Yargıda Birlik Platformu tarafından Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Mardin, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl illerinde görevli hakim ve savcıların katılımıyla, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargıya karşı oluşan güven kaybının yeniden tesisi konuları Diyarbakır'da düzenlenen istişare toplantısında tartışıldı.
Yargıda yaşanan güven kaybını durdurmak ve sonrasında güveni yeniden tesis etmek amacıyla farklı görüş ve fikirlere sahip hakim ve savcıların kurduğu Yargıda Birlik Platformu Güneydoğu Buluşması Toplantısı Diyarbakır'da gerçekleşti. Bir konferans salonunda yapılan toplantıya Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Mardin, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl illerinde görev yapan çok sayıda hakim ve savcı katıldı.
"PLATFORM YARGININ BÜTÜN RENKLERİNİ TEMSİL EDİYOR"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Yargıda Birlik Platformu'nun herkesin güven duyacağı bir yargının oluşmasını tesis etmek amacını taşıdığını ifade ederek, "Tüm yurttaşların güven duyacağı bir yargının oluşabilmesi ve hak edenlerin hak ettikleri yerde olmasını nasıl tesis edebiliriz düşüncesi ile oluşan Yargıda Birlik Platformu, yargının bütün renklerini temsil ederek, etnik köken, mezhep ve siyasi görüş ayrımı yapmaksızın görevi en liyakatlilerine tevdi etmek yolundaki çalışmalarında başarılar diliyorum. Bugün burada buluşmamızı sağlayan platform üyelerimize, bu güzel mekanın ve programın hazırlanması hususunda emek ve mesai harcayan tüm meslektaşlarıma ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma, basın mensuplarına teşekkürü bir borç biliyorum. Bireyin, toplumun ve geleceğimizin teminatı için Yargıda Birlik Platformu diyor, güzel günlerde buluşmak dileğiyle" dedi.
"HAREKETİMİZ TABAN HAREKETİDİR"
Toplantının modetörlüğünü yapan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, yargıda birlik sözünün başka bir söze hacet bırakmadığını ifade ederek, bir grup savcı ve hakim ile birlikte, gönüllülük esası üzerine, yargıda gelinen nokta itibariyle, yargının hak ettiği konumda olması amacıyla, hep birlikte bir inisiyatif alarak, bu hareketi geliştirmeye çalıştıkların belirterek, bu hareketin bir taban hareketi olduğunu söyledi. Menteş, "Hareketimizin mümkün oldukça taban hareketi olmasını, meslektaşlarımız ve mesleğimizin öne çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.
"YARGININ TÜM KARAR VE İŞLEMLERİ SORGULANIR BİR HALDE"
Menteş'ten sonra söz alan İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, yargıda yaşanan sorunlara değindi. Yargıda neden birliği hedeflediklerini anlatan Topaç, yargıda bir güven bulanımı yaşandığını anlattı. Topaç, "Yargıda maalesef bir güven sorunu yaşanıyor. Yargının tüm karar ve işlemleri sorgulanır bir halde. Maalesef alınan tüm ciddi kararların, meşruiyeti tartışılıyor. Tüm yargı kararlarının arkasında bir ideoloji aranıyor. Büyük hukukçu yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk'un ifade ettiği gibi, yargının meşruiyet debisi maalesef diplerde. Yargı kurumu tüm bireylerin sığınabileceği en son limandır. Bu liman herkese güven verebilmelidir. Bu limana herkes demir atabilmelidir. Gelin yargı mensupları olarak, yeni güne, yargı camiasında oluşan bu bahar iklimine hep beraber merhaba diyelim. Yargıda hoş görülülüğe, çok sesliliğe hep birlikte merhaba diyelim. Düşünsel farklı bakış açılarımızı zenginliğimiz olarak kabul edelim. Enerjimizi yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tesis etmek, yargı kurumunu Türkiye'nin en önemli kurumu haline getirmek için harcayalım ve Yargıda Birlik Platformu'na destek olalım" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalarının ardından toplantı hakim ve savcıların görüş ve önerilerini sunmak üzere basına kapalı devam etti. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Yargıda Birlik Platformu'nun Güneydoğu Buluşması Diyarbakır'da Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?