GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Balıkçı teknelerinden görüntü
Yıpranan ağların onarılması
Kentte 40 yıldır balıkçılık yapan Talat Baş'ın konuşması
Balıkçılardan Oğuz Karakuş'un konuşması
Yıpranan ağlarını yeni sezon için hazırlıyorlar
Karadenizli balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni sezon öncesi, yıpranan ağlarının ve teknelerinin bakımını yapıyor
Sinop'ta yıllardır balıkçılık yapan 20 kişi, Liman mevkisinde kurulan çadırda ağ onarıyor
GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Av sezonun 15 Nisan'da kapanmasının ardından yasağın kalkacağı 1 Eylül'e kadar "paydos" diyen Karadenizli balıkçılar, yeni sezon öncesi yıpranan ağlarını ve teknelerini onarıyor.
Sinop'ta balıkçılar, sezon boyunca denize serdikleri ve zarar gören ağlarının onarımını liman mevkinde kurdukları çadırda yapıyor. Balıkçılar, zarar gören ağlarını tekrar nakış nakış işleyerek eski haline getirmeye gayret gösterirken, bazıları da teknelerinin bakımını yaparak yeni sezona hazırlıyor.
Kentte 40 yıldır balıkçılık yapan Talat Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon içerisinde ağların büyük bölümün zarar gördüğünü söyledi. Yırtılan ağları örerek tekrar eski haline getirmeye çalıştıklarını anlatan Baş, bazı ağlara ise eklemeler yaptıklarını dile getirdi.
Yaz sezonunu ağ onarımı ve tekne bakımı ile geçirdiklerini vurgulayan Baş, "Ağlarımız deniz içinde bulunan taşlara, çamura veya sarıklar dediğimiz eklentilere takılarak zarar görüyor. Dolayısıyla her sezon sonunda bu bakımı yapmamız gerekiyor. Bazı ağlarımız az zarar görmüş, onları onarma şansımız var ancak çok zarar gören ağlarımıza ek yapmak durumunda kalıyoruz. Yani yaz sezonunu ağlarımızı ve teknelerimizi onararak geçiriyoruz. 1 Eylül'e kadar da bu çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Ağ onarımı sabır ve el becerisi gerektiriyor"
Ağ onarımının zor olmadığını, sadece sabır ve el becerisi gerektirdiğini söyleyen Baş, şunları kaydetti:
"Zor değil ama tabii herkes bu işi bilmiyor. Bilen arkadaşlarımız oturdukları yerden ağları tamir edebiliyor. Aslında tam kadınların yapacağı bir iş fakat bizim ilimizde bu işe ilgisi olan kadınlarımız yok. Biz de her yıl 15-20 kişiden oluşan ekibimizle ağ onarımını kendimiz yapıyoruz. Burada bulunan arkadaşlar uzun yıllarını balıkçılığa verdikleri için işin ustası konumunda. Sıcak veya soğuk olmuş, bizim için önemli değil. Önemli olan 1 Eylül'e hazır duruma gelmemiz."
"En önemlisi sabırlı olmak"
Balıkçılardan Oğuz Karakuş ise ağ onarımının püf noktasının sabırlı olmaktan geçtiğinin altını çizdi.
Ağ onarımı konusunda daha önce meslek kursları açıldığını bildiren Karakuş, "Herhalde ilgi olmamasından ötürü son zamanlarda artık açılmıyor. Yeni nesil yetişmeyince iş bize kalıyor. Gittiği yere kadar götüreceğiz ama mutlaka yeni elamanlar yetişmeli. Mesleğin püf noktası önce sabır. Sabırlı olacaklar. Daha sonra tabii ki el becerisi gerekli. Bunlar olduğu takdirde inanıyorum ki yeni elemanlar yetişecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak ise tekne ve ağların balıkçıların en önemli argümanları olduğunu vurguladı.
Yeni sezon öncesi tekne ve ağların bakımının mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Bayrak, "Her sene mutlaka yapılması gereken bir iş. Onun için her zaman diyoruz, balıkçılar yılın 12 ayı çalışırlar. Av yasağı olması bir şeyi değiştirmez. Şimdi yasak var ama balıkçılarımız çalışmaya devam ediyor. Yeni sezona kadar bu işler bitmeli." dedi.
Son Dakika › Güncel › Yıpranan Ağlarını Yeni Sezon İçin Hazırlıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?