Tezgah üzerine dalından yeni topladıkları yaş fındığı koyan üreticiler, genellikle gurbetten gelen vatandaşlara satış yapıyor.
Perşembe- Bolaman kara yolu üzerinde tezgah açan üreticilerden Mustafa Gözütok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık hasat sezonu öncesi kendi bahçelerinden yaş fındığı toplayarak satışa çıkardıklarını söyledi.
Kilosunu 15 liradan sattıkları yaş fındığa yoğun talep olduğunu belirten Gözütok, "Fındık tek geçim kaynağımız. Bu nedenle sezon başlamadan önce bahçelerimizden yaş fındığı toplayarak kara yolu kenarında tezgah açtık. Genellikle gurbetten gelen vatandaşlarımız yaş fındığı tercih ediyor. Temmuz ayının başından bu yana başladığımız satışlardan iyi gelir elde ettim. Bu işi hasat zamanına kadar sürdürmek istiyorum. 30 Mart'ta etkili olan zirai don nedeniyle yaş fındığın kilosu da arttı. Geçen yıl kilosu 7-8 liradan satılan fındığı bu sene 15 liradan satıyoruz." dedi.
İsmet Gök ise günde 10 ile 15 kilogramın üzerinde yaş fındık satışı yaptıklarını anlattı.
Günlük kazançlarının ortalama 200 lira olduğunu dile getiren Gök, "Hasat zamanına kadar böylelikle hem vakit geçiriyoruz hem de harçlığımızı çıkartıp evimizin ihtiyacını görüyoruz. Yaş fındığı kuru halinden çok seven de var. Bu nedenle fındığın bu hali de çok ilgi görüyor" diye konuştu.
Yılmaz Uzun da kilosu 15 liradan satılan yaş fındığın bazı gurbetçiler tarafından pahalı bulunduğunu belirterek, "Bizim bu konuda yapacağımız pek bir şey yok. Dalda fındık yok denecek kadar az. O nedenle fiyatlar geçen seneye oranla ikiye katlandı." ifadesinde bulundu.
Fındık almak için duran sürücülerden Ufuk Yılmaz, Kayseri'ye giderken yaş fındığın satıldığını gördüğünü belirterek, "Hemen aracımı durdurarak 2 kilo yaş fındık aldım. Fındığı gurbetteki yakınlarıma götüreceğim. Fiyatlar her ne kadar pahalı olsa da gurbete fındık götürmek güzel bir şey. O nedenle yaş fındığı satın aldım. Karşılığında da 30 lira ödedim." dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de kara yolu kenarında tezgah açarak yaş fındık satan üreticilerin bir nevi fındığın tanıtımını yaptıklarını söyledi.
Yaz aylarında gurbetten gelen vatandaşların yoğunluk oluşturduğuna dikkati çeken Cörüt, şunları dile getirdi:
"Gurbetten Türkiye'ye gelen bir vatandaş Ordu'dan geçerken bir kilo fındık alsa dahi bu, ürünümüzün tanınması anlamına gelir. Üreticilerimiz fındığı hem tanıtıyor hem de bunu yaparken kazanç sağlıyorlar. Bu oldukça güzel bir şey." - Ordu
Son Dakika › Güncel › Yaş Fındık Tezgahlarda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?