Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Vahide Yalçın adlı kızdan başörtüsünü çıkartmasını istedikleri öne sürülen 3 kişinin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı.
Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar İlhan Arıbal ve Gülsüm Ançel, şikayetçi Vahide Yalçın ve tarafların avukatları katıldı. Sanıklardan Gülden Nesrin Yılmaz ise duruşmada hazır bulunmadı.
Sanık Ançel, sınav günü ÖSYM bina sorumlusu olduğunu bildirdi. Sınavı başlattıktan sonra sınavda da sorumluluğu olan okul müdürü Ali Akdeniz'den "okul bahçesinde ağlayan bir öğrenci gördüğünü, öğrencinin başörtüsü ile sınava alınmadığı için ağladığını öğrenince 'Sınıfına gir' diyerek, öğrenciyi sınıfa gönderdiğini" öğrendiğini anlatan Ançel, daha sonra salon başkanı ve öğretmenlerin Ali Akdeniz ile konuştuklarını gördüğünü kaydetti.
Başka bir işle meşgul olmasına karşın konuşmanın başörtüsüyle ilgili olduğunu anlayınca yanlarına gittiğini anlatan Ançel, Akdeniz'in ve kendisinin salon başkanı ve gözetmenlere, müdür odasında başörtüsüne karışmamalarını söylediklerini aktardı.
Sanık Arıbal ise olay günü sınav salonunda gözetmen olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
"Sınava 20 dakika kala salon görevlisi soru kitapçıklarını almaya gitti. ÖSYM temsilcisinin bizlere söylediği başörtülülerin sınava alınmayacağıydı. 'Alınırsa tutanak tutulacak' dedi. Bunu söyleyince Vahide Yalçın, 'Tutanak tutulursa ne olur?' diye sordu. 'Biz bilemeyiz' dedim. Bunlar olurken sınav başlamamıştı. Vahide Yalçın dışarı çıktı, bir süre sonra başörtüsünü açarak sınava girdi. Dışarı kendi inisiyatifiyle çıktı. Biz ondan sonra 'Nerede başını açtın' diye sormadık."
-Şikayetçinin beyanı
Vahide Yalçın ise sınav öncesinde bina dışındayken başörtüsü konusunda hiçbir şey söylenmediğini kaydederek, şöyle devam etti:
"Sınav salonuna girdikten sonra oradaki bayan görevli yanıma gelerek, başımı açmam gerektiğini, aksi halde tutanak tutulacağını söyledi. Tutanak tutulursa ne olacağını sordum, 'Bilmiyorum' dedi. Dışarı çıktım. O sırada ağlıyordum. Bahçede annemi buldum, babama da telefon açtım. Olayı anlatınca bana, 'Tamam, başını aç o zaman' dediler. Açtıktan sonra sınıfa giderek, yerime oturdum. Bahçedeyken herhangi bir resmi görevli veya yetkiliyle konuşmadım. Annem ve babam 'Başını aç gir' dedikleri için başımı açtım. Motivasyonum düştüğü için sorulara odaklanamadım. Sınavdan da ağlayarak çıktım"
Yalçın'ın avukatı Yakup Erikel de müvekkilinin beyanlarına katıldığını söyledi ve mahkemeden müdahilliklerine karar verilmesini istedi.
Sanık Ançel'in avukatı Ömer Gören'in sorusu üzerine şikayetçi Yalçın, "Bana salonda tutanak tutulacağını söyleyen görevli Gülsüm Ançel değildi" dedi.
Müdahillik talebinin kabulüne karar verilen dava, bugünkü duruşmada hazır bulunmayan sanık Gülden Nesrin Yılmaz'ın zorla mahkemeye getirilmesine karar verilerek, ertelendi.
Yalçın, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, istediği bölüme giremediğini ve Afyonkarahisar'da İngilizce işletme eğitimi gördüğünü söyledi.
İddianamede, Vahide Yalçın'ın 27 Mart 2011'deki YGS'ye Batıkent Lisesi'nde girdiği, sanıkların, sınavda başörtüsü yasağı olmamasına karşın, Yalçın'a başörtüsüyla sınava girdiği takdirde tutanak tutacaklarını söyledikleri ifade ediliyor ve görevi kötüye kullanmak" suçundan 6'şar aydan 2'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Ygs'de Öğrencinin Başörtüsünün Çıkarılması Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?