Anayasa paketi Anavatan ile AKP arasındaki pazarlıklardan sonra 370 oyla kabul edildi. Anavatan, AKP’nin referandumu 22 Temmuz’a yetiştirecek yasa tasarısını askıya almasından sonra değişiklikleri destekledi. Paket tekrar Köşk’e gönderilecek. Sezer yasayı ya onaylayacak ya da referandum yolunu açacak.
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in ’parlamenter rejimden sapma’ anlamı taşıyacağı gerekçesiyle veto ettiği Anayasa Paketi, 370 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Sezer ya yasayı onaylayarak 40 gün sonra yeni cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayacak, ya da referandumun önünü açacak.
REFERANDUM PAZARLIĞI Anayasa Paketi’nin yeniden Sezer’e gönderilmesi için en az 367 oy gerektiği için, dün sabahtan itibaren AKP ile Anavatan arasında çeşitli pazarlıklar yapıldı. Anavatan’ın "Paketi destekleyeceğiz ancak referandumun öne çekilmesine karşıyız. Eğer bunda diretecekseniz, biz bu işte yokuz" mesajını alan AKP Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Eyüp Fatsa, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’ya giderek, "Siz desteğinizi sürdürün. Biz referandum için 22 Temmuz’da ısrarcı olmayacağız. Referandum yasası getirmeyeceğiz" diye güvence verdi. Paketin ilk maddesi olan ’seçimlerin dört yılda bir yapılması’na 366 oy çıktı. Bunun üzerine CHP usul tartışması istedi. CHP’li Oya Araslı, Cumhurbaşkanı’nın ikinci kez görüşülmek üzere TBMM’ye iade ettiği değişiklik tekliflerinin kabul edilmesi için 367 oy gerektiğini savundu. Paketin diğer maddeleri ise Anavatan ve bağımsızların desteği sürdüğü için 367 barajının üstünde oy aldı.
Anavatan Partisi’ne dün sabah saatlerinde "referandum süresini kısaltmayacağız" güvencesi veren AKP’liler, anayasa değişikliği kabul edildikten sonra farklı konuştu. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, oylamanın ardından gazetecilerin, referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin teklifle ilgili olarak Anavatan Partisi’ne güvence verip vermediklerine yönelik soruları, "Arkadaşlarla konuşacağız" diyerek geçiştirdi. Erdoğan, TBMM’deki resepsiyonda referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin yasal değişikliğin Meclis’e getirilip getirilmeyeceği sorusuna da "Gelebilir, niye gelmesin? Millete gitmenin yolunu açıyoruz, derdimiz bu" yanıtını verdi.
İHTİMALLER Bundan sonra şu ihtimaller ağırlık kazandı: Sezer, 15 günlük süresi içinde ya paketin tamamını onaylayacak, ya bazı maddeleri onaylayıp, bazılarını referanduma götürecek ya da tamamını referanduma sunacak. Sezer, onaylarsa 40 gün sonra yeni cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi 22 Temmuz seçimine denk getirilecek. Referandum süresi 120 günden 40 güne inmediği takdirde 22 Temmuz’da halkın önüne çifte sandık konmayacak. Cumhurbaşkanını halkın 5+5 yıl süreyle seçmesini öngören değişiklik referandumda kabul edilse bile ancak 7 yıl sonra uygulanabilecek. Bu nedenle 11. Cumhurbaşkanını 22 Temmuz seçimlerinde oluşacak Meclis, 12. Cumhurbaşkanını ise 2014’te halk seçecek.
Son Dakika › Güncel › Ya Onaylayacak Ya Referandum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?