Yaren Meclisi geleneği, Tosya ilçesinde yaşatılıyor.
Tosya Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında kurdukları dernek vasıtasıyla Oğuzlar'dan gelen Yaren Meclisi geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Oğuzlar döneminde esnaf arasındaki düzeni sağlamak için kurulan Yaren Meclisi'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde de aktif olduğunu belirten Çakmak, yüzlerce yıllık geçmişe sahip geleneğin Cumhuriyet döneminde kesintiye uğramasına rağmen varlığını sürdürdüğünü anlattı.
Dernek olarak, bu güzel geleneği yaşattıklarını dile getiren Çakmak, "24 kişi ile sınırlı olan Yaren Meclisi'ndekilerin her biri, bir Oğuz boyunu temsil etmektedir. Yarenlerin eline, diline ve beline sahip olması, alkol tüketmemesi, kumar oynamaması, zina yapmaması, ailesini ve işini ihmal etmemesi, davranışlarıyla toplumda saygın bir kişi olması gibi özellikleri taşıması gerekir." dedi.
Çakmak, yarenlerin haftada bir toplanmalarına ocak yakma töreni denildiğini ve Yaren Meclisi yönetiminin, "büyük başağa", "küçük başağa", "reis" ve "çavuş"tan oluştuğunu anlatarak, ocak yakma törenlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Ocak yakma töreninde misafirler tek tek içeri alınarak yarenleri selamlarlar. Çeşitli orta oyunlarının oynandığı ve ikramların yapıldığı ocak yakma töreni, akşam saatlerinde başlayarak geç saatlere kadar devam eder. Misafirlerin uğurlanmasının ardından Yaren Mahkemesi kurulur. Burada yaren çavuşu tarafından yarenlerin günlük hayatta yaptıkları değerlendirilir."
Son Dakika › Güncel › Yaren Meclisi, Tosya'da Yaşatılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?