Yargıtay'dan Garip Laiklik Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Yargıtay'dan Garip Laiklik Açıklaması

Yargıtay\'dan Garip Laiklik Açıklaması

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurahman Yalçınkaya, Ekonomi Gündemi Arasında Laikliğin Güme Gittiğini İddia Etti.

05.06.2009 15:01

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Siyasi Partiler Yasası'nda bölgecilik ve azınlık yaratılmasının yasaklandığını bildirdi. Yalçınkaya, "Muhafazakar partiler öne çıktıkça, ekonomik büyümeye daha çok vurgu yapılmak suretiyle laikliğin gündemden düşürüldüğü görülmektedir" dedi.

-"AZINLIK YARATILAMAZ"-

Yalçınkaya, Yargıtay Onur Günü dolayısıyla bir konuşma yaptı. Siyasi partilerin eylemlerinin, devletin bağımsızlığına, insan haklarına, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamayacağını, herhangi bir diktatörlüğü savunamayacağı gibi suç işlenmesini de teşvik edemeyeceğini anlatan Yalçınkaya, "Siyasi Partiler Yasası'nın, siyasi parti yasakları bölümünde demokratik devlet düzeninin korunmasına, bağımsızlığın korunmasına, azınlık yaratılmasının önlenmesine, bölgecilik yasağına, üçüncü bölümde, laik devletin korunmasına yönelik yasaklamalar gösterilmiştir. Bunlar herkesçe uyulması gereken evrensel hukuk kuralladır. Başsavcılığımız, yetki çerçevesinde, siyasi partilerin eylemlerinin denetlenmesini hiçbir etki altında kalmadan büyük bir titizlikle yerine getirmektedir" dedi.

-"LAİKLİK YERİNE EKONOMİ"-

Abdurrahman Yalçınkaya "Muhafazakar partiler öne çıktıkça, ekonomik büyümeye daha çok vurgu yapılmak suretiyle, laikliğin gündemden düşürüldüğü görülmektedir" derken insanları inançlarıyla kabul eden, muhafazakar partiler için Siyasi Partiler Yasası'nda herhangi bir yasak bulunmadığını bildirdi. Yalçınkaya, "Dini kuralların devlet işlerinde egemen kılınması, bu yönde faaliyetlerde bulunulması yasaklanmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığımız, anayasal düzeni demokrasiyi insan haklarını laik cumhuriyet ve hukuk devletini korumak ve anayasaya demokratik kurallara aykırı olan her türlü yapılanmayı, amaçları ve bu amaçlara yönelik faaliyetleri takip ve sonuçlandırmakla görevlidir" diye konuştu.

-"KAPATMA DAVALARI İÇİN BAŞKA KURULLARDAN ONAY ALINMAMALI"-

Anayasa değişiklikleriyle Anayasa Mahkemesi yapı ve işlevlerinde değişiklik yapılacağı söylentilerine de değinen Yalçınkaya, kapatma davası açılması için Meclis'ten ya da bir başka kuruldan onay alınmasının yanlış olduğuna değindi. Yalçınkaya, "Bu tür uygulamalar laiklik karşıtı beyan ve eylemlerin önünü açar. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılmadıkça bu düzenlemenin uygulama kabiliyeti yoktur" dedi. Parti kapatma davalarının zorlaştırılmasının yargı denetimini etkisiz hale getireceğini anlatan Abdurrahman Yalçınkaya, "Dikta rejimini önlemenin teminatı hukukun üstünlüğü ilkesidir" diye konuştu.

Devletin bağımsız ve bölünmez bütünlüğüne aykırılığın, parti üyelerince yoğun bir şekilde işlendiğinin ve açıkça benimsendiğinin, bölücü eylemlerin kararlılıkla uygulandığının belirlenmesi üzerine DTP hakkında 2007'de Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açıldığını belirten Yalçınkaya, DTP'ye yönelik kapatma davası sonuçlanmadan Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapılmaması gerektiğini bildirdi.

-TELEFON DİNLEMELERİ-

Yargıtay'ın daha önce verdiği kararlar doğrultusunda "İletişimin denetlenmesinde yasa dışına çıkılmamalı. Bireyin özel hayatının gizliliği ve korunması hakkı ihlal edilmemeli" uyarısında bulunan Abdurrahman Yalçınkaya'nın Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı kurulmasını istedi.

Ülkede yıllarca yaşanan terörün uluslararası boyutları olduğunu, uluslararası organize suç örgütleri karşısında yetkili bir savcılık yapısı bulunmadığını anlatan Yalçınkaya şöyle konuştu:

"Başsavcılıklar arasında yargı çevresi dışında bir hiyerarşi bulunmadığı gibi, koordinasyon ve arşiv birikimi bulunmamaktadır. Suç teşkil eden eylemlerin birden fazla savcıyı ilgilendirmesi halinde, savcılar arasında koordinasyon sağlanması, terör veya çıkar amaçlı suçlarda delillerin hızlı bir biçimde toplanması bakımından, bir koordinasyon makamının ülkemizde olmamasının eksikliği her geçen gün hissedilmektedir.

Devlete ve rejime yönelmiş olan terör örgütlerinin eylemlerinin, ulusun birliğine yönelik yoğun eylemlerinin uluslar arası bağlantıları tespit edilmiştir. Terör ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadelede, ortak bir çalışma çok sayıda ülke tarafından benimsenmiştir.

-TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞSAVCILIĞI-

Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı sayesinde, işlenen suçlarla, uluslar arası boyutu olan örgütlü suçların araştırılmasında, koordinasyon sağlanacak temel hak ve özgürlüklerin yerine getirilip getirilmediği kontrol edilecek, gözaltına alma işlemi denetlenecek, yabancı devletlerle işbirliği ve bilgi alışverişi olanağı da doğacaktır.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı, ayrı bir kadro bütçeye kavuşması etkinliğini artıracaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı, şehir ve bölge savcılıkları oluşturulmalı ve savcılık akademisi kurulmalıdır." (ANKA) (EKİP/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yargıtay'dan Garip Laiklik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement