TUĞBA TEMİR/İBRAHİM ERİKAN - Ekim alanlarının her yıl genişlediği ve Türkiye'nin yer fıstığı ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, bu yıl hasat edilen ürünün verimi ve kalitesi, çiftçiyi sevindirdi.
Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin yer fıstığı, ekim alanı bir milyon 250 bin dekar olan Osmaniye'de yaklaşık 127 bin dekara ekiliyor. Dekar başına 350-450 kilogram ürün veren yer fıstığı, bu yıl kabuğunu tam doldurduğu için hem üreticisini hem de tüccarı memnun etti. Henüz ikinci ürün hasadının tamamlanmadığı kentte geçen yıl 46 bin 870 ton ürün alınan ve kilosu 2,5-3 liraya satılan yer fıstığının bu yıl da aynı fiyattan alıcı bulacağı tahmin ediliyor.
Yer fısıtığı ticareti yapan Mustafa Yılmazer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ürün rekoltesinin geçen yılki kadar verimli ve kaliteli olduğunu söyledi.
Osmaniye dışından da yer fıstığı temin ederek işlediklerini belirten Yılmazer, "Yıllarca Çin'den, Arjantin'den ithal ürün geldi. Yer fıstığı, Çukuova'da fazla ekilsin, ülke ihtiyacını karşılasın istiyoruz. Ekonomiye biraz daha katkıda bulunulsun, ürünümüz heba olmasın. Bunun mücadelesini tüccarlar olarak göstermemiz gerekiyor" dedi.
Kaliteli ve çok miktarda üretildiği sürece yer fıstığına ilginin artacağına dikkati çeken Yılmazer, şöyle devam etti:
"Bu konuda çiftçilerimizi eğitmek de gerekir. Tüccar olarak yer fıstığı satın aldığımız çiftçilerimize ürünü nasıl yetiştirmesi, koruması ve depolaması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de eğitim çalışmaları var. Çiftçilerin de gayret etmesi lazım. Daha iyiyi nasıl yakalayacağımız noktasında gayret etmeliyiz. Bu konuda bir, iki firmanın gayreti yetmiyor. Osmaniye'deki bütün meslektaşlarımızın bu konuda çaba göstermesi gerekir."
- Yer fıstığı sadece kuruyemiş değil -
Yüzde 46-56 oranında yağlık ürün olan yer fıstığının bu alanda da önem taşıdığını vurgulayan Yılmazer, "Bu özelliği sayesinde de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor. Fıstığın kabuğu ise dolgu maddesi olarak sunta ve katı yakıt yapımında da kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak tavuklara yem olarak da veriliyor. Bununla beslenen tavuğun yumurtasının sarısı daha koyu renkte oluyor" diye konuştu.
Sadece kuruyemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığının, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere yağ yapımında da kullanıldığını dile getiren Yılmazer, "Üreticiden temin edilen yer fıstığı, kentte bulunan 12 fabrika ve 155 küçük tesiste işlenerek Türkiye piyasasına sürülüyor. Ürünlerimizi daha çok İstanbul'a gönderiyoruz fakat Osmaniye yer fıstığı, Anadolu'nun her köşesine ulaştırılıyor" dedi.
Yer fıstığı
Muhabir: İbrahim Erikan, Tuğba Temir
Yayınlayan: Mustafa Yıldız
Son Dakika › Güncel › Yer fıstığı üreticiyi sevindirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?