ANTALYA'da, 6 aylıkken rahatsızlığı nedeniyle götürüldüğü tıp merkezinde 'Ailevi Akdeniz Ateşi' (FMF) teşhisi konulan 2.5 yaşındaki Toprak Uslu'nun bir türlü iyileşmemesi üzerine yapılan başka bir uzman doktor tarafından tetkiklerde, 'Periyodik Ateş Sendromu' (PFAPA) olduğu ortaya çıktı. Anne Sinem Uslu, Toprak'ın yanlış teşhis nedeniyle yaklaşık 1.5 yıl antibiyotik tedavisi gördüğünü, böbreklerinin iflasın eşiğinden döndüğünü söyledi.
Toprak Uslu'ya, 6 aylıkken yüksek ateş nedeniyle götürüldüğü özel tıp merkezinde FMF teşhisi konuldu. 1.5 yıl antibiyotik tedavisi gören Toprak iyileşmedi. Annesi Sinem Uslu tarafından başka bir doktora götürülen Toprak'ın, FMF değil, PFAPA Sendromu'na yakalandığı teşhis edildi.
Anne Sinem Uslu, oğlunun doğduğundan beri yüksek ateş hastalığıyla mücadele ettiğini söyledi. Sinem Uslu, "Götürdüğümüz tıp merkezinde FMF teşhisi koyuldu. 1.5 yıl boyunca ayda 3-4 kez antibiyotik kullandık. Sürekli ateş yükselmesi ve lenf bezlerinde şişme vardı. Doktora her gittiğimizde antibiyotik veriliyordu. Fakat antibiyotiğin hiçbir faydasını göremiyorduk. Ayda 4-5 kez penisilin de vuruluyordu" diye konuştu.
Sinem Uslu, Toprak'ın yanlış teşhis nedeniyle yaklaşık 1.5 yıl antibiyotik tedavisi gördüğünü, böbreklerinin iflasın eşiğinden döndüğünü belirterek, "Tahlil sonunda Toprak'ın FMF hastalığı olmadığı anlaşılınca ilaçları kullanmayı bıraktık. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Levent Karagöz hocamıza geldik. Tetkikler neticesinde PFAPA Sendromu teşhisi konuldu. Yeni bir tedaviye başladık. Artık antibiyotik kullanmadan, iğne vurulmadan tedavi olabiliyor. Bu teşhisin konulması bizi sevindirdi. Ailelere sesleniyorum. Yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme, ağız içi yaraları görülüyorsa, ateşi 39'lara çıkıyorsa hemen antibiyotik tedavisine başlamak doğru değil. İyi bir teşhis koyacak doktora gitmelerini istiyorum" diye konuştu.
PFAPA SENDROMU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Karagöz ise "Bu hastalık selim seyrediyor, tedavisinde antibiyotik gerekmiyor. 1 doz glükokortikoid uygulanması ile 2- 4 saat arasında çocuklar iyileşiyor. Hem anne-babaların, hem de hekim arkadaşların bu hastalığı akılda tutması gerektiğini, bu vaka ile hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.
Hastane polikliniklerinde kısa süreli ateşli hastalık atakları, çok belirgin boğaz enfeksiyonu işaretleri olduğundan, bazen test veya tahlil veya geçmişini inceleyemeden yanlış teşhis olarak tonsilit, farenjit gibi boğaz enfeksiyonları tanısıyla hastaya tedavi uygulandığını aktaran Dr. Levent Karagöz, "Ama genellikle bu teşhisler yanlış olur ve verilen tedaviye de yanıt vermez. Yine bölgemizin hastalığı olan FMF ile de benzer özellikler gösterdiğinden böyle teşhisler de alabilir. Ama tedavileri tamamen farklı hastalıklardır. Bu hata sonucundan gereksiz ilaç kullanımı olabilir. O yüzden her zaman PFAPA Sendromu hastalığını akılda tutmalıyız" dedi.
Hastalığın tedavisiyle ilgili bilgi veren Dr. Karagöz, "Hastalık iyi seyirli. 5-10 yıl içinde ataklar azalarak kaybolacaktır. Hastanın hastalıklı dönemlerinde tek doz yeterlidir. Bu hastalıkta virüs ya da başka bir etken söz konusu değil. Vücudun kendisinde oluşan otoümmin hastalık gruplarındandır. O yüzden de glükokortikoit tedavisi uygundur. Virüs ya da mikroplara etkisi olacak antibiyotik kullanımı gereksizdir" diye konuştu.
BOĞAZ İLTİHABI, LENF BEZİ ŞİŞLİĞİ, AĞIZDA YARALAR
Bu hastalığın çocuklarda görüldüğünü söyleyen Dr. Karagöz, "2-4 haftada bir ataklar görülüyor. 5-6 gün boyunca tedaviye yanıt vermeyen çok yüksek ateşle seyrediyor. Yanında boğaz iltihabı, boyunda lenf bezeleri, ağız yaraları gibi eşlik eden bulgular var. Testlerde belirgin bir patoloji bulunmuyor. Tedavi görmese dahi 5-7 günde ateşi düşüp çocuk iyileşiyor. Ta ki yeniden hasta olana kadar ve 2 hafta içinde yeniden hasta oluyor" diye konuştu.
- Antalya
Son Dakika › Güncel › Yanlış Teşhis, 2.5 Yaşındaki Çocuğun Böbreklerini İflas Ettirecekti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?