Yılmaz Güney'in kızı Güney Pütün'ün, üvey annesi Fatoş Güney hakkında "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla açtığı davada mahkeme, Fatoş Güney'in imza örneklerini grafolog bilirkişiye gönderdi.
Yılmaz Güney'in Fransa'da yaşayan ve Birten Ünal'dan olan kızı Güney Pütün'ün, ünlü sanatçı tarafından 1974'te kurulan Güney Filmcilik A.Ş.'de hisse sahibi olduğu ancak, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Fatoş Güney'in (Jale Fatma Pütün), şirketin genel kurul toplantılarında haberi olmadan kendisi adına imza atıldığını ileri sürmüş, üvey annesi Fatoş Güney hakkında "resmi belgede sahtecilik" yaptığı gerekçesiyle şikayette bulunmuştu. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bugünkü duruşmasına, gelmemesi durumunda hakkında yakalama kararı çıkartılacak olan Fatoş Güney hazır bulunurken davacı Güney Pütün katılmadı.
"YURTDIŞINA SÜRGÜNE GİDERKEN ONU DA GÖTÜRDÜK"
Mahkemeye yazılı bir savunma sunan Fatoş Güney, Güney Pütün'nün eşinin kızı olduğunu ve onu öz evladından ayırt etmediğini anlatarak, "1981 yılında, 12 Eylül mağduru olarak (eşime yazılarından dolayı 100 yıl ceza isteniyordu) yurtdışına sürgüne giderken kendisini de beraber götürdük. Babası üç yıl sonra vefat etti. 1992 yılında ben Türkiye'ye dönme kararı aldım. Güney Pütün'le konuştum. Ona babasının ismini yaşatmakla ilgili projelerimin olduğunu anlattım. Cevabı, 'sakın beni babamla ilgili işlere karıştırma' oldu" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN İLK BÜYÜK SANAYİCİLERİNDEN BİRİNİN TEK KIZIYDIM"
Türkiye'ye döndükten sonra temelleri 1970'te atılan şirketi yeniden düzenleyerek, Güney Pütün'le oğlu Yılmaz Pütün'ü veraset payları oranında ortak yaptığını anlatan Fatoş Güney, "Bu işlem Güney Pütün'ün gıyabında ve talebi olmaksızın yapıldı. Çünkü kendisi birkaç yıl öncesine kadar Fransa'da ilticacı statüsündeydi. Ama ben yine de onu hazır göstererek, haklarının var olduğunu kanıtlamak istedim" dedi. Babasından kendisine miras kalan hisseleri de oğlu Yılmaz Pütün'e devrettiğini ve şirkette şuan yüzde 4 hissesinin bulunduğunu belirten Fatoş Güney "Çünkü şirketten hiçbir maddi çıkar beklemiyordum. Türkiye'nin ilk büyük sanayicilerinden birinin tek kızıydım. Maddiyata hiçbir zaman ihtiyacım yoktu ve hiç de olmadı" ifadelerini kullandı. Tek amacının Yılmaz Güney'in ismini yaşatmak olduğunu söyleyen Fatoş Güney, genel kurul toplantıları öncesi mali müşavirlik bürosunda hazırlanan hazirun cetvelindeki Güney Pütün yerine atıldığı iddia edilen imzanın kendisine ait olmadığını, kimin tarafından atıldığını da hatırlamadığını ifade etti.
Fatoş Güney'in imza örneklerinin alınmasını isteyen Mahkeme hakimi, hazirun cetvelindeki imzanın, Fatoş Güney ve Güney Pütün'nün imzalarıyla karşılaştırılması için, grafolog bilirkişiye gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
"BABAMIN KURDUĞU ŞİRKETTEN BABAM ÖLÜNCE HABERİM OLDU"
Önceki duruşmada savunma yapan Yılmaz Güney'in kızı Güney Pütün, 1981 yılından beri Fransa'da yaşadığını belirterek, "Babam Yılmaz Güney tarafından 1974 yılında kurulan Güney Filmcilik şirketinden, babamın vefat ettiği 1984 yılında haberim oldu. 2002 yılına kadar Türkiye'ye hiç gelmedim. Daha sonra her yıl düzenli gelmeye başladım. 2011 yılında yaptığım araştırmalar sonucu şirketin genel kurul toplantılarında bizzat katıldığıma ve bizzat imza attığıma dair tutanaklar tutulmuş. Hatta şirket genel kurul toplantılarında benim haberim olmadan payım azaltılmış. Fatoş hanımın bu işleri yaptığını düşünüyorum. Maddi manevi zarara uğratıldığım için şikayetçiyim" diye konuşmuştu.
İDDİANAMEDEN
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Güney Pütün ile Jale Fatma Pütün (Fatoş Güney)'in sanatçı Yılmaz Güney'in varisleri oldukları belirtildi. İddianamede, şikayetçi Güney Pütün'ün, Güney Filmcilik A.Ş.'nin miras yoluyla şirketin ortağı olduğu, Fransa'da yaşadığı halde şirketin, 2005 ile 2009 arasında yapılan genel kurul toplantılarında var gösterilerek, yerine imza atıldığı belirtildi. Fatoş Güney'in beyanlarına da yer verilen iddianamede savcı, "Resmi belgede sahtecilik, şirket veya kooperatif hakkında yanlış bilgi vermek" suçlamasıyla Jale Fatma Pütün (Fatoş Güney) hakkında 3 yıldan 14 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.
Son Dakika › Güncel › Yılmaz Güney'in Mirası Davasında Top Bilirkişide - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)