Yeni Dünyanın Parlak Geleceği - Son Dakika
Güncel

Yeni Dünyanın Parlak Geleceği

Yeni Dünyanın Parlak Geleceği

Gençler dijital yerli, yaşlılar dijital göçmen!

14.04.2012 10:00  Güncelleme: 08:41

Dijital İpek Yolu'nda "Sınırsız Yaratıcılık ve Ticaret" teması altında düzenlenen TEDxSilkRoad, geleceğe şekil veren yaratıcı endüstrilerin paylaşılmaya değer fikirlerini katılımcılarla paylaştı. Bütün konuşmacıların üzerinde durduğu en önemli nokta ise Yeni İpek Yolu'nda dijitalleşme ile yepyeni bir sosyal oluşumun bizleri beklediği oldu.

"Paylaşılmaya değer fikirler" sloganından yola çıkarak gerçekleştirilen ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olan TED'in bağımsız yerel etkinliği olan TEDx SilkRoad organizasyonu, konusunda öne çıkan akademisyen, düşünce liderleri ve sanatçıları "Dijital İpekyolu" temasıyla 11 Nisan 2012 tarihinde Feriye Oditoryumu'nda bir araya getirdi. Ferhan Cook'un ve İngiltere Başkonsolosu Jessica Hand'ın açılış konuşmasıyla başlayan konferans, "İnovasyon ve Sınırsız Yaratıcılığın Rotası", " Ulaşın ve Güç Verin", "Bağlı Bir Gelecek" başlıklı oturumlarla gerçekleşti.

TEDxSilkRoad organizatörü Ferhan Cook, Steve Jobs'un "Yolculuk, ödüldür" sözünden hareketle yola çıktığını ve günümüz "Dijital İpek Yolu"nda gerçekleşen yolculuğun sonu gelmeyen ilham dolu bir denetim olduğunu vurguladı. Cook, yaratıcılığın sınırlarının "Dijital İpek Yolu"nda ortadan kalktığını ve geleceğin inovasyon etrafında şekilleneceğini de sözlerine ekledi.

Amaç ve yaratıcılık, geleceğin tek geçerli "para birimi"

Oturumun ilk konuşmacısı New York Doğal Tarih Müzesi ve İpekyolu Sergisi Kuratörü Mark Norell, 7500 km uzunluğundaki eski İpek Yolu'nun develer üzerinden işleyişini anlatırken, bu yolun küreselleşme yolunda uluslar tarafından atılan ilk adım olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, dünyanın farklı yerlerindeki insanları yeniliklerle buluşturan İpek Yolu'nun ilk düzenli ticaret anlayışı olduğunu da söyledi.

Mark Norell'dan sonra sözü alan İDEO Asia'nın Tasarım Direktörü Arvind Gupta Dijital İpek Yolu'nda dünyada değişimi sağlayabilecek "yaratıcılığın" hedeflere ulaşmak için geçerli tek para birimi olduğunu belirtti. Gupta, "Maddi zenginlik yol gösterici bir yaratıcılık olmadan hiçbir problemi çözemez" diyerek yeni dünyanın sırrını açıkladı.

Önceki TED konferanslarında konuşma yapan ve Çin'de sanat eğitimi alan heykeltıraş Joey Ellis, Amerika'dan Çin'e uzanan yolculuğunu anlatırken Çin'in sanatını nasıl şekillendirdiğini ve insanların belirli sınırlar içinde yaratıcılığı nasıl ortaya çıkarabileceğini gösteren hikayesini katılımcılarla paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi'nde doktorasını sürdüren Bora Biçer yaşadığımız dünyanın artık online bir süreçte ilerlediğini ve kişilerin sosyalleşmelerini sosyal ağlar üzerinden tanımladıklarını belirtti. Ancak, asıl sosyal kapitalin, çevrimiçi ve çevrimdışı ilişkilerin birleşiminden doğduğunu sözlerine ekledi. Ancak, asıl sosyal kapitalin, çevrimiçi ve çevrimdışı ilişkilerin birleşiminden doğduğunu sözlerine ekledi. Kişilerin sahip olduğu sosyal çevrenin ise bu iki dünyadaki ilişkilerden oluştuğunu özellikle vurguladı.

"S" Faktörü

Sosyal medya tasarımcısı Karen Lancel online dünyada güvenin oluşmasını için giderek daha fazla şeffaflığa ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Aynı zamanda insanların teknolojilerle fiziksel varlıklarını kapatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi. "21.Yüzyılda var olmanın anlamı değişti" diyerek yeni ekosistemi özetledi.

"Şu ana kadar kimse size deli demediyse, yeterince büyük düşünmemişsinizdir!"

Öğleden sonraki "Uzanın ve Güç Verin" temalı ilk oturum Türkiye'de önemli televizyon programlarına imza atan Osmantan Erkır'ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Endeavor Türkiye kuruluşunun kurucusu ve CEO'su Didem Altop, katılımcılara Türkiye'de sosyal inovasyona giden yolun sırlarını özetledi. Altop sosyal girişimcilerin delilik, çevre tarafından karşı çıkılma ve kendini kanıtlama aşamalarından geçtiğini belirtti. Endeavor kurucusu Linda Rottenberg'in "Şu ana kadar kimse size deli demediyse, yeterince büyük düşünmemişsinizdir!" sözünü katılımcılara aktaran Altop, genç girişimcileri cesaretlendirdi.

En çok ilgi çeken konuşmacılardan biri, 200,000 üyesi olan Türkiye'nin ilk tarımsal pazarlama sosyal ağı "Tarımsal Pazarlama"nın kurucusu Tülin Akın oldu. Akın, öğrencilik yıllarında başladığı sitenin büyüme hikayesini anlattı. Ushahidi Topluluk Yöneticisi Heather Leson ise her tür kitlesel olay konusunda bilgi alınması, bilgilerin görselleştirilmesi ve etkileşimli haritaların çizilmesini sağlayan programları anlattığı sunumunda inovasyonun toplumlara fayda sağlaması konusunda katılımcıları etkiledi. Kenya'da 2008 ön seçimlerinde yaşanan şiddet olaylarında, bölgeden gelen bilgilerin haritalayarak yayınlandığı bir platform şeklinde kurulan Ushahidi'den içinde Birleşmiş Milletler'in de yer aldığı birçok kurum faydalanıyor.

Organizasyona Skype yoluyla bağlanan yazar Gündüz Vassaf dünyanın teknolojiyle birlikte kabuk değiştirdiğini belirtip, "Bugün internette varolan apolitik denilen gençler, düzenin parçası olmamakla düzeni gayrimeşrulaştırıyorlar" dedi. Vassaf, içinde bulunulan dönemi belirsizlik olarak tanımlayarak "Gençler dijital yerli, yaşlılar dijital göçmen" tanımıyla yeni çağı anlattı.

Daha bağlı bir gelecek: Gelecek 15 yılda, kişi başına 17 teknolojik araç!

"Bağlı Bir Gelecek" temasıyla yapılan ikinci oturumda MIT Sosyal Televizyon Araştırmacısı Marie Jose Monpetit hızlı bir çağda yaşadığımızı belirterek gelecekteki medyanın birleşik ağ sistemlerinden oluşacağını ve aslında Marco Polo'nun eski yolculuk tecrübelerinin bugün oluşturulmak istenen küresel ağ için harcanan çabalarla benzerlik gösterdiğini örneklerle açıkladı.

Orange İnovasyon Müdürü Partice Slupowski "Gelecek 15 yıl içinde insanların kullanacağı 17 farklı teknoloji aracı olacak. Kendi vücudumuzun çıkardığı verileri, yeni data görselleştirme metotları ile inceleyebilirsek, kendi hayatımızı ve dünyayı daha iyi idare ederiz" dediği konuşmasında verilerin giderek daha fazla görselleşeceğini belirtti. Ayrıca, bu gelişmelerin kişilerin vücutları üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı. Mobil duayen olarak bilinen Ralph Simon, İstanbul'un geleceğin dünyasında çok önemli bir nokta olarak konumladığını vurgulayarak önümüzdeki yıllarda zenginleştirilmiş gerçeklik olgusunun hayatımıza gireceğinin altına çizdi. "Gelecek çok parlak olacak, güneş gözlüklerimizi takmayı unutmamalıyız" diyerek sonlandırdığı konuşmasında inovasyonun büyük vaatleri olduğu mesajını verdi.

İngiltere menşeli Cute Circuit'in tasarımcıları Francesca Rosella ve Ryan Getz düzenledikleri giyilebilir teknoloji defilesinden önce yaptıkları konuşmada teknoloji ve modayı nasıl birleştirdiklerini anlattılar. Estetik ile fonksiyonel inovasyon teknolojilerini tasarımlarında kullanan tasarımcılar, inovasyonun farklı alanların birleşiminden oluşmasına dair ilham verici bir sunum yaptılar.

Türkiye'de şimdiye kadar yapılan diğer bütün TEDx organizasyonları gibi TEDxSilkRoad etkinliği de kâr amacı gütmüyor. Kısıtlı sayıda yapılan bilet satışından elde edilen gelirin bir kısmı etkinliğin maliyetlerini karşılamak üzere kullanılacak; bir kısmı da sosyal inovasyon projeleri geliştiren girişimcilerin projelerini hayata geçirmelerine destek sağlayacak.

Qualcomm, Nokia ve Gefco sponsorlukları ile İngiliz ve Hollanda konsolosluklarının destekleri ile gerçekleştirilen ve bütün gün süren bu konferans, katılımcılar ve konuşmacıları direkt iletişime geçirerek yeni inovasyon fikirlerinin tohumlarının atılmasını sağladığı gibi gelecek dünyanın anahtarlarını katılımcılara sundu. TEDxSilkRoad hakkında detaylı bilgi için www.tedxsilkroad.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeni Dünyanın Parlak Geleceği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement