VIII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi Kocaeli'de Gerçekleştirildi - Son Dakika
Güncel

VIII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi Kocaeli'de Gerçekleştirildi

VIII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi Kocaeli\'de Gerçekleştirildi

TMMOB MMO tarafından düzenlenen Ulusal Ölçümbilim Kongrelerinin sekizincisi, TÜBİTAK UME Gebze/Kocaeli Tesisleri'nde düzenlendi.

30.09.2013 21:36  Güncelleme: 21:35

Bu yıl "Kamusal Hizmetlerde ve Endüstride Ölçüm Bilim" ana temasıyla gerçekleştirilen VIII. Ulusal Ölçüm Bilim Kongresi`nde üç gün boyunca düzenlenen bilimsel ve teknolojik araştırma oturumları, seminerler, kurslar, paneller ve forumlar aracılığıyla; konusunda uzman olan kişiler, firmalar ve akademisyenler bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak bildiriler sundu.

Kongreye Oda Merkezi`nden Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Oda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Yener, Oda Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ercüment Ş. Çervatoğlu, Oda Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Tahsin Akbaba ve Oda Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin katıldı.

Kongrenin açılış konuşmaları MMO Kocaeli Şube Başkanı Nedim Kara, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve TÜBİTAK Metroloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Çetintaş tarafından yapıldı.

Kongrenin açılış konuşmasında MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar şöyle konuştu:

"Sayın Konuklar,

Değerli Katılımcılar, Değerli Meslektaşlarım,

Sevgili Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sekizincisi Kocaeli Şubemiz ile TÜBİTAK-Ulusal Metroloji Enstitüsü`nün birlikte düzenlediği Ulusal Ölçümbilim Kongresine hoş geldiniz.

Yalnızca örgütlü üyelerinden aldığı güç ile çalışmalarını sürdüren Odamız, çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirmeyi ana ilke edinmiştir.

18 Şubesi, 1110 il–ilçe temsilciliği, 10 mesleki denetim bürosu, eğitim merkezleri, akretide ve onaylanmış kuruluş çalışmaları ile 90 bin üyeyi temsil eden Odamız; taşıdığı toplumsal sorumluluk gereği her çalışma döneminde enerjiden tesisata, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden, uçak, havacılık, uzay, endüstri mühendisliğine, makina imalat ve tasarımından sanayileşmeye varan uzmanlık alanlarımızla ilgili bir dizi kongre, kurultay, sempozyum etkinliği düzenlemektedir. 1995 yılından bu yana düzenlediğimiz Ölçümbilim Kongrelerimiz de bu kapsamda gündeme gelmiştir. Bu etkinliklerde mühendisler, kamu, üniversiteler ve sektörel kuruluşlar bir araya getirilerek meslek alanlarımızdan hareketle kamu ve sanayimizin yararına ortak yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirilmektedir. Odamız bu platformlarda oluşan görüşleri ilgili yerlere ulaştırmaya yönelik ısrarlı, takipçi tavrını sürdürmektedir.

Değerli Katılımcılar, Değerli Meslektaşlarım,

Odamız uzmanlık alanlarımızla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, birçok sektörle ilişkisi bulunan Ölçümbilim alanında da ciddi çabalar sarf etmektedir. Bu alanda konunun tüm taraflarını bir araya getiren birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu platformlarda dile getirilen görüşler sürecin gelişimine olumlu katkı sağlamış ve Türk Akreditasyon Kurumu-TÜRKAK, 1999 yılında çıkarılan bir yasa ile oluşturulmuştur.

Ancak gelinen noktada alınan yol yetersizdir. Ülkemizde nitelikli işgücü ve eğitim eksikliği, kalibrasyon, izlenebilirlik, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri hala yurt dışından satın alınmaktadır. Odamız çalışmaları bu nedenle önem taşımakta ve ülkemiz lehine kazanımlar hanesine yazılmaktadır.

Bu kapsamda kurulan Meslek İçi Eğitim Merkezi-MİEM bünyesinde, 1998 yılından bu yana 39 konuda 5 bin kurs açılmış, bu kurslara 83 bin üyemiz katılmış ve 104 bin belge verilmiştir. Bu belgelerin ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve hizmetin niteliğinin yükseltilmesi için kurdu-ğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşu 2007`de TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.

İzmir`de bulunan Kalibrasyon Laboratuvarı ve Metroloji Eğitim Merkezi`miz ile 1998 yılından bu yana bölgedeki sanayi kuruluşlarına hizmet üretiyoruz. KALMEM elektrik, basınç, kütle, boyut ve sıcaklık ölçüm ve kalibrasyon hizmetlerinin yanı sıra çeşitli konularda eğitimler de gerçekleştirilmektedir.

CE uygulamalarına ilişkin olarak da ülke genelinde üyelerimiz ve sanayicilerimize eğitimler, seminerler verilmektedir. Şubelerimizde CE danışma merkezleri oluşturulmuştur.

Odamız uygunluk değerlendirme alanında da somut adımlar atmış, Asansör Kontrol Merkezimiz Onaylanmış Kuruluş olarak atanmıştır.

TÜRKAK tarafından akredite edilen A Tipi muayene Kuruluşumuz; işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik olarak "Basınçlı Kaplar ve Kaldırma İletme Makinalarının Periyodik Kontrolleri İle Teknik Ölçüm ve Analiz Hizmetleri" vermektedir.

Çevre laboratuarımız; emisyon, partikül ve gürültü ölçümleri konusunda TÜRKAK tarafından akredite edilmiş olarak ülke sanayisine hizmet üretmektedir.

Kısaca, Odamızın yasal ölçümbilimi de kapsayan eğitim, belgelendirme, akreditasyon, onaylanmış kuruluş çalışmalarına dair önemli bir altyapısı bulunduğunu, bu altyapı ve uzman üyelerimizle, üzerimize düşen bütün görevleri yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Değerli Katılımcılar,

Bilimin temel üretken gücü, bilgi ve ürüne dönüşüm, ölçüme ilginin artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Ölçümbilim, gerçekte, bilimsellik, adalet ve medeniyetin temel yapı taşıları arasında yer alır. Makine imalat, hassas mekanik ve mekatronik, savunma teknolojileri, elektronik, uzay teknolojileri, enerji, sağlık, adli bilimler, çevre gibi kritik sanayi alanları ve ticarette kullanılan ölçümler, mevzuat gereği zorunlu olarak yapılması gereken denetimler ve bu konularda yapılan çalışmaların tamamı ölçümbilimine ve uygulamalarına dayanmaktadır.

Bilim, endüstri, ticaret, savunma gibi alanların temel gereklerden biri olan yüksek duyarlılık ve doğrulukta ölçüm yapabilme yeteneği, ortaya çıkan ürünün kaliteli, hassas, dayanıklı ve güvenilir olmasında vazgeçilmez bir rol oynamakta, bu nedenle endüstrileşmenin de kaçınılmaz şartlarından birisi olmaktadır. Ölçüm, her iktisadi faaliyet ve mesleğin icrasında, farkına varılmasa da toplumun refahı, sağlık, güvenlik ve bilimin her alanında, günlük hayatımızın her anında yer almaktadır. Ayrıca medeniyetlerin gelişmişlik seviyesinin ölçüsü olarak, bir tarihi vesika niteliğindedir.

Giderek daha karmaşık hale gelen üretim teknolojileri ve yaşam biçimlerimiz, sağlık ve çevre ile ilgili ölçümlerin yüksek doğrulukla yapılmasını gerektirmektedir. Zira bu ölçümlerin toplumsal yaşama doğrudan etkisi vardır. Bu alandaki sorunlar ölümlerle ya da bir dizi olumsuzlukla sonuçlanabilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilen ölçümlerin uluslararası tanınırlığı, bu alandaki faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla gerekli yapısal organizasyon ve teknik altyapıya sahip Ulusal Ölçüm Sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu sistem ile ölçümlerin doğruluğu, bilimsel ölçüm metotlarına uygun olarak sonuçların güvenirliliği ve doğruluğu ispat edilmek durumundadır. Ülkenin ölçme organizasyonunu ve ölçme altyapısını geliştirmek, diğer ülkelerin ölçme sistemleri ile koordinasyonunu sağlamak ve uyumlaştırmak bu sistemin yükümlülükleri arasındadır. Ulusal Ölçüm Sistemi, ölçü birliğini sağlamaya yönelik Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosundan (BIPM), ülkedeki kullanıcı seviyesine kadar kesintisiz bir ölçüm zinciri içinde ulusal kalite oyuncularını dâhil eden ve bağlantısını sağlayan bir sistem olarak ifade edilmektedir.

Diğer yandan ölçümbilim, sadece klasik ölçümbilim alanını kapsamamaktadır. Gelişen teknolojiye paralel ve yeni yaşam koşulları gereği piyasa denetimi, ürünlerin uygunluk değerlendirilmesi, biyo ölçümbilim, kimyasal ölçümbilim, nano ölçümbilim, gıda güvenliği, adli bilimler ile ilgili ölçümbilim alanları ortaya çıkmıştır. Ana teması "Kamu Hizmetlerinde Ölçümbilim" olan kongremizin bu yeni alanları dikkate alması önem arz etmektedir. Doğru bir kalkınma için kongre sonuçlarının nasıl uygulanacağı, eylem planlarının uygulanması için gerekli mali kaynağın nasıl sağlanacağı, hangi stratejinin takip edileceği, uygulayıcı bakanlıklarla detaylı olarak ele alınması, bir diğer önemli husustur.

Değerli Konuklar, Değerli Katılımcılar,

Bildiğimiz gibi ülkemiz önemli ekonomik, siyasal, sosyal sorunlar içindedir. Ülkemizin kaynakları küresel güçlerin baskısından bağımsız bir şekilde değerlendirildiğinde, bilimi ve teknolojiyi esas alan, Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren, yerli yatırımcıyı özendiren ve koruyan, özelleştirme saplantısından vazgeçen, devletin ekonomideki yönlendiriciliğini benimseyen, dış girdilere bağımlı olmayan, istihdam odaklı ve planlı bir kalkınmayı öngören politikalar uygulandığında toplum yararına çözümler olanaklı olacaktır.

İhtiyacını duyduğumuz demokratikleşme, bu ekonomik ve sosyal boyutlarla iç içe bir şekilde değerlendirilmek durumundadır. Ülkemizin siyasal yaşamına dair gerçeklikler, halkımızın ekonomik, sosyal gereksinimleri, Kürt sorununun gerektirdikleri, Taksim Gezi Parkından başlayıp ülke geneline yayılan halk hareketinin istemleri göstermiştir ki, barış, refah ve gönenç ancak kapsamlı bir demokratikleşme ile olanaklı olabilecektir. Şiddet ve terör ortamının dayanaklarının ortadan kaldırılması, sadaka kültürünün ve gerici ideolojilerin etkinliğinin kırılması, toplumun etnik kökenleri, yaşam biçimleri ve dinsel inançları üzerinden birbirine düşman edilmesinin önüne geçilmesi de ancak böylece olanaklı olacaktır.

Son olarak kongremizin verimli geçmesi, bilimsel, teknik, sosyal gerekliliklere dayalı olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlaması dileğiyle sözlerimi tamamlıyor ve kongrede emeği bulunan Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurulları ile Kongre Sekretaryasına, TÜBİTAK-Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdürü ve ilgili personeline, Kocaeli Şubemizin Başkan, Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, bildiri sunacak, panelde yer alacak değerli konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan kurum, kuruluş ve üniversitelere içtenlikle teşekkür ediyor, etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyorum.

MMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kara ise açılışta özetle şöyle konuştu:

"Ölçüm bilim, tüm disiplinlerdeki temel araştırmalar çalışmaları için anahtar olan bir teknolojidir. Metroloji, ölçümün bilimsel yöntemler ile uygulanması yani "ölçüm bilim", günümüz dünyasının önemli vazgeçilmezlerinden olup, yaşantımızın her alanında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde, ölçüm bilim çıktılarının kullanımını, üretim, enerji, çevre, sağlık, bilişim, ulaşım alanları başta olmak üzere tüketicinin korunması, ticaret ve politika alanlarına kadar geniş bir yelpazede görebiliriz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, Ölçüm bilim konusunda toplumun bilincini artırmak, bilim ve teknoloji alanında daha etkin ve rekabetçi olmak amacıyla Ölçüm bilim Kongrelerini 1995-2008 yılları arasında, ikişer yıl aralıklar ile periyodik olarak yedi kez düzenlemiş ve bu alandaki öncülüğünü pekiştirmiştir. Bu kongrelerde ölçüm bilim konularının derinlemesine tartışılmasına olanak sağlamıştır.

Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz kongremiz açılış konuşmalarıyla birlikte başlamış bulunmaktadır. Sergi açılışımızın ardından "Kamusal Hizmetlerde Ölçümbilim" panelimiz gerçekleşecektir. Kongremizde, panel sonrası, davetli konuşmacılar ile devam edecek, ardından 12 oturumda toplam 47 sunum yapılacaktır. Kongremizin gerçekleşmesi yolunda kaynak yaratan TESTO`ya, kongremizi birlikte gerçekleştirdiğimiz ve fiziksel, teknik olanaklarını bizimle paylaşan TUBİTAK METROLOJİ ENSTİTÜSİ`ne, Sergiye katılan firmalara/kurumlara, Kongre Düzenleme Kurulu adına içtenlikle teşekkür ederim."

TÜBİTAK Metroloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Çetintaş da katılımcıları selamlayarak bir konuşma yaptı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, kongre amaçları doğrultusunda Ölçümbilim alanında bilgi ve deneyim sahibi üyelerini, uzmanları ve bilim insanlarımızı, sergi boyutuyla da sektörde hizmet üreten kurum ve kuruluşları bu sürecin bir parçası yapmak, katkı ve katılımlarını sağlamak ve ölçüm bilim ile ilgili toplumsal farkındalığı artırmak hedefleriyle gerçekleştirilen Kongre üç gün sürdü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel VIII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi Kocaeli'de Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement