Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Yaşam Hakkı İhlalleri Alt Komisyonu, Tunceli'de farklı örgütler tarafından öldürülen ya da faili meçhul cinayete kurban gidenlerin aileleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.
Komisyon Başkanlığını AK Partili Mehmet Naci Bostancı'nın yaptığı üyeler, geldikleri Tunceli'de örgütler tarafından yakınları öldürülen yada faili meçhule kurban gidenlerin aileleriyle basına kapalı görüşmeler gerçekleştirdi. Gün boyunca 13 görüşme yapan heyet üyelerinin görüşmesinin bitmesiyle basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı, ilk geldikleri yerin Tunceli olduğunu daha sonra Siirt, Batman ve Diyarbakır'a gideceklerini söyledi.
Bostancı, "Bugün dinlediğimiz insanlar, bize 80'li, 90'lı ve 2000'li yıllara ilişkin olaylar anlattılar. Olaylar arasında TİKKO'nun, PKK'nın eylemleri var. Yine aynı şekilde devlet içindeki çeşitli grupların haksız ve adaletsiz şekilde yaptıkları eylemlerle, köy boşaltmalar anlatıldı. Bunlara ilişkin birinci elden bu olayları dinledik. Bir kez daha şunu gördük ki aradan uzun yıllar geçmiş olsa da bu tür mağduriyetler insanların hafızasında çok canlı şekilde yaşıyor. Bunları paylaşırken o kadar canlı şekilde hatırlıyorlar ki heyetimiz de bundan çok derin etkilendi" dedi.
Görüşmelerin ardından bir rapor hazırlayacaklarını belirten Bostancı, "Burada dile gelen anlatımlar resmi, didaktik yazışmaların ötesinde hakikaten yürek burkan gerçek insan hikayeleri. O bakımdan da başkalarının, dışarıda olanların farklı siyasi saflarda bulunanların bile bu tanıklıkları ve anlatımları dikkate aldıklarında ona nüfuz edebilecekleri, insani, vicdani temelde nüfuz edebilecekleri bir rapor olmasını temenni ediyoruz. Esasen toplumsal barışın sağlanmasında başkalarının acılarına insani ve vicdani olarak bakabilmek çok önemlidir. Bu anlamda bu sürecin komisyonumuz için de çok öğretici olduğunu düşünüyorum. Ümit ediyorum hazırlayacağımız rapor toplum için de öğretici olur" diye konuştu.
Komisyon üyelerinin görüşlerine başvurduğu aileler de komisyonun çalışmalarından umutlu olduklarını dile getiriyor. Kızı Ayten Öztürk'ün 1992 yılında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından kaçırılarak işkenceyle öldürüldüğünü ileri süren Hıdır Öztürk, komisyonun daha önce de kendisini çağırarak Ankara'da görüşme yaptığını belirterek, "Bugün komisyon beni tekrar çağırdı. Olay hakkında bazı bilgiler sundum. Umutluyum bazı gelişmeler oldu. Bu durumu aydınlatmak için bana söz verdiler" dedi.
15 Ekim 2011 tarihinde Tunceli'nin Hozat ilçesinde jandarma karakoluna ekmek götürürken yolu kesilerek öldürülen Veli Sarısaltık'ın annesi Sultan Sarısaltık, komisyon üyelerinin oğluna ilişkin sorular sorduğunu ve bu sorulara cevap verdiğini söyledi.
TUNCELİ BAROSUNDAN TEPKİ
Tunceli'ye gelen komisyon üyeleriyle görüşme talebinde bulundukları halde görüşme isteklerinin geri çevrildiğini belirten Baro Başkanı, komisyona tepki gösterdi.
Tunceli Barosu'nda konuya ilişkin basın açıklaması yapan Baro Başkanı Fatma Kalsen, "Bize gösterilen bu yaklaşımdan da anlıyoruz ki belli vakalar üzerinden kamuoyu nezdinde bir algı yaratılmakta gerçekten de faili meçhul cinayetlerin aydınlatılacağı konusunda inanç yaratılmak istenmektedir. Bir hukuk örgütü olan ve insan haklarını hukukun üstünlüğünü savunmakla yükümlü olan baromuzun bu anlamda muhatap alınmamasını kabul etmiyoruz" dedi. - TUNCELİ
Son Dakika › Güncel › Yaşam Hakkı Komisyonu Tunceli'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?