Yerel Otomobil' Temalı Uluslalararası Konferansa 'Devrim' Otomobilinin Hikayesi Damgasını Vurdu - Son Dakika
Güncel

Yerel Otomobil' Temalı Uluslalararası Konferansa 'Devrim' Otomobilinin Hikayesi Damgasını Vurdu

Yerel Otomobil\' Temalı Uluslalararası Konferansa \'Devrim\' Otomobilinin Hikayesi Damgasını Vurdu

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen 'Yerel Otomobil' temalı uluslararası konferansa, Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'Devrim'in mühendisi Kemalettin Vardar'ın, ölmeden 20 gün önce otomobille ilgili yaptığı röportaj damgasını vurdu.

25.05.2016 15:11

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen 'Yerel Otomobil' temalı uluslararası konferansa, Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'Devrim'in mühendisi Kemalettin Vardar'ın, ölmeden 20 gün önce otomobille ilgili yaptığı röportaj damgasını vurdu. Vardar görüntülü olarak yaptığı ve salonda gösterilen röportajında 'Mühendislerin benzin koymayı unuttuğu araç' olarak hafızalarda kalan 'Devrim' otomobilinin 200 metre gittikten sonra stop etmesine açıklık getirdi. Vardar, otomobilin neden stop ettiğinin halen bilinmediğini söyledi.

KSO tarafından düzenlenen yerel otomobil temalı '4'üncü Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı' Konya'da yapıldı. Konferansa Konya Valisi Muammer Erol, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Sanayi Odası Başkanı Memuş Kütükçü ve sekter temsilcileri katıldı. Konferansta, Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'Devrim'i üreten mühendisler arasında yer alan Kemalettin Vardar'ın ölmeden 20 gün önce Sanayi Odası'nın basın bürosu yetkilileri tarafından yaptığı röportaja yer verildi. Görüntülü olarak salonda yayınlanan röportajda Vardar, tanıtım gününde otomobilin 200 metre gittikten sonra stop edip durmasına açıklık getirdi.

Röportajında 'Devrim' otomobilinin halk arasında 'Mühendislerin Benzin koymayı unuttuğu araba' olarak kaldığını hatırlatan Vardar, şöyle dedi:

"Bu arabanın neden spot ettiği belli değildir. Çünkü bakılmamış, incelenmemiştir. Stop eden arabada kullandığımız motor, benzin tıkanıklığı yapan yani boğulan bir motordur. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'i otomobile biniyor, belirli bir süre gidiyor ve araç duruyor. 'Ne oldu' diye sorunca da mühendis Rıfat Serdaroğlu da boğulduğunu söyleyemeyince 'Benzin bitti' diyor. Sonradan Rıfat ile konuştuğumuz zaman göstergenin çeyrek depo benzin gösterdiğini söyledi. Aracın çeyrek depo benzin ile Ankara'yı 9 tur atabilme imkanı var. Evet araca benzin ikmali yapılmamış ama benzin konmasını gerektirecek bir durum da yok. Araçta gösterge hatası da olabilir. Serdaroğlu'nun araç için başka bir şey söylemesi de mümkün değildi." dedi.

Röportajında aracın neden stop ettiğini çözmek için hiçbir araştırma yapılmadığını da ifade eden Vardar, şöyle devam etti:

"Çünkü kimse arabanın yanına gitmedi ki, herkes 'Tu Allah kahretsin bu arabayı' dedi. Bizim de elimizdeki tahsisatı da iptal ettiler. Dımdızlak ortada bıraktı bizi millet. Kimse o arabanın gerçek stop etme nedenini aramadı. Araştırmadı. Çünkü araştırmak için tahsisatta para kalmamıştı. Bu hadise araştırılmadığı için kenarda bekleyen bir takım güçlerde yaşanan olayda el ovuşturdular. Devrim projesinin bize en büyük kazancı, buradaki mühendislerin ve teknik kadronun bu projeden aldığı güçle dizel elektrikli lokomotifi imal etmesi oldu."

Programda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya'nın Anadolu'da sanayinin yayılması ve kök salmasının öncüsü olduğunu belirterek, şimdi de Konya'nın, milli hayali ve hedefi olan yerli otomotiv sanayisi için de elini taşın altına koyduğunu söyledi. Yerli otomobil için gereken babayiğidi çıkarmanın Konya'ya yakışacağını ifade etti. Türkiye'nin de imalat sanayinde sıçrama yapabilmesi için, yerli, yenilikçi ve yeşil üretime odaklanması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden, hem yerli otomobil hem de yerli uçak konusunda, kendi ayağımıza çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda hem özel sektörde, daha bilinçli, daha özgüvenli yöneticilerimiz var. 'Biz bunu yapamayız' diyen o eski zihniyetin yerini, 'yapabiliriz, daha da iyisini üretiriz' diyen, kendine güvenen bir iş yapma kültürü aldı. İşte bunun sonucu hem Konya'da hem de Türkiye'de ortada. Motorlu araç üretiminde Avrupa'da 6'ncı, otobüs ve hafif ticari araç üretiminde 1'inci, kamyon üretiminde 2'nci sıradayız. 2016'nın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 3, ihracat yüzde 7 arttı. Yabancı sermayeli firmaların üretim merkezi olarak Türkiye'yi seçmelerinin de katkısıyla, otomotiv Türkiye'nin 1 numaralı ihracatçı sektörü haline gelmiştir."

Hisarcıklıoğlu,  2015 yılında 690 bin kişiye yeni istihdam sağlandığını,  222 milyar makine ve teçhizat yatırımı, 152 milyar dolar ihracat yapıldığını uluslararası taşımacılık hizmetlerinden 14 milyar dolar, turizmden de 27 milyar dolar kazanıldığını kaydetti,  Konferansın açılış törenin ardından açılan yerli otomobil sergisinde ise 'Devrim otomobilinin ptorotipi büyük ilgi gördü. Konferansa katılanlar otomobili yakından incelerken selfie ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yerel Otomobil' Temalı Uluslalararası Konferansa 'Devrim' Otomobilinin Hikayesi Damgasını Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement