Yabancı Akademisyenlere Tanıtım Gezisi - Son Dakika
Güncel

Yabancı Akademisyenlere Tanıtım Gezisi

Yabancı Akademisyenlere Tanıtım Gezisi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin organizasyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile Antalya'da gerçekleştirilen Dünya Tarımsal Yayım Eğitimi Kongresi'ne katılan yabancı akademisyenler, Manavgat ve Side'yi gezdi.

04.09.2013 13:39

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin organizasyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile Antalya'da gerçekleştirilen Dünya Tarımsal Yayım Eğitimi Kongresi'ne katılan yabancı akademisyenler, Manavgat ve Side'yi gezdi.

Yabancı akademisyenlere Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin tarafından akşam yemeği verilirken, yemeğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Birol Tuncel de katıldı. Manavgat Şelalesi'nde hatıra fotoğrafı çektiren yabancı akademisyenler, Side'de Apollon Tapınağı'nı ziyaret ettikten sonra 13.Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin açılışında Viyana Klasik Orkestrası ve Balesi'nin konserini izledi.

Kongre hakkında açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen kongreye dünyanın bir çok ülkesinden yabancı akademisyenlerin katıldığını ifade etti. Prof. Dr. Çatalbaş, 20'si Türkiye'den olmak üzere 80'in üzerinde bilim insanının katıldığını kongreye katıldığını belirtti. Kongreye Uganda ,Arjantin, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinden katılımcıların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özçatalbaş, "Kongreye katılanlar, dünyada tarımsal yayım konusunda söz sahibi olan insanlar. Son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptığı faaliyetler birlikte tarımsal yayımı ve tarımsal danışmanlığı gündeme aldı. Bu açıdan da Türkiye'nin mevcut bilgi ve birikimlerine değer katmak açısından son derece önemli toplantı" dedi.

Katılımcıların çok önemli bölümünün akdemiysen olmakla birlikte uygulayıcıların da olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çatalbaş, "Türkiye'den de özellikle GAP bölgesindeki Kalkınma Bakanlığı'nın faaliyetleriyle ilgili arkadaşlarımız da sürecin içerisindeler. Farklı bölgelerden farklı arkadaşlarımızla birlikte 4 günü bu önemli aktiviteyle birlikte geçireceğiz" dedi.

Dünya Tarımsal Yayım Eğitimi Kongresi'ne katılan Alman Ticaret Odası'ndan Michael Kügler de AB olarak, tarımsal yayımcıların ortak kalitede ve düzeyde bir eğitim vermek istediklerini kaydederek, "Yani bütün yayımcılar aynı şekilde yayım yapabilsinler diye bir çalışma yapmak istiyoruz. Çiftçilere yardım götüren kişilerin aynı kalitede olması için bir çalışma yapmak istiyoruz" dedi. 13 Eylül'de AB'de bu konuda çalışma başlatılacağını kaydeden Kügler, "Bu, henüz planlama aşamasında. Türkiye'den de bu konuda işbirliğini yapabileceğimizi bir kurum arıyoruz" dedi. Türkiye'nin AB'ye üye olmaya aday ülke olduğunu hatırlatan Kügler, "Bu konuda Manavgat Ziraat Odası ile çalışmak istiyoruz. Bu konuda politika değişimli çalışma yapmak istiyoruz" diye konuştu.

AB'nin yapacağı çalışmanın iki aşamalı olduğunu ifade eden Kügler, "İlk önce herkes kendi bölgesinde eğitim yapacak. Ardından değişim yapacağız. Avrupa'daki yayımcılar buraya gelsin, Buradakilerde Avrupa'ya gitmeli" diye konuştu.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ise her zaman işbirliğine hazır olduklarını ifade ederek, "AB ile sadece yayıncılıkta değil her türlü konuda birbirimizden destek bekliyoruz. Bölgemizde tarımın gelişmesi için çalışmak istiyoruz" dedi.

Kongreye katılan ABD'nin İllionis Universitesi'nden Burton Swanson da, daha önce Dünya Bankası adına 72 ülkede çalışma yaptığını hatırlatarak, "Bu ülkelerde çok değişik problemler yaşadım. Ülkelere göre ve insanlara göre tarımsal yayım çalışması farklılık gösteriyor" dedi. Asya ülkeleri, Çin ve Hindistan'da da çalıştığını kaydeden Swanson, "Hindistan'da tarımsal yayım çalışmalarının halktan yukarıya doğru yürütülmesini sağladım. Tarımsal yayım çalışmaları yukarıda planlanıp üreticiye inmiyor. Üreticilerin sorunları araştırılarak yukarıda üreticiye çözüm üretiliyor. Bu şekilde Hindistan tarımsal yayım hizmetlerini çok geliştirdi" şeklinde konuştu.

Tarımsal yayım hizmetlerinin ülkeden ülkeye çok farklılık gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Swanson, "Gelişmekte olan ülkelerde, tarımın ekonomide önemli bir yeri olan ülkelerde tarımsal yayım çok önemli. Bu ülkelerde tarımın iyileştirilmesi çiftçilerin eğitilmesiyle bağıntılı. Çiftçilerin eğitilmesi de ancak tarımsal yayım yoluyla yapılıyor" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Swanson, Türkiye'deki tarımsal yayım çalışmalarının çok iyi olduğunu belirterek, son senelerde yapılan iyileştirilmelerle çiftçiye daha çok ulaşıldığını vurguladı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yabancı Akademisyenlere Tanıtım Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement