İzmir'de, huzur evinde kalan yaşlılar üniversite yıllarına geri döndü. Öğrenci sıralarına oturan ve üniversitelilerle birlikte ders dinleyen yaşlılar gençlere yaşama ilişkin tecrübelerini aktardı.
Yaşlılara Saygı Haftası'nda, Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan yaşlılar, İzmir Ekonomili oldu. Üniversite sıralarında oturarak gençlerle birlikte bir gün eğitim alan yaşlılar, okul yıllarına geri döndü. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Kulübü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Erol Kahveci ile Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuran Aydemir Çaylı'nın sunumlarını öğrencilerle birlikte dinleyen yaşlılar, deneyimlerini paylaştı, interaktif bir ders ortamı yaşadı. Dersin sonunda üniversite kantininde çay, kahve içildi, sohbet edildi.
İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin de, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2012 yılında 65 ve yukarı yaştaki nüfus oranının yüzde 7.5 olduğu, bu rakamların 2023 yılında yüzde 10.2'ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. Prof.Dr. Şemin, "Yaş almış bireylerin sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanma zorunluluğunun yanı sıra ruhsal ve sosyal sağlıklarını sürdürmek için yardıma ihtiyaçları artmaktadır" dedi.
Sunumda ileri yaştakilerin toplumsal hafızamız olduğunu ve değerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden İEÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, insanların yaşları ilerledikçe sosyal çevreye karşı duygusal ya da rasyonel düşünceye dayalı hareket arasındaki dengeyi iyi kurduğunu belirtti. Prof. Dr. Kahveci, insanların yaşları ilerledikçe daha az sözlü tartışmalara girdiğini ve çatışma durumlarına daha iyi çözümler bulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Duygularını daha iyi kontrol edebiliyorlar. Uzun dönemli amaçlardan çok o anda önemli olan duygulara odaklanıyor. Güçlü ve güçsüz oldukları yönleri daha iyi kavrayarak, ilgilerini ona göre yönlendiriyorlar. Dünya nüfusu yaşlandıkça dünyamızın daha mutlu bir yer olacağının da tartışılması gerektiğini düşünüyorum."
'NE EKERSEN YAŞLILIKTA ONU BİÇERSİN'
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuran Aydemir Çaylı da, egzersiz yapanlar, düzgün beslenenler ile sigara ve alkol tüketmeyenlerin daha çok yaşadığını söyledi. Yaşlandıkça yapılan aktiviteler devam ederse insanların rahatsızlanmadığını anlatan Doç.Dr. Çaylı, şu önerilerde bulundu: "Genç yaşta yapılan her şey yaşlılıkta hasat zamanı gibi rahat ettiriyor. Yeni bir dili öğrenmek, satranç oynamak, aslında aklı koruyor. Birçok kişi de ileri yaşlılara 'bunu yapsan ne olur' diyor. Bu sözlere kulak asılmamalı. Kişilerin arkadaşlarıyla temasta olmaları gerekir. Yaşlının bir amacı olmalı. Bütün bunlar koruyucu etki ediyor. Kişinin hayatı üzerinde ne kadar kontrolü varsa o kadar iyi hisseder. Kendisinin sağlığını nasıl gördüğü önemlidir. İnançlı olan bireyler kolay kolay yıkılmıyor. Camiye gitmek, erkekler için büyük egzersiz. Camiye gidenlerin ilaçlarını daha düzgün kullandıkları bulunmuş."
Derste zaman zaman yaşlılar, hayat tecrübelerinin yer aldığı şiirler okudu, görüşlerini paylaştı. Dersin ardından Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan yaşlılara, Psikoloji Kulüp Başkanı Gizem Naz Gezgin ve öğrenciler çiçek sundu. Ardından konuklar, üniversite kantininde gençlik yıllarına döndü. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Yaşlılar Öğrencilik Yıllarına Geri Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?