Antalya'nın Kaş İlçesi'ndeki Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Xanthos Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları başladı.
Xanthos Antik Kenti'ndeki kazılar, 1952 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatıldı. 2010 yılına kadar Fransız arkeologların yürüttüğü kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Varkıvanç'a devredildi.
1988 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan ve Likya Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Xanthos Antik Kenti'ndeki kazılarda, 10 bilim insanı, 8 arkeoloji öğrencisi ve 25 işçi görev alıyor. 2.5 ay sürecek kazılarda Roma Agorası, Batı Kilisesi, Likya yapısı, Güneydoğu sektör ve Nereitler Anıtı'nda çalışma yapılacak. Daha önceki kazı dönemlerinden kalan moloz yığınları kaldırılarak antik kentin büyük bölümünde görsel anlamda düzenleme ve temizlik çalışmaları yapılacak. Çalışmalar kapsamında Harpyler Anıtı ve Lykia Kule Mezarı'nın çevresinde de temizlik yapılacak.
'YENİ YAPILAR ARIYORUZ'
Kazı programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, kazıların 5 alanda 7 farklı noktada yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Varkıvanç, çalışmalar kapsamında ziyaretçilerin gezdikleri bölgeleri görsel olarak şekillendireceklerini kaydetti. Prof. Dr. Varkıvanç, "Tabii ki amacımız yeni kalıntılara ulaşmak ve bunları kültür dünyamıza kazandırmak. Roma Agorası'nın kuzey kanadını açıyoruz. Bunun yanında hemen batısında yer alan Bizans dönemi kilisesi, büyük olasılıkla bir tapınağın üzerine oturuyor. Bu yapıyı ulaşmak istiyoruz. Yani burada yeni yapılar arıyoruz. Yine 'Likya Kapısı' olarak adlandırdığımız ve kentin Klasik Dönemi'ne ait bir konutu araştırıyoruz" diye konuştu. - Antalya/ Kaş
Son Dakika › Güncel › Xanthos Antik Kenti'nde Kazı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?