Bir savaş ne kadar büyük bir değişim yaratıyor. Bir yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Brisbane'deki G20 Zirvesi'ndeydi. Batılı liderler, Rusya'nın Ukrayna'ya silahlı müdahalede bulunmasının ve Kırım'ı yasa dışı yollardan ilhak etmesinin ardından Vladimir Putin'i konuşuyordu.
BİR YIL ÖNCE BİR YIL SONRA
ABD Başkanı Barack Obama, Putin'in uluslararası arenada tecrit edildiği konusunda uyarıda bulunmuştu. David Cameron ise, Rus lidere güvenmediğini belirtmişti. Kanada'nın o tarihlerde başbakanlığını yürüten Stephen Harper, Putin'e açık açık "Ukrayna'dan çıkmasını" söylemişti.
Yaptırımların uygulanmasına kızgın bir şekilde tepki gösteren Putin, Batılı liderlerin Moskova'yı cezalandırarak yanlış yaptığını ve işleri kötüleştirdiğini ifade etmişti. Ama eleştiriler tüm hızıyla sürdü ve Putin toplantıdan aceleyle erken ayrıldı.
BATILI LİDERLER ŞİMDİ PUTİN'LE SARMAŞ DOLAŞ
Zamanı hızla ileri sarıp bu hafta Türkiye'de düzenlenen G20 toplantısına gelirsek şu anda her şey değişmiş gibi gözüküyor. Batılı liderler Putin'e dostane bir şekilde sarılırken ve Obama ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'la neşeli bir şekilde konuşurken fotoğraflandı. İddialara Putin göre Cameron ve diğer liderle iddialara göre verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Artık sindirilmiş ve tecrit edilmiş bir lider olmayan Putin'le herkes görüşmek istiyordu.
Nedeni bir gizem değil. IŞİD'in acımasız saldırıları ve mülteci krizinin ağırlığı altında ve Suriye'deki savaşı bitirmeye istekli Avrupalı liderler Obama'nın da desteğiyle rahatsız edici ama tamamen yeni bir sonuca ulaştı: Rusya'ya ihtiyacımız var.
BATILI LİDERLERDEN RUSYA'YLA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Fransa'nın eski ve belki de müstakbel Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, cuma günkü IŞİD'in saldırılarının ardından IŞİD'e karşı savaşacak yeni ve geniş kapsamlı uluslararası koalisyon çağrısında bulundu. Beyaz Saray, Obama ve Putin'in "Suriyelilerin öncülüğünde ve Suriyelilerin sahip çıktığı siyasi bir dönüşümün" gerekliliği konusunda anlaştığını söyledi.
PUTİN'İN DİPLOMATİK ZAFERİ
Bu durum, Putin'in diplomatik zaferini ortaya koyuyor. Batılıların onayı alındı. Bu onay kapsamında Rus askeri güçleri Suriye'de meşru bir rol oynayacak bunun karşılığında Amerika'nın öncülük ettiği koalisyonla iş birliği yapmaya yönelik müphem sözler ve "iyi olanları" vurmayacağına dair söz verdi. Amerika'nın ilk pozisyonundan tamamen bir dönüş anlamına geliyor. Amerika'nın ilk pozisyonu, Moskova'nın müdahalesinin hoş karşılamadığı ve "başarısızlığa mahkum" olduğu yönündeydi. Obama ve Cameron bir süreliğine de olsa Beşer Esad'ın Suriye Devlet Başkanı olarak kalacağını kabul etmeye de zorlandı.
(Kaynak: theguardian.com, Simon Tisdall.)
Son Dakika › Güncel › Avrupa'nın Dışladığı Putin'in Kaderi 1 Yıl İçinde Değişti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (9)