AKSARAY'da serbest veteriner hekim Göksel Olgun (35) 2 bin metre alanda 950 bin lira devlet desteği ile 1 milyon 350 bin liraya kurduğu hayvan çiftliğinde, günde ortalama 'hastalıktan ari' 1 ton süt üreterek ekonomiye katkı sağlıyor. Göksel Olgun, "Bu imkanı sağlayan devletimize minnettarız. Biz bir hayal ile başladık devletimiz de destekledi. 2018 yılında IPARD desteğiyle kurduk. Hastalıktan ari bir işletmeyiz. 5 yıl önce 30 inek ile başladık. Şu anda toplam 70 tane hayvanımız var. 700 litre ila 1 ton 200 litre süt üretiyoruz." dedi.
Aksaray'ın Acıpınar köyünde 2018 yılında IPARD desteğiyle 2 bin metre alanda 950 bin lira devlet desteği ile 1 milyon 350 bin liraya hayvan çiftliği kuran serbest veteriner Göksel Olgun, günde ortalama hastalıktan arı 1 ton süt üretiyor. Çiftlik kurmanın hayali olduğunu söyleyen Olgun, "işletmemizi 2018 yılında devletimizin IPARD desteği ile kurduk. Hastalıktan arı bir işletmeyiz. 5 yıl önce 30 inek ile başladık. Şu anda toplam 70 tane hayvanımız var. Süt ve damızlık hayvan satışı yapıyoruz. İşletmemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Günlük inek başı 29 litre süt üretiyoruz. İşletmemizdeki hayvan sayısına göre 700 litre ile 1 ton 200 litre süt aralığında üretimimiz var. Şu anda sürümüz biraz yaşlandı. Alttan yeni nesil ineklerimiz de geliyor. Bu yüzden sütümüz de az bir düşüş oldu. Önceden inek başı 32 litreyi yakalamıştık. İnşallah bu oranı tekrar yakalamayı hedefliyoruz. Hastalıktan ari işletme olarak brusella ile tüberkülozdan ari işletmeyiz. Bunlar zoonoz hastalıklar. Ari işletmemizde ürettiğimiz sütün kalitesi de arttığı için ulusal firmalardan talepler oluyor. Bunun da bize ekstra bir getirisi oluyor. Sütümüzün yağ ile protein değerine göre de destek alıyoruz. 5 yıllık desteğimiz dolmak üzere yeni bir ahır için talepte bulunup üretimimizi daha da artırmayı ve robotik sağıma geçmeyi hedefliyoruz. dedi
HASTALIKTAN ARI İŞLETMELERİN SÜT VE ETLERİ YOĞUN TALEP GÖRÜYOR
Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, Bakanlığımızın desteği ile yüzde 75 hibe ile yapılan bir işletmemiz. Ari işletme demek tüberküloz ve brusella hastalığı bulunmayan işletme demek. İlimizde bu konuda çok iyi durumda 2021 yılında 119 işletme ile Türkiye'de 4'üncü sırada iken bu yıl ise 80 tane ari işletmemize onay verdik. 48 işletmemiz de onay sürecinde olup toplam 128 adet ari işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz. Ari işletmeden üretilen et ve sütlerin kalite oranı yüksek olduğundan ari işletme sahiplerimizin ürettikleri sütlere de yoğun bir talep oluyor ve rahatlıkla satıyorlar. Ari işletmelere bakanlık desteklerimiz 2022 yılında ciddi oranda arttırıldı. Bu yıl arı işletmelerimizde hayvan başına 600 TL, onaylı süt çiftliğinde ise hayvan başına 100 lira destek vereceğiz. Biz destekliyoruz, üreticilerimizde üretiyor. Aksaray'da 372 bin büyük baş hayvan ile üretim yapıyoruz. Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında 13'üncü sıradayız ve günlük bin 200 ton süt üretimiz var. İlimizde bu süt üretimini işleyen 22 tane tesisimiz var. dedi. (DHA)
Son Dakika › Güncel › VETERİNER HEKİMİN HAYALİ DEVLET DESTEĞİ İLE GERÇEK OLDU - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?