Geleceğin yakıt alternatifleri ve teknolojilerinin ele alındığı Yakıtlar ve Mühendislikte Yanma Konferansı (Fuels and Combustion in Engineering - FCE'14) Shell Türkiye'nin katkılarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. 20-21 Ocak 2014 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde düzenlenen konferans, Avrupa'nın önde gelen bilim insanlarını bir araya getirdi.
Sakarya Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Shell iş birliği ile düzenlenen, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Yakıtlar ve Mühendislikte Yanma Konferansı"na (Fuels and Combustion in Engineering) akademisyenlerin yanı sıra mühendisler, otomotiv üreticileri, mühendislik bölümü öğrencileri ve yanmanın kullanıldığı endüstrilerden araştırmacılar katılım gösterdiler. Konferansta; geliştirilen yeni yakıtlar, yakıtların oluşumu ve üretimi, pratik sistemlerde yanma, motorlarda yanma, yanmadan kaynaklanan hava kirliliği, ısı transferi, yanma ve türbülans modelleri gibi konular ele alındı. Avrupa Komisyonu'nun desteklediği Marie Curie Programı kapsamında bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen konferans, Shell Global Solutions İngiltere, Perakende Yakıtlar Ar-Ge Müdürü Prof. Roger Cracknell'in açılış konuşmasıyla başladı.
Cracknell konuşmasında şunları söyledi, "Yanma teknolojisi konusunda Avrupa'nın önemli bilim insanlarını bir araya getiren konferansı Shell Türkiye'nin desteğiyle İstanbul'da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Shell'in başarısının temelinde, teknoloji alanındaki zengin birikimi ve bu alana yaptığı yatırımlar yer almaktadır. Özel sektör ve akademisyenler arasındaki iş birliğinin inovasyon için büyük önem taşıdığına ve bu tip konferansların sektörümüzün gelişimine katkı sağladığına inanıyoruz. Konferansa katılan saygın bilim insanlarına, konferansa destek veren İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'ne teşekkürlerimi sunuyorum."
Yakıtlar ve yanma teknolojisinin geleceği tartışıldı
FCE 2014 konferansında, güncel teknoloji ve yakıtlara dair önemli makale ve sunumlar yer aldı. Shell'in dünya çapında makaleleri yayınlanmış yakıt teknolojisi uzmanları ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İsveç Lund Üniversitesi, Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesi, Portekiz Instituto Superior Técnico ve Cambridge Üniversitesi'nden bilim adamları ve araştırmacılar; temiz ve sürdürülebilir yakıtlar, alternatif enerji kaynakları ve ileri yakma teknolojileri konularında bilgilerini paylaştı.
Konferansın ilk gününde yakıt alanında en önemli dergilerden olan Combustion & Flame'in editörü Dr. Philippe Dagaut, Portekiz Instituto Superior Técnico'dan Prof. Dr. Mario Costa, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) Prof. Dr. İskender Gökalp, İsveç Lund Üniversitesi'nden Martin Tunér, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Cem Sorusbay, Dr. Alper Çalık sunumlarını gerçekleştirdi.
İkinci gün gerçekleşen oturumda ise Cambridge Üniversitesi'nden Marcus Craft, Uluslararası Yanma Enstitüsü Yunanistan Başkanı ve Atina Teknik Üniversitesi'nden Dr.George Skevis, Duesseldorf Üniversitesi'nden Prof. Dr. A.C. Benim Eindhoven Teknik Üniversitesi'nden Bart Somers, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Soyhan yakıt sektöründeki yenilikleri ve Ar-Ge çalışmalarını izleyenlere aktardı. Dünya Yanma Enstitüsü Türkiye Seksiyonu Başkanı ve FCE konferansları organizatörü Doç. Dr. Hakan Soyhan, konferansın son sunumunda, yayın hayatına yeni başlayan uluslararası FCE dergisini ve AMENA (Dünya Yanma Enstitüsü Anadolu-Orta Doğu- Kuzey Afrika Seksiyonu) Enstitüsü'nü tanıttı.
Son Dakika › Güncel › İstanbul'da Yakıtlar ve Mühendislikte Yanma Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?