Yalvaç'da Üye Eğitimi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Yalvaç'da Üye Eğitimi Toplantısı Yapıldı

Yalvaç\'da Üye Eğitimi Toplantısı Yapıldı

Yalvaç ve Gelendost üyelerinin katılımıyla eğitim toplantısı yapıldı.

02.03.2012 11:04

Vali Memduh Oğuz Başkanlığında Yalvaç da, Isparta İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğince Yalvaç ve Gelendost üyelerinin katılımıyla eğitim toplantısı yapıldı.

Belediye Düğün Salonunda Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, İlçe Garnizon Komutanı Üsteğmen Hakan Ürer, Yalvaç Belediye Başkanı, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu ve başkan yardımcısı Prof. Dr. Veysel Ayhan, kasaba belediye başkanları, köy muhtarları, süt toplama birlik temsilcileri, kooperatif temsilcileri ve işletme sahiplerinin katılımıyla yapılan toplantı da Yalvaç ve Gelendost İlçelerinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları masaya yatırıldı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İlköğretim Okulunun sunduğu halkoyunları gösterisiyle başlayan toplantıda ilk olarak Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinde Yalvaç'ın 520 üye ile temsil edildiğini ifade eden Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu; "Yalvaç küçükbaş yetiştiriciliğinde önemli bir ilçemiz. 46.700 koyun ve 5062 keçi bulunan Yalvaç, küçükbaş sayısı bakımından da önemli bir yer. Amacımız üyelerimizin daha iyi şartlarda üretim yapması, refah seviyelerinin yükselmesidir. Tabi bunları yaparken de bazı sorunlarımız olmaktadır, bu sorunları burada birlikte görüşeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Veysel Ayhan; "Küçükbaş hayvancılık sıkıntıya girerse, ülke hayvancılığı sıkıntıya girer"

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Ayhan Veysel Ayhan; "Küçükbaş hayvan ülkemiz için çok önemli, bilim adamlarını yapmış olduğu tespitlere göre ülkemizde küçükbaş hayvan sayısı azaldığında ülke hayvancılığının büyük bir dar boğaza gireceğini söylüyorlar. O nedenle küçükbaş hayvancılık bizim için çok önemli, ayrıca yaklaşık her yıl 2-3 milyon kurban sayısını düşündüğümüzde konunun önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Avrupa et ihtiyacının % 45'lik bölümünü domuz etinden karşıladığı için sorun yaşanmamaktadır. Ancak biz Müslüman ülke olmamız münasebetiyle et ve süt ihtiyacını inek, koyun ve keçilerden karşılamaktayız.

Amacımız sizlerin sorunlarını yerinde dinlemek, çözüm yollarını birlikte bulmak ve standardı yüksek kaliteli et ve süt üretimi yapmaktır. Bu şekilde sizlerin kazancını arttırmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak öncelikli amacımızdır" dedi

Vali Oğuz; "Sorunlarınızın çözümünde yanınızdayız"

Bir bütün olarak sorunların görüşüleceğini ifade eden Vali Memduh Oğuz; "Bu gün burada çok yayarlı bir toplantı yapmaktayız, çünkü yaptığınız iş çok hayırlı bir iş, üretime yönelik bir çalışma. Örgütünüz Isparta için çok önemli, çünkü üreten bir örgütsünüz. Isparta genelinde yaklaşık 15-20 bin kişilik üreten bir örgütsünüz. O bakımdan sorunlarınızın çözümünde yanınızdayız ve sizleri destekliyoruz.

Eskiden yapılan hatalardan geriye doğru bir dönüş başladı, küçükbaş hayvancılığın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Bu alanda yapılan iyileştirmeler sonrasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ivme kazanmıştır. Isparta'dan çıkan bu ses önce bakanlığı harekete geçirdi, sonra ülke genelinde olumlu bir hava yarattı. Türkiye genelinde çok önemlisiniz bunu bilin yani, bu bakımdan Isparta'da yapılan her çalışma karşılığını bulmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer ilimizi ziyaret ettiler, bu konumuzla doğrudan bağlantılı değil ama bir hususu belirtmek istiyorum; Sayın Bakan eğitim alanında bizim gayretimizi görünce tablet uygulamasına Eylül ayında Isparta'yı da dahil edeceklerini söyledi. Demek istediğim azimli, kararlı her çalışmanız karşılık bulmaktadır. Aynı şekilde sizlerinde sorunları çözülecektir, çünkü insan beslenmesinde çok önemli olan et ve süt üretimi yapmaktasınız" dedi.

Prof. Dr. Veysel Ayhan; "Sektörden uzaklaşan üreticiyi yeniden sektöre döndürmek çok zor olmaktadır"

Yetiştiricilerin sektörden uzaklaştığını belirten Prof. Dr. Veysel Ayhan; "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yoğun emek isteyen bir sektör, buna birde otlatma, veteriner sıkıntısı, sulama sıkıntısı ve ulaşım gibi zorluklar eklendiğinde yetiştiriciler sektörden uzaklaşmaktadırlar. Bu şekilde sektörden uzaklaşan üreticinin geriye döndürülmesi çok zor olmakta, çünkü daha önce zorluklarını yaşamış birisi olarak temkinli davranmaktadır. Bu tespit doğrultusunda öncelikli amacımız sektör içerisindeki yetiştiricilerimizin durumlarını iyileştirmektir" dedi.

Üreticilerin ortak sorunları; yetersiz veteriner hizmetleri, ormanlık vasfını kaybetmiş alanlarda otlatma sıkıntısı, aşılama sıkıntısı, banyo sıkıntısı, yaylalarda ulaşım ve su sorunları olarak dile getirildi.

Dedeçam Belediye Başkanı İsmail Öztop; "Özel çalışan veterinerlerimiz büyükbaş hayvanlarda bir telefonla gelmekteler, ancak aynı hassasiyeti küçükbaş hayvanlarımız için göstermiyorlar" dedi.

Tokmacık Belediye Başkanı; "Mevlüt Yürekli; "Benim kasabamda 1995 yılında küçükbaş hayvan sayısı 7000 iken, bugün bu rakam 2-3 bine düştü. Bunun en önemli sebebi; yaylalarımıza yeterli özeni göstermeyişimizdir. Yaylanın suyuna, yoluna, merasına bakmamışız. Ayrıca küçükbaş hayvanlarda doğum esnasında çok zayiatımız olmaktadır, bu konuda yardım bekliyoruz" dedi.

Özgüney Kasabası Başkanı Mehmet Güney; "Yaylalarımızın çoğunda otlatma sıkıntısı var, özellikle ormanlık alanlarda bu sıkıntı daha fazla. 30 yıl önce ağaçlandırılan yerlerde bile otlatmaya izin verilmiyor. Bununla birlikte veteriner ve banyo konularında sıkıntılarımız var" dedi.

Koruyaka Köyünden üretici Hasan Uysal; "Öncelikli sorunumuz; doğumlarda yavru ölümleridir ve yanlış aşılamadır. Sürümüz, hayvanımız ölmeden çoğalsın ki emeğimizin karşılığını almış olalım. O nedenle en önemli sorun yavru zayiatıdır, diğer sorunlar zaman içerisinde halledilir. Ben bu konunun araştırılması için birliğimizin öncülüğünde bir araştırma laboratuarının kurulmasını istiyorum" dedi.

Yarıkkaya Muhtarı Edip Karınca; "Burusalla hastalığı için üreticiler ya Konya'ya, yada Afyon'a gitmektedirler. Bu konunun ele alınmasını istiyorum. ayrıca koyun banyosu yeterli değil, buralarda dezenfekte edilerek temizlenen hayvanlarda hastalığa yakalanma riski azalmaktadır" dedi.

Vali Oğuz; "Sorunlarınızın hiç birisi çözümsüz değil"

Koyun banyosu konusunda üreticilere yardımcı olunacağını ifade eden Vali Oğuz; "Öyle anlaşılıyor ki hayvanın temiz olması bakımından koyun banyosu konusu çok önemli, bu konuda sizlere demir çimento gibi malzeme yardımında bulunacağız. Bende bunu burada ilk defa öğreniyorum ve hayvan sağlığı bakımından çok önemli olduğunu anladım.

Her kurumun kendilerini ilgilendiren sorunların raporlandırmasını istiyorum. İyi anlatmak lazım ki, iyi rapor etmek lazım ki sorunlarımızı birlikte çözelim. Burada konuştuğumuz sorunların hiç birisi çözümsüz değil, iyi bir takiple, iyi bir planlamayla sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, "Veterinerlerin büyükbaş, küçükbaş diye ayrım yapmaları doğru değil"

Veterinerlerin büyükbaş küçükbaş ayrımı yapmalarının doğru olmadığını ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek; "Bu kendi hayat dalını kesmek gibi bir anlama gelir. Hayvancılık bir bütündür, o bakımdan veterinerlerin ayrım yapması çok yanlış bir uygulama. Bu şekilde uygulama yapan veterinerlimizi ilgili yerlere bildirerek gerekenin yapılmasını sağlayın. Büyükbaş hayvan rahatsızlanınca gideceksin, ama küçükbaş hayvan rahatsızlıklarına ilgisiz kalacaksın, bu kabul edilemez.

Ayrıca şunu belirtmek istiyorum, burada aşılamalarda sıkıntı olduğu dile getirildi. Özellikle bu konuda çok dikkatli olun, dikkatsiz aşılama sonucunda üreticilerimiz mağdur oluyorlar, bunun bir kez daha burada gördük. Piyasada birçok aşı çeşidi var, bunların kaynaklarına bakılmaksızın, kullanım tarihlerine bakılmaksızın kullanılıyor. Bu konuda mutlaka bize danışın, bize bir şekilde ulaşın ve sizlere yardımcı olalım.

Biz teşkilat olarak burusalla rahatsızlığında yıl boyunca, şap rahatsızlığında ise yılın belirli dönemlerinde iki defa olmak üzere ücretsiz aşılamalarımızı yapmaktayız" dedi.

Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz; "Elimizden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağız"

Orman teşkilatı olarak küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz; "Hayvancılığın önemli olduğu kadar ülkemiz için ormanlarımızda çok önemli. Sizler köylerde yaşayan üreticiler olarak otlatma konusunda taleplerde bulunurken, köyde yaşayan diğer sakinlerinde ormanların daha iyi korunması hususunda talepleri olmakta. Geçtiğimiz hafta Şarkikaraağaç da yapılan toplantıdan sonra ormanlık alanlarda otlatma yapıldığı konusunda ihbarlar geldi. Bütün bunları göz önünde bulundurarak koruma kullanma dengesi içerisinde ormanlarımızdan hepimiz faydalanacağız.

611 sayılı yasada ormanlık alanlarda otlatma konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. Bu yasa çerçevesinde yönetmelikler çıktığında sizler adına daha güzel iyileştirmelerin yapıldığını göreceksiniz" dedi.

Vali Oğuz; "Başlangıçta çok iyimser gelişmeler beklemiyoruz"

611 sayılı yasanın yeni çıktığını ifade eden Vali Oğuz; "Biz başlangıçta çok iyimser gelişmeler beklemiyoruz. Önce bir rahatlatma olsun, bir yol açılsın, ondan sonra bu başladı mı şunu ispat edeceğiz; küçükbaş hayvan yetiştiricileri ormanların koruyucusu, bunu kamuoyu daha bilmiyor. Zannediliyor ki iki grup var; biri ormanları yok etmek isteyenler diğeri de ormanları korumak isteyenler şeklinde iki grup olduğu düşünülüyor, bunun böyle olmadığı tatbikat içerisinde ortaya çıkacak.

Yönetmelik bir çıksın, orman idaresi hangi alanlarda otlatmaya izin verecek buna bir karar versin, hangi alanlar çalılık, hangi alanlar maki buna bir karar versin, göreceksiniz ki iki yıl sonra yapacağınız toplantıda bu mesesleri konuşmayacaksınız" dedi.

Vali Oğuz; "Yapıcı eleştiri çok önemli"

Yapıcı eleştirinin çok önemli olduğunu ifade eden Vali Oğuz; "Özgürlük içerisinde, demokrasi içerisinde eleştirinizi yapabiliyorsunuz, bundan dolayı da size teşekkür ediyoruz. Esas işin güzel tarafı burası, siz diyeceksini ki; sizin verdiğiniz hizmette büyük eksiklikler oluyor, talimatlar yeteri kadar uygulanmıyor, uygun üslup içerisinde beğenmiyoruz diyeceksiniz, yani bunu söyleyeceksiniz. Bunu söyleyebilmek bir imkândır, bundan hiç kimse alınmasın. Bunun sonucunda nerede eksiklik var, nerede yanlış var, birlikte beraberce düzeltelim.

Sizinde bizimde hedefimiz var; siz herhangi bir kişiyi veya kurumu yerden yere vurmak değil, hizmetin seviyesini yükseltmek, iyi hizmet almak istiyorsunuz. Ben başta olmak üzere buradaki daire müdürleri ne istiyor? Bizde sizlere en iyi şeklide hizmet etmek istiyoruz. Burada bir hizmet almak isteyenler var, birde hizmet vermek isteyenler var. Eğer burada diyalog eksikliği, bir anlayış eksikliği, bir karşılıklı yanlış anlaşılma söz konusuysa bunu da birlikte düzelteceğiz" dedi.

Başkan Bayram; "Sorunlarınızın çözümünde sizlere yardımcı olacağım"

Kendisinin de tarım ve hayvancılık teşkilatının içerisinden yetişmiş olduğunu belirten Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram; "Öncelikle böyle faydalı bir toplantının ilçemizde yapılmasından dolayı başta sayın valim olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

1988 yılında tarım elçisi olarak Almanya'ya gittiğimde oradaki örgütlerin ne kadar etkili olduğunu gördüm. O bakımdan buradaki örgütün ne kadar kıymetli bir örgüt olduğunu biliyorum. Daha kurulalı 4-5 yıl olmasına karşın alınan mesafe ilerisi için beni umutlandırdı. Bu doğrultuda sorunlarınızın çözümünde bende elimden gelen katkıyı sağlayacağım" dedi.

Toplantıdan sonra Yalvaç İlçesi Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Şubesi açıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yalvaç'da Üye Eğitimi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement