Trabzon Novotel'de ''Avukatlar İçin Yargı ve Temel Haklar Projesi " konulu toplantı yapıldı. Yargı ve Temel Haklar projesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, İngiltere Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler , Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul , Kaymakamlar ve baroya bağlı avukatlar katıldı.
Avrupa Birliği'ne eleştirilerde bulunan Ergin, Türkiye'de demokrasinin sürdürülebilir olması açısından çok önemli düzenlemeler yapıldığını, milletin hukukunu hiçe sayan uygulamaların yargı önünde hesap vermekle meşgul olduğunu söyledi. Ergin buna rağmen Türkiye'de yargı alanında gerçekten bazı sıkıntılar var. Bunun tespiti ve ortadan kaldırılması için önemli adımlar da atıldı.
Konuşmasında Ekim ayında yayınlanacak İlerleme Raporu'na da vurgu yapan Ergin, "İlerleme Raporu'nun hukuki mesnedi nedir? Siz bizden bir değişimi talep etmeden, 'bunu yapmadınız' diye nasıl eleştirirsiniz bizi? Böyle bir şey yok. Avrupa Komisyonu'nun Türkiye hakkında ilerleme raporu yayınlamak için hukuki ve etik altyapısı bulunmuyor.. Ama buna rağmen biz Türkiye'nin demokratikleşme süreci için attığımız adımların önemli olduğunun farkındayız. dedi.
,
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış "Avrupa Birliği standartlarını yakalamamız aslında Avrupa Birliği için değil kendi özümüze dönmemiz için çok önemli. Türkiye'de bazı sıkıntılar var. Türkiye mükemmel değil. Ama bugünün Türkiye'si dünden çok daha iyi bir noktada ve iddia ediyorum ki bugünün Türkiye'si bir çok AB üyesi ülkeyle kıyaslandığında da çok iyi bir noktadadır.. Atina'da, Madrid'de, Berlin'de, Paris'te polisin nasıl aşırı güç kullandığının görüntülerini de hiçbirimiz unutmuş değiliz. Evet bizim polisimiz de aynı batıdaki meslektaşları gibi bazen yetki sınırlarını aşabiliyor. Ama onlarla ilgili de açılmış bir çok dava, soruşturma, görevden el çektirme var. Hukuk devleti olarak yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Ama bir çok AB üyesi ülkede, basın özgürlüğü deniyor ama geçen sene İngiltere'de bir gazete kapatıldı. Çok şükür bizde böyle bir şey yaşanmadı. Macaristan'da ve İtalyada benzeri sıkıntılar mevcuttur.
Yargı ve Temel Haklar Projesi aracılığıyla düzenlenene seminerlerin AB sürecinde yeni ufuklar açacağını belirten Vali Abdil Celil Öz "Tabii 50 yılı aşan iniş çıkışlarla dolu Türkiye'nin AB üyelik süreci katılım müzakerelerinin sürdüğü bu aşamada toplumun tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte tüm kesimlerin seferber olduğu uzun soluklu, derin bir inanç gerektiren çalışmalarla bir aşamaya gelmiş durumdayız. Özellikle ikinci dünya savaşından sonra her geçen yıl giderek artan bir seviyede uluslararası ve uluslarüstü kurumların normların ağırlığını bütün ülkelerle birlikte Türkiye'de her geçen gün genişleyen alanlarda hissetmektedir. Avrupa Birliği'nin normlarını ve müktesebatının ifadesi olan iki temel anlaşma Maastricht ve Kopenhag kriterleri aslında bu anlamda Avrupa Birliği müktesebatının kısa bir özetini göstermektedir. 2000 yılında bakanlığımızca gönderildiğim master programında İngiltere'de başladığımız çalışma çerçevesinde 2009 yılındaki Helsinki Zirvesinden sonra ısınan, ateşlenen Türkiye'mizin AB süreci ile ilgili bir çalışma yapmak istedik. Tabii burada iki önemli temel kriterden ekonomik ve mali kriterleri ile siyasi kriterler açısından karnemizin çok da iyi olmağını ve dolayısıyla bu alanlarda çalışma yapmanın zorunluluğunu orada gördük. Gelinen noktada ekonomi ve mali kriterler ile siyasi kriterlerde demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesi ve tanınması ve korunması konusunda önemli mesafeler alındı. Bu seminerler önümüzde yeni ufuklar açacaktır. Bakanlarımızın yoğun gündemlerine rağmen burada olduklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.
Toplantıda söz alan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, "Demokratikleşme paketini ilgiyle bekliyoruz. Bu paketin barış sürecine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Paket AB komisyonunun Ekim ayındaki ilerleme raporunda da yer alacaktır. İnanıyorum ki ilerleme raporu hükümet tarafından da olumlu karşılanacaktır" dedi.
Barolar Birliği Başkanvekili ise toplantıda "2007 de Konya'da başlayan projeyi bugün Trabzon'da sonlandırıyoruz.. Burada hocalarımız hiç esirgemeden bizlerle bilgilerini paylaştılar. Avukatlarımız Avrupa Birliği Hukuku hakkında bilgi sahibi oldular.. Bu projeleri uygulamada yerini bulması çok önemli Sayın Bakanımızdan bu uygulamaların denetlenmesini istiyoruz. " dedi.
Avukatlar için yargı ve temel haklar projesinde konuşan Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk,"Yargımızın bağımsızlık ve tarafsizlık olduğu temel noktada savunma hakkı en önemli unsurdur" dedi.
Toplantı konuşmaların ardından gerçekleştirilen plaket töreni ile sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Yargı ve Temel Haklar Projesi AB Sürecinde Yeni Ufuklar Açacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?