Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından Gerçekleştirilen "geleceğimiz 20 genç" projesi kapsamında 1'i kız 20 uyuşturucu bağımlısı gence polisler yaşam koçluğu yaparak onları bağımlılıktan kurtarıp yeniden hayata başlattı.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü yaklaşık 5 ay önce Adana'da bulunan AMATEM'in rakamlarına göre yaklaşık 3 bin 500 uyuşturucu bağımlısı genci bağımlılıktan kurtarmak için "Geleceğimiz 20 Genç" projesi hazırladı. Polis AMATEM'den aldığı bağımlı adreslerine tek tek gitti. Polis, aile ve çocuklarla bire bir konuşarak onları bağımlılıktan kurtarmaya ikna etti. Polisin belirlediği 1'i henüz 17 yaşında kız çocuğu 20 kişi belirlendikten sonra bağımlılıktan kurtarma çalışması başlatıldı.
Türkiye'de ilk kez uygulanan proje ile bağımlılar tekrar topluma adapte olması için polisler önce gençleri Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi AMATEM bölümüne götürdü. Onarlı iki grup halinde bir aylık "ilk akut" ilaç tedavileri yapıldı. Akut tedavisinden çıkan gruba özel bir klinikte hizmet satın alınarak psikologlar eşliğinde 4 ay boyunca haftada bir gün en az 3 saat hem söz konusu 20 gence hem de kendilerinden ayrı seanslar halinde gençlerin ailelerine seans hizmeti verildi. Tedavi süresince de tedaviye paralel olarak gençlerin dikkatlerinin maddeden başka yöne çekmek amaçlı olarak her hafta sonu sosyokültürel faaliyetler çerçevesinde polisler tespit edilen yüzme havuzu, kır gezisi, piknik, sinema ve mavi tur gibi etkinlikler düzenledi. Yapılan tedavi tetkikler sonucunda gençlerin bağımlılıktan kurtulduğu tespit edilerek bir taraftan tedaviler devam ederken bir taraftan tedavilerinin ikinci ayında İşkur destekli faaliyet yürüten
Mesleki Edindirme Vakfı (Meksa) tarafından iş istihdamı sağlamak için yeteneklerine göre tespit edilen alanlarda meslek edinme kurslarına katılmaları sağlandı. Ayrıca gençlerin alacakları özel terapilere ailelerinin de iki hafta boyunca katılmaları sağlanarak aile içi iletişimin sağlanarak aile bağlarının güçlenmesi sağlandı.
"BU PROJENİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"
20 uyuşturucu bağımlısı gencin aileleri projeden çok memnun kaldıklarını ancak projenin daha başarılı olması için devam etmesi gerektiğini söyledi. 17 yaşındaki kızı okulda arkadaşları tarafından uyuşturucuya alıştırılan anne Selma Varlı, "Polisler kapımızı çalana kadar çok zor günler geçirdik. Kızım okulda uyuşturucuya alıştığı için okuldan aldık. Kızım okulu çok sevdiği için iki kez intihar etti. Biz kişisel olarak iki kez AMATEM'e getirip kızımı yatırdım ama bu illetten kurtulamadı. Polisler kızımın ismini AMATEM'den alıp kapımızı çaldıktan sonra hayatımız değişti. Tam bittik derken polisler kızımı ve bizi kurtardı. Kızım bizimle hiç konuşmuyordu ama şimdi Allah'a çok şükür bağımlılıktan kurtuldu. Polisler sayesinde yüzümüz gülüyor" dedi.
17 yaşındaki E.N.V. ise arkadaş ortamında uyuşturucuya alıştığını bırakmak istediğini ancak bir türlü bırakamadığını belirterek, "Polisler bize yaşam koçluğu yaparak uyuşturucuyu bırakmamızı sağladı. Gecenin yarısında canımız sıkıldığında yaşam koçlarımızı arıyoruz gelip bizimle ilgileniyorlar. Onların sayesinde bu illetten kurtulduk. Uyuşturucunun sonu yok kimse kullanmasın" diye konuştu.
23 yaşında 1 yıl önce evlenen ve 4 yıldır bağımlı olan R.K.'de uyuşturucu kullanmanın kimseyi mutlu etmediğini kimseye bir şey katmadığını, kendisi bağımlı olduğu için çocuk bile yapamadığını ancak polisler sayesinde uyuşturucudan kurtulduğu için çocuk yapmayı düşündüğünü söyledi.
Oğlu uyuşturucu bağımlısı olan anne Nurten Altın, oğlunun 6 yıldır uyuşturucu bağımlısı olduğunu artık gece-gündüz eşiyle birlikte ağladıklarına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Oğlum artık en son bizden 10 bin lira istemişti. Bir silah alıp sizi de kendimi de vuracağım diyordu. Artık biz bitmiştik. Yüzümüz hiç gülmüyordu. Ölümü bekliyorduk ama bir gün kapımız çaldı açtık polisler geldi ve hayatımız değişti. Onlar çocuklarımızla ve bizimle gece-gündüz ilgilendiler çocuklarımızı bağımlılıktan kurtardılar. Ben artık intiharı düşünüyordum ama polisler sayesinde hayata geri döndük. Şimdi çok mutluyuz."
Uyuşturucu bağımlısı oğlunun evli ve 4 çocuk babası olduğunu anlatan gözü yaşlı anne Hatice Keleş, "Ben her gün oğlumun ölüm haberini bekliyordum. Ama yaşam koçu polisler bize hayat verdi. Allah onlardan razı olsun. Bu projenin devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Projemiz kapsamında hedeflenen kitle sayısının 20 ile kalmayacağı Adana'daki bütün uyuşturucu bağımlısı gencin yeniden topluma kazandırılmasının amaç olduğu da öğrenildi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Yaşam Koçu Polisler 20 Bağımlı Gence Yeniden Hayat Verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?