Mühendislik açısından doğru buluyoruz. Güç artışı ve dönüşüm sağlandı"
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Çakır ve Bölüm hocaları Prof. Dr. Feriha Erfan Kuyumcu, Doç. Dr. Bora Alboyacı, Doç. Dr. Ayşen Basa Arsoy, Yrd. Doç. Dr. Nuran Yörükeren ve Yrd. Doç Dr. Sabri Çamur "Yer altı trafo merkezleri teknik bir gereklilikti. Mühendislik açısından doğru buluyoruz. Güç artışı ve dönüşüm sağlandı"dedi.
Dünyada uzun yıllardır, Türkiye'de ise son 5-6 senedir kullanılmakta olan yer altı trafo sistemleri, SEDAŞ tarafından da ilk defa İzmit'te hayata geçirildi. Su baskınlarından etkilenmeyecek şekilde, mevcut ve gelecek şehir planının izin verdiği uygun noktalara konulan yer altı trafo merkezleri, Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri tarafından da destek görüyor.
20 yıldan bu yana Kocaeli Üniversitesi'nde görev yapan Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Çakır, Kocaeli'nde ilk kez uygulaması yapılan yer altı trafo merkezleri yatırımlarının bölge için çok önemli olduğunu, uzun yıllardır şehir içi yüklerin artmasının ardından mevcut transformatörlerle bu yükün karşılanmasının mümkün olamayacağını belirtti. Çakır, "SEDAŞ bu nedenle, doğru bir tespit ile mevcut transformatörleri değiştirme ihtiyacı duydu. Elbette, yapılacak yeni transformatör merkezlerinin de, yönetmeliklere uygun olması gerekiyor. Biz de yer altına alınan bu sistemleri, mühendislik uygulamaları açısından doğru buluyoruz. Önceki transformatörlerde orta gerilim beslemesi olarak 15 kilovoltluk bir altyapı var. Türkiye genelinde kabul edilen dağıtımdaki gerilim seviyesi de 34,5 kilovolt. Yeni yapılan tesis yatırımında aynı zamanda 34,5 kilovolta da bir dönüşüm sağlanmış oldu "dedi.
Teknik Gereklilik
Prof. Dr. Bekir Çakır, SEDAŞ tarafından yapılan yatırım kapsamında, İzmit'te 4 tane yer altı trafo merkezinin devreye alınmasının aynı zamanda teknik bir gereklilik olduğunu söyleyerek, "Şehir merkezinde, bundan 10 yıl önce konut olarak kullanılan binalar, şimdi merkezde AVM'ye, iş merkezlerine döndü. Eskiden 1 birim enerji talep eden yerler, şimdi 20 birim enerji talep ediyor. Bireysel talepler de arttı. Şehir içindeki transformatörler, yetersiz kalıyordu. Yeni trafolar ile güç artışı sağlandı. SEDAŞ tarafından yer altı trafo merkezleri yatırımı yapılmasaydı, kent merkezindeki kesintiler zamanla giderek artacaktı" dedi.
Prof. Dr. Bekir Çakır, sivil toplum örgütlerinin de gündeme taşıdığı konulara açıklık getirirken, "Kullanılan transformatör merkezlerinin yarattığı manyetik alan da gündeme getirildi. Enerji yoğun bölgelerde sıklıkla dile getirilen bu manyetik alan etkisi, yer altı trafo merkezlerinde diğer uygulamalara göre çok daha azdır" dedi.
Son Dakika › Güncel › Yeraltı Trafo Merkezlerine Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?