Erzincan'da İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılanan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner hakkında 3. kez zorla getirilme kararı çıkarıldı. Başbakanlıkın yargılanmasına izin verdiği 3 MİT mensubu savunma yaptı. MİT mensubu Ş.D., "Ben çalışkan bir adam olduğum için bunlar başıma geldi. Başkaları gibi esneye esneye televizyon izleseydim bunlar başıma gelmezdi" dedi.
Erzincan'da "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaya koydukları iddia edilen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, "Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanmasına Yargıtay'da devam edildi. Yargıtay Ceza Konferans Salonu'nda yapılan duruşmaya Cihaner ve Saldıray Berk katılmazken, bazı sanıklar ile sanık avukatları hazır bulundu. İlhan Cihaner'in katılmadığı duruşmada CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile bazı CHP'li milletvekilleri izledi. Daire Başkanı Hüseyin Eken, hakkında zorla getirilme kararı verilen Cihaner'in davetine cevap gelmediğini belirtti. Eken, Ersin Ergut'un ev ve iş yerindeki aramalarda ele geçirilen ajanların İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden getirilmesine ilişkin yazıya yanıt verilmediğini ifade etti. Duruşmada, 3 MİT mensubu hakkında kovuşturma izni verilip verilmeyeceğine ilişkin Başbakanlıktan istenen yazıya yanıt geldiği anımsatılarak, kovuşturulmasına izin verilen 3 MİT mensubu Ş. D., K. Ü. ve S. B. İ. savunmalarını yaptı. Suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini belirten S.D., 2009 yılında Erzincan'a bölge müdürü olarak atandığını, İlhan Cihaner ve Saldıray Berk'le protokol görüşmesi çerçevesinde görüştüğünü ifade etti. Ş.D., "Cihaner ve Berk ile resmi yemekler dışında görüşmedim" dedi. MİT personelinin görevlerinin sadece yurt dışındaki ülkelere yönelik bilgi belge toplamakla görevli olmadığını, Anayasal düzeni bozmaya yönelik girişimlere yönelik çalışmalar yönelik istihbarat toplamasının da yasalarda yer altığını anımsatan Ş.D., kendileri hakkında ifade veren "Erzincan" isimli gizli tanığın MİT ile ilişkisi 3 ay sürmüştür. Yeni atandığım için 1 ay boyunca izin kullandım. Benim ile irtibatı 1 ay olmuştur. Bu elamanın çelişkili ifadeleri nedeniyle haber elemanlığı görevine 3 ay sonra son verdik. Ben çalışkan bir adam olduğum için bunlar başıma geldi. Başkaları gibi televizyon başında esneye esneye televizyon izleseydim bunlar başıma gelmezdi" dedi.
-HEDEF HALİNE GETİRİLDİK-
Gizli tanığı İlhan Cİhaner'e götürmediğini belirten Ş.D., "Bir eleman kurum dışında başka bir adama danışıyorsa dünyanın en ahlaksız adamıdır" ifadesini kullandı. Kimliği açığa çıkan gizli tanık Efe ile gizli tanık Erzincan yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiğini, saptırılmış bir çok beyanı bulunduğunu belirten Ş.D, MİT mensuplarının istihbarat amaçlı gelen mailleri görmediğini, kendilerine irtibat kurmasına ilişkin emrin Müsteşarlıktan geldiğini kaydetti. Ş.D., "üst üste merkeze mailler atmıştır PKK konusunda bilgi vereceğine ilişkin. Değerlendirilmesi emri gelince PKK masasına bakan arkadaşlarımızla görüştü. O görüşmede cemaatlerle ilgili bilgi de verebileceğini söylemiş. Bu elemanın ifadeleri çelişkiler içerdiği için haber elamanlığı görevine 3 ay sonra son verdik" dedi. Yıllardır terörle mücadele ettiklerini ve bir çok odağın hedefinde olduklarını, kimliklerinin iddianameye yazılarak hedef haline getirildiklerini savunan Ş.D., dava ile bilgilerin avukatlarına verilmeden fotoğraflarının bile gazetelerde yayınlandığını kaydetti. İddiaların somut olmadığını, delillerin hukuka uygun elde edilmediğini belirten Ş.D., gizli tanığın iddialarının önemli bir bölümünün yalan olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Erzincan'ın ortaya attığı iddialar yanlıştır. Mensubu olduğu teşkilat ortaya konmuştur. Hedef MİT'tir" değerlendirmesinde bulundu.
-SAVCININ YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİĞİNE İNANIYORUM-
MİT Mensubu K.Ü. ise hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek, beraatını talep etti. Sanıklardan sadece Nedim Ersan'ı iş tanışıklığının bulunduğu anlatan K.Ü. gizli tanık Erzincan'a baskı yapmadıklarını, kendisi ile görüşülmesi için ısrarla mail attığını ifade etti. Görüşülme talebine ilişkin ihbar maillerinin MİT'ten istenebileceğinin altını çizen K.Ü., İrtica Eylem Planı'nı basından öğrendiğini kaydetti. K.Ü., müsteşarlığın onayı ile görüşülen Erzincan'ın iddialarını kabul etmediğini ifade etti.
MİT Mensubu S.B.İ., sanıklardan sadece Saldıray Berk'i ordu komutanı olduğu için tanıdığını, diğer sanıkları tanımadığını, Cihaner ile ise tutuklandıktan sonra cezaevi aracında tanıştıklarını kaydetti. Gizli tanık Erzincan'la yapılan görüşmelerin raporlandığını anlatan S.B.İ., Erzincan'ın verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığını, kurgu niteliğinde görüldüğünü ve gerçekleştirilen görüşmelerin bu nedenle kesildiğini kaydetti. Hukuka aykırı hiçbir eylemde bulunmadığını kaydeden S.B.İ., soruşturmayı yürüten savcının yanlış yönlendirildiğine inandığını dile getirdi.
-MİT: DELİLLER TOPLANMADAN PERSONELİMİZ 6 AY TUTUKLU KALDI-
Duruşmada, Hüseyin Eken MİT Müsteşarlığı'ndan 3 personel hakkında gelen Teftiş Denetim Raporu'nun geldiğini açıklayarak, raporu okudu. Eken, raporda, 3 MİT mensubunun söz konusu gizli tanık ile yapılan görüşmelerin tamamının raporladığının belirtildiğini, savcılığın, ifadeleri yalan ve çelişkilerle dolu, güvenmez kişiliği ortaya çıkan Erzincan'ın iddiaları ile hareket ederek, olaya ilişkin delil toplama yoluna gitmediği bilgisine yer verildiğini aktardı. Eken, sanıklar hakkında kovuşturma MİT'in kovuşturma izni vermediği ancak Başbakanlığı'ın olur verdiği yazıyı okudu. MİT'ten gelen "Bahse konu iddiaların incelendiği, 3 MİT mensubumuzun hedef haline getirilmesinin göz ardı edildiği, gizli tanık ifadelerinde çok ağır suçlamalarda bulunulduğu buna karşın suçlamalara ilişkin deliller yeterince araştırılmayarak personelin 6 ay boyunca tutuklu kaldığının anlaşıldığı Gizli tanığın Mart-Nisan 2009 aylarında 4 e-posta gönderdiği, gizli tanık ile görüşmelerin plan ve prensiplere uygun gerçekleştiği, kocuşturmanın devamı için izin verilmesi gerektiği" şeklindeki ifadelerin yer aldığı, MİT Müsteşarı'nın imzasını taşıyan yazıyı okuyan Eken, Başbakan'ın oluru ile MİT mensuplarının yargılanmasına izin verdiğini açıkladı. MİT Mensupları ise yargılanmalarına için verilmesini Başbakan'ın takdiri olarak değerlendirdi ve kovuşturma oluru ile aklanmalarının önünün açıldığını belirtti. Başkan Eken, Dursun Çiçek'in davaya müdahillik talebinde bulunduğunu ifade etti.
-GİZLİ TANIĞIN AÇIK KİMLİĞİ HER YERDE YAZILI-
Eken, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün gizli tanık Erzincan'a yönelik koruma kararının devam edip etmeyeceğinin sorulduğunu belirterek, sanık avukatlarının görüşünü sordu. Cihaner'in Avukatı Kazan söz alarak, gizli tanığın soruşturma sırasında kimliğinin belli olduğunu kaydederek, Erzincan kod adlı A.G.'nin 16 Kasım 2009'da gözaltına alındığını bir gün sonra serbest bırakıldığını ve gizli tanık sıfatını aldığını söyledi. MİT raporunda da açıkça yazılan ve kimliği belli olan bir insan hakkında koruma kararı verilemeyeceğini savunan Kazan, "Erzincan buraya gelecek, yüzünü göreceğiz ve burada kendisini dinleyeceğiz" dedi. Gizli tanıkların ifadelerinde sık sık geçen "Dursun Çiçek Erzincan'a geldi, otelde kaldı, sanıklarla görüştü" iddiasını anımsatan Kazan, "EVet Dursun Çiçek gelmiş ve Erzincan'da kalmıştır.Kaldığı otelin kaydı Emniyette var. O kayıttaki Dursun Çiçek ile tanıkların kastettiği Dursun Çiçek farklı kişilerdir. Otelde kalan ve kaydı dosyada yer alan Dursun Çiçek'in dinlenmesini istiyoruz" dedi. Sanık Yaşar Baş ise soruşturma sırasında valilikten "olur' aldığı silah ruhsatına Emniyette el konulduğunu belirterek, can güvenliğinin bulunmadığını, gizli tanıkların bazılarının Erzincan'da yaşadığını ve kendisini taciz ettiklerini söyleyerek ruhsatının kendisine verilmesini istedi.
-CİHANER'E YENİDEN ZORLA GETİRME KARARI-
Duruşmaya verilen aranın ardından Daire Başkanı Hüseyin Eken, ara kararı açıkladı. Eken, Cihaner hakkında çıkarılan zorla getirilme kararının yanıtının beklenmesini ve yeniden zorla getirilme kararı çıkarılmasına karar verildiğini belirtti.
Ergenekon Davası sanıklarından Dursun Çiçek'in müdahillik talebini reddedildiği ifade eden Eken Erzincan kod adlı gizli tanığın koruma kararının devamına karar verdi. Ergenekon Davası'nın kararını isteyen heyet, MİT Müsteşarlığı'ndan 3 MİT mensubu hakkında hazırlanan Teftiş Denetim Raporu'nu da isteyecek. 3 MİT Mensubunun duruşmadan vareste tutulduğunu açıklayan Daire Başkanı Eken, duruşma tarihi olarak 28 Şubat tarihini açıklayınca salonda gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine Eken, "Özel bir kastımız yok. Denk geldi, itirazınız varsa günü değiştirelim" dedi. Avukatlar da duruşma için 28 Şubat tarihinin uygun olduğunu belirtti.
Son Dakika › Güncel › Yargıtaydan Cihaner'e 3. Kez Zorla Getirilme Kararı Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?