Yangına Sebebiyet Vermemek İçin Çatı Bakımı Yaptırın" - Son Dakika
Güncel

Yangına Sebebiyet Vermemek İçin Çatı Bakımı Yaptırın"

Yangına Sebebiyet Vermemek İçin Çatı Bakımı Yaptırın"

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, kış mevsimine girmeden önce özellikle tadilat, tamirat ve yenileme çalışmalarının uzman kişilerce yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek, gerekli önlemlerin alınması halinde can ve mal kaybına yol açan yangın tehlikesinin yaşanmayacağını bildirdi.

25.09.2016 11:31

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, kış mevsimine girmeden önce özellikle tadilat, tamirat ve yenileme çalışmalarının uzman kişilerce yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek, gerekli önlemlerin alınması halinde can ve mal kaybına yol açan yangın tehlikesinin yaşanmayacağını bildirdi.

Yavuz, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da geçen yıl meydana gelen bin 185 baca ve çatı yangınının büyük kayıp ve risklere yol açtığını belirtti. Bu yılın ilk 2 aylık döneminde ise 300'e yakın baca yangını çıktığını ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:

" Türkiye'de her yıl binlerce bina ve çatı yangını meydana geliyor. İzmir'de 2015 yılında 3 bine yakın yangın meydana geldi. 2016 yılının ilk iki ayında ise 600'e yakın yangın çıktı. Bursa'da 2015 yılında yaklaşık bin 700, 2016 yılının ilk iki ayında 160'ı aşkın yangın meydana geldi. Ankara'da geçen yıl 45, bu yılın ilk 2 ayında ise 12 çatı yangını yaşandı. Bu sorunları yaşamamak için merdiven altı üretim ve uygulamalardan uzak durulmalıdır."

Yavuz, baca ve çatı yangınlarının birçok nedeni olduğunu aktardı.

Bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, temizlenmeyen sobalar, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi gibi nedenlerin baca ve çatı yangınlarına davetiye çıkardığını vurgulayan Yavuz, "ÇATIDER olarak, çatı aralarını imara açarak kullanıma uygun haline getirilmesini öneriyoruz. Böylece doğru proje, doğru inşaat teknikleri, doğru yalıtım ve doğru kaplama malzemesi kullanılarak, yangın tehlikesi azalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yavuz, kış mevsimine girilmeden önce yangınlar konusunda önlem alınması gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Kış mevsimine girmeden önce özellikle tadilat, tamirat ve yenileme çalışmalarının uzman kişilerce yapılması, hayati öneme sahip. Gerekli önlemlerin alınması halinde can ve mal kaybına yol açan yangın tehlikesi yaşanmayacaktır. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 11 senedir kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. Çatıda yapılan her iş mutlaka önemsenmeli ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Çatı uygulamalarının herhangi bir usta tarafından yapılması yerine uzmanlar tarafından uygun malzeme ile hayata geçirilmesi, sonradan yaşanabilecek üzücü olayları önleyecektir. Önceliğimiz en yüksek standartları ülkemizde uygulamaktır. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalışmalar gerçekleştirerek sektöre örnek teşkil ediyorlar."

Yavuz, Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasının korunarak geleceğe taşınmasında çatı ve cephe uygulamalarının hayati öneme sahip olduğunu ifade ederek, özellikle tarihi ve eski binaların tamirat, tadilat ve restorasyonlarında, yerin önceden görülmesi, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman kişilerin desteği ve görüşleri doğrultusunda gerekli önleyici tedbirlerin alınması uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yangına Sebebiyet Vermemek İçin Çatı Bakımı Yaptırın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement