Muğla'nın Datça İlçesi'nde ortaya çıkan kırmızı palmiye böceği, Datça hurması ağaçlarına musallat oldu.
Türkiye'nin tek yerli palmiye türü olan Datça hurmasını tehdit eden kırmızı palmiye böceği ile mücadele çalışmaları başlatıldı. Kabuğu zırh gibi sert olan böcek, büyüklüğü ile görenleri şaşırtıyor. Büyük bir hamam böceğini andıran kırmızı palmiye böceği, yaklaşık bir kilometre uçma özelliği ile Datçalıların korkulu rüyası haline geldi.
Datça Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Durmaz, kırmızı palmiye böceğinin şu ana kadar görüldüğü tek yer olan Perili Köşk Otel'in bahçesinde incelemelerde bulunarak, alınması gereken önlemler konusunda bilgi verdi. Kırmızı palmiye böceğinin 15 gün önce fark edildiğini ifade eden Durmaz, "Otel yetkililerinin durumu bize bildirmesi üzerine burada inceleme yaptık. Gördüğümüz manzara doğrusu bizi de şaşırttı. Bölgede ilk kez böyle bir böcekle karşılaştık. Şu ana kadar 5 palmiyenin kuruduğu tespit edildi. Kuruyan ağaçlar kesilip imha edilecek. Daha az zarar gören ağaçlarda ilaçla mücadele başlatıldı. Böceklerin çevreye yayılmaması için ayrıca bölgeye tuzaklar kuruyoruz. Feremon adı verilen bu tuzaklar, yaydıkları kokular ile böcekleri kendilerine çekip ölmelerini sağlıyor" dedi.
DATÇA HURMASINI TEHDİT EDİYOR
Kırmızı palmiye böceklerinin özellikle Datça hurması ağaçlarında görüldüğüne dikkat çeken Durmaz, "Datça hurması yok olma tehlikesi altında. Son yılarda sayılarını artırmak için çalışmalar yürütülüyor. Kırmızı palmiye böcekleri, Datça hurması için çok büyük bir tehdit oluşturuyor" diye konuştu.
İLK KEZ GÖRÜLDÜ
Kırmızı palmiye böceklerini Datça'da ilk kez gören Perili Köşk Otel yetkilisi 31 yaşındaki Hasan Ünsal, "15 gün önce ağaçların kurumaya başladığı fark ettim. Merak edip incelediğimde böcekleri gördüm. Hemen durumu yetkililere bildirdim. Şu an ilaçlama çalışmaları sürüyor. Böcekler ağaçların gövdesinde yaşadıkları için, ağaçların gövdesine açılan delikten içine ilaç veriyor ve deliği kapatıyoruz. Yapılan inceleme sonucu, beş ağacın kesilmesine karar verildi" dedi.
KABUĞU ZIRH GİBİ
Böceklerin çok sert bir kabuğa sahip olduklarını da ifade eden Ünsal, "Anavatanının Mısır olduğu söyleniyor. Mısır'dan ithal edilen palmiyelerle Antalya'ya, oradan da Bodrum'a geldiği ve Bodrum'dan da Datça'ya geldikleri sanılıyor. Palmiyenin liflerinden ördüğü kozalara larvalarını bıraktıktan sonra ölen böcekler aynı zamanda uçma özelliğine sahip. Larvaları önce annenin iç organları ile besleniyor sonra da palmiyeyi yiyip kurutuyorlar" diye konuştu. - Muğla/ Datça
Son Dakika › Güncel › Yerli Palmiye Datça Hurmasına Böcek Tehdidi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?