GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Erzurum Adliyesi'nden genel detay
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası ile röoprtaj HADİ ŞENGÜL - Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, bölge idare ve bölge adliye mahkemelerinin 20 Temmuz itibarıyla faaliyete başlayacağını belirterek, "istinaf mahkemeleri" olarak da adlandırılan bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle yargıda etkinlik ve verimliliğin artacağını bildirdi.
Azapağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yargı sisteminde reforma gidilmesi gereken alanlar olduğunu dile getirerek, yargı reformlarına sistematik ve bütüncül bir şekilde baktıklarını söyledi.
Yargı reformları kapsamındaki en önemli çalışmalardan birinin, hem yargılama sürelerini azaltacak hem de Yargıtay ve Danıştayın iş yükünü azaltmaya yönelik istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.
Bu mahkemelerin kurulmasıyla aynı zamanda Yargıtay ve Danıştayın da hep söylenen "içtihat mahkemesi" olma hüviyetinin güçleneceğini ifade eden Azapağası, şunları kaydetti:
"Bölge idare ve bölge adliye mahkemeleri 20 Temmuz itibarıyla faaliyete başlayacak. 7 yerde bölge idare, 7 yerde de bölge adliye mahkemeleri kurulmuş olacak. Bu, bölge adliye mahkemelerinin diğer bir ismi olan istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yargıda etkinlik ve verimlilik artmış olacak. Buradaki temel gaye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde yer alan adil yargılama hakkı böylece yerine getirilmiş olacak. Türkiye'de eskiden beri hep dile getirilen Yargıtay ve Danıştayın, içtihat mahkemesi hüviyeti kazanmasıyla ilgili temenni de bu şekilde gerçekleşmiş olacak. Vatandaşlarımız haklarını daha etkili ve verimli bir şekilde alacaklar. Bu mahkemelerin kurulması ile gerek hukuk alanında gerek ceza gerekse idari yargı alanında, davaların büyük bir kısmı Yargıtay ve Danıştaya gitmeden kesinleşmiş olacak."
Mahkeme pratiği üniversitelere taşınacak
Azapağası, bütüncül olarak baktıkları yargı reformu içinde Türkiye'de hukuk eğitimi ile yargı pratiği arasındaki kopukluğun giderilmesinin de bulunduğunu söyledi.
Yargının üç temel unsurunun uygulayıcılarının yetiştiği hukuk fakültelerindeki teoriyle yargı pratiği arasındaki kopukluğu ortadan kaldırmak için "Hukuk Klinikleri Projesi" başlattıklarını belirten Azapağası, "Bunu yakında Türkiye genelindeki tüm hukuk fakültelerinde başlatmayı düşünüyoruz. Yakında bununla alakalı bir sempozyumumuz var, hukuk fakültesi dekanlarıyla birlikte toplandıktan sonra bunu tüm ülkeye yaygınlaştıracağız." diye konuştu.
Adli yardım daha etkin hale getirilecek
Yargı alanında hayata geçirmeyi planladıkları bir yeniliğin de adli yardım konusunda olacağını dile getiren Azapağası, halen uygulanan adli yardımı daha etkin ve verimli hale getirmek üzere AB destekli proje başlattıklarını belirtti.
Azapağası, adli yardımın, fakir fukara kesime ücretsiz avukatlık hizmeti sunulması anlamına geldiğini ifade ederek, "Bu konuda Avrupa Birliği projesi başlattık. Fransa, İspanya ve Litvanya ile birlikte. İki yıllık bir proje bu. Türkiye'deki adli yardımı daha etkili ve verimli hale getirmesini amaçlıyoruz. Son zamanlarda Türkiye, mültecilerin akın ettiği bir ülke haline geldi. Milyonlarca insanın hukuki yardıma ihtiyacı var. Bu konuyu da ele almayı düşünüyoruz." dedi.
Son Dakika › Güncel › Yargıtay ve Danıştay İçtihat Mahkemesi Olacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?