Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, "Yeni kirazımız, bodur ağaçlarda kısa sürede de verime yatabilen ve kiraz üreticisine ciddi paralar kazandıracak, ayrıca ülke ekonomisini önemli ölçüde yukarıya doğru çıkaracak önemli bir meyve türü" dedi.
AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ile ildeki kurum müdürlerinin de katıldığı tanıtım toplantısında Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Boz '0-900 Ziraat' türüyle ilgili bilgi verdi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde kiraz bahçesinde gerçekleşen tanıtımda Müdür Boz, yeni çeşitlerinin tescilinin alınmasında son aşamaya gelindiğini kaydetti. '0-900 Ziraat'in enstitünün bir çeşidi olduğunu belirten Müdür Boz şunları söyledi:
"12 yıldır bunun üzerinde ıslah çalışmaları başladı. '0-900 Ziraat' mutant türü yapıldı. 2 tanesini önümüzdeki yıl üretime kazandıracağız. Bununla ilgili hem kamu hem özel sektörle burada bir toplantı yaptık. Bu çalışma bundan sonraki Türkiye'deki kiraz yetiştiriciliğinde çok önemli. Belki de ilk sıralara gelecek bir çeşit olduğunu iddia ediyor, söyleyebiliyoruz. Türkiye kiraz ihracatında önemli bir konumda. Ülkemizde yıllık 500 bin ton kiraz üretimi var. Bazı yıllar birinci olmakla birlikte dünyada bu konuda ikinci durumdayız. Çeşit olarak '0-900 Ziraat'ın mutantı üzerine dayanımı ve yeme kalitesi üzerine bir çeşit görünmüyor. Kirazda enstitü olarak çok iyi konuma geldiğimizi söyleyebiliriz ama Ar-Ge'nin sonu yoktur, çalışmalar devam ediyor. Yeni kirazımız, bodur ağaçlarda kısa sürede de verime yatabilen ve kiraz üreticisine ciddi paralar kazandıracak, ayrıca ülke ekonomisini önemli ölçüde yukarıya doğru çıkaracak önemli bir meyve türüdü."
Meyvecilik Bölümü Kiraz Islahı Proje Sorumlusu Dr. Mehmet Baş da verdiği bilgide 2001 yılında ıslah projesine başladıklarını ifade etti. "Bu projede hem melezleme, hem mutasyon ıslahını kullandık" diyen Baş, "0-900 Ziraat verimde bazı sıkıntıları vardı. Mutasyon ıslahı da bazı ufak değişiklikler oluşturarak bazı özellikleri kazandırma çalışması oluyor. Bitkiye zarar vermeden hafif değişikliler oluşturarak istediğimize ulaşıyoruz. '0-900 Ziraat' tanesi ortalama 8,5-9 gramdır. Yapılan çalışmayla elde ettiğimiz kiraz, 14-15 grama kadar ulaştı. Bu uç bir değer" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Yalova'da Ağırlığı 15 Grama Ulaşan Kiraz Türü Geliştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?