Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, YÖK Yasa Tasarısı Taslağı ile ilgili olarak yüksek öğretimin yeniden yapılanmasına yönelik bir metin hazırlandığını, taslakta başta öğretim üyeleri olmak üzere tüm paydaşların görüşlerine yer verileceğini söyledi.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Uğur Oral Konferans Salonu'nda düzenlenen YÖK Yasa Tasarısı Taslağı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, taslak ve üniversitelere yönelik tarihte yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Çalış, yüksek öğretimin yeniden yapılanmasına yönelik bir metin hazırlandığını, bu metin üzerinden "Yükseköğretim'in temel yasası" denilebilecek bir çalışmanın ortaya çıkmasını beklediklerini kaydetti. YÖK Yasa Tasarısı Taslağı'nda başta öğretim üyeleri olmak üzere tüm paydaşların görüşlerine yer verileceğinin altını çizen Çalış, hazırlık sürecinin hiç de kolay olmadığının farkında olduklarını dile getirdi. Türkiye'de 12 Eylül ihtilalinden sonra yapılan ilk düzenlemelerden birinin yükseköğretime çeki düzen vermek olduğuna işaret eden Çalış, "Anayasa dahi hazırlanmadan yükseköğretim kurumunun oluşturulduğunu görüyoruz. Bundan önceki hikayeye baktığımızda benzer bir durum olduğunu, olağanüstü şartların çok da katılımcı olmayan, demokratik olmayan sürecin ürünü olan bir takım reformlar yapıldığını biliyoruz" dedi.
Türkiye'de üniversitelerle ilgili düzenlemelerin reform niteliği taşıyan 3 çalışmayla ortaya çıktığını ifade eden Çalış, bu çalışmaların çok sayıda kişiyi mağdur ettiğinin altını çizdi. Rejime destek vermediği gerekçesiyle Darülfünun'un kapatılması, İstanbul Üniversitesi'nin kurulması ve Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün Ankara'da kurulmasının sürecin başlangıcı olduğunu belirten Prof. Çalış, 1981'deki düzenleme ve YÖK'ün kurulması da dahil bunların her birinin inanılmaz mağdur kitleler yarattığına dikkat çekti. "O dönemde üniversite hocaları bu yapılan düzenlemelerden en olumsuz şekilde etkilenen insanlardır" diyen Çalış, Türkiye'de bilim adamlarının kendi geleceklerinin nasıl olacağına karar verebilecek kudrette olduğuna inanarak yeni YÖK Yasa Tasarısı Taslağı ile ilgili süreci başlattıklarını vurguladı. Akademisyenlerden, yapılacak düzenlemelerin hazırladıkları teklif üzerinden tartışılmasını ve çalışmalara etkin şekilde katılmalarını isteyen Çalış, "Tarihsel bir görev yapacağınızın bilincindeyiz. Aykırı fikirlerin ifade edilmesi, onların bu yasaya bir şekilde girmesi için buradayım. 40 yıldır kimsenin değiştiremediği bir metin, değiştirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesinin ne olacağını biz de kestiremiyoruz. Ama sonuçlanacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Çalış'ın konuşmasının ardından toplantıya katılan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ve akademisyenler taslakla ilgili görüşlerini dile getirdiler.
SALONA ALINMAYAN ÖĞRENCİLERDEN YUMURTALI EYLEM
Öte yandan, toplantı devam ettiği sırada salona girmek isteyen bir grup üniversite öğrencisi özel güvenlik görevlilerinin engeliyle karşılaştı. Salona girmelerine izin verilmemesi üzerine güvenlik görevlileri ile tartışan öğrencilerle görevliler arasında arbede yaşandı. Bu sırada bazı öğrenciler salonun kapısına ve duvarlarına yumurta fırlattı. Atılan yumurtalardan bazıları salonun dışında öğrencileri yatıştırmaya çalışan öğretim üyelerine ve güvenlik görevlilerine isabet etti. Bazı öğretim üyeleri, salon dışına gelerek öğrencileri yatıştırmaya çalışırken, öğrenciler, salon kapısı önünde oturma eylemi yaptı. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › YÖK Yasa Tasarısı Taslağı Değerlendirme Toplantısı Meü'de Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?