Ali Öztürk / Yusuf Hatip - Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler, Türkiye'de ramazanın çok keyifli geçtiğini belirtirken, Türk halkının ramazan ayı başta olmak üzere oldukça misafirperver olduğu görüşünde.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) iftarında buluşan 140 ülkeden yüzlerce yabancı öğrenci, Türkiye'deki iftarların kendi ülkelerindekini aratmadığını söyleyerek, Türkiye'de yabancılık hissetmediklerini kaydetti.
Türkiye'de sayıları 12 bini bulan burslu uluslararası öğrenciler, Türkiye'yi "kendi evleri" gibi gördüklerini, ramazan ayının ise büyük bir coşku ve keyifle geçtiğini vurguluyor.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi bölümü öğrencisi Ruandalı Hannah Fatma (20), Afrika'da birçok öğrencinin eğitim için Batı ülkelerini tercih ettiğini belirterek, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasının kendileri için çok önemli bir avantaj olduğunu ifade etti. Ramazan'ın Türkiye'de çok farklı geçtiğini ve heyecan verici olduğunu kaydeden Hannah, "Doğrusu gelmeden önce bu kadar manevi bir atmosferle karşılaşmayı beklemiyordum" dedi. Hannah, her gün farklı bir yerde iftar daveti almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Türk insanı gerçekten çok cömert. Biz de bazen evimizde misafir ağırlıyoruz. Ramazan paylaştıkça güzelleşiyor" ifadelerini kullandı.
- "Türk halkı misafirperver"
Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Kazakistanlı Gaziza Artıkbeyeva, yıllardır Türkiye'de olduğunu ve bu ülkeyi çok sevdiğini söyledi. Ramazanın Türkiye'de çok güzel geçtiğini belirten Gaziza, Türkiye sokaklarında insanların inançlarına tutkulu bir şekilde bağlı olmasını çok takdir ettiğini vurguladı. Gaziza, Türk halkının son derece misafirperver olduğunu söyleyerek her gün farklı bir yerden iftar daveti aldığını ifade etti. Kazakistan ile karşılaştırıldığında Türkiye'de ramazanın daha yoğun hissedildiğine işaret eden Gaziza, "Burada camiler çok fazla ancak benim ülkemde bu kadar cami göremezsiniz. Ezan sesleri birbirine karışıyor ve bu beni daha da etkiliyor" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi yüksek lisans öğrencisi İranlı Sümeyye Fallahi ise Türkiye'de ramazanın dolu dolu geçtiğini vurguladı.
Türkiye'de kendi ülkesinden farklı bazı ramazan geleneklerinin olduğuna işaret eden Fallahi, "Burada farklı olarak iftar çadırları olduğunu gördük. Bazen iftarlarımızı orada açıyoruz ve gerçekten farklı bir havası var" dedi.
"Her milletten Müslümanlarla iftarımızı açmanın mutluluğunu yaşıyoruz"
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Filistinli İslam Halayka, Türkiye'de hiç yabancılık çekmediğini belirterek, Ankara'da öğrenci olmaktan büyük onur duyduğunu aktardı.
Türkiye'nin tüm Ortadoğu coğrafyasında etkin bir ülke olduğunu vurgulayan Halayka, Türkiye'nin ne kadar yardımsever bir devlet olduğunu özellikle yarım milyon Suriyeliye yapılan yardımlardan görülebileceğini söyledi. Halayka, bütün bu misafirperverlik ve sıcak ortama rağmen, ailesinin Filistin'de olmasından dolayı buruk bir Ramazan geçirdiğini sözlerine ekledi.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Cibutili Mustafa Hamnasi, Türkiye'de uluslararası bir ortam söz konusu olduğunu vurgulayarak, her milletten Müslümanlarla iftarı açmaktan çok keyif aldıklarını söyledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi doktora öğrencisi Yemenli Refik Kasım, Türk insanının tavırlarını çok sıcak bulduğunu söyleyerek, Yemen'e göre çok daha renkli bir Ramazan geçirdiklerini ifade etti.
"Bazen bir günde üç farklı yerden iftar daveti alıyoruz"
Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyetı Bölümü doktora öğrencisi Çadlı Salih Yunus, Ramazan başladığından beri bir gün bile evde iftar yapmadığını vurgulayarak, her gün davete katıldıklarını ve kendini Türkiye'de yabancı hissetmediğini ifade etti. Yunus, bazen bir günde üç farklı yerden davet aldıklarını belirterek, "Nereye gideceğimizi şaşırıyoruz. Ailemi her ne kadar özlesem de burada ailem varmış gibi hissediyorum. Türk insanı benim ailem gibi" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yabancı Öğrenci Gözüyle 'Türkiye'de Ramazan Bir Başka' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?