Bursa'da yaşayan Muazzez Kıllıoğlu (26), doğuştan böbreklerinden birisi olmayan kızına kendi böbreğini vererek, hayata tutunmasını sağladı. Naklin ardından normal çocuklar gibi kızının kilo alıp boyunun uzadığını belirten anne Muazzez Kıllıoğlu, mutlu olduğunu dile getirdi. 4,5 yaşındaki kızı Meryem ise istediği herşeyi yiyip içmekten mutlu olduğunu söyledi.
Memorial Hastanesi, Bursa'da Altınceylan Tesisleri'nde organ naklinin önemine ilişkin bilgilendirme semineri gerçekleştirdi. Seminer öncesinde yapılan böbrek nakli ile kızını hayata ikinci kez bağlayan ev hanımı Muazzez Kıllıoğlu, böbrek naklinin önemine işaret etti. Evli ve iki çocuk annesi olduğunu dile getiren Kıllıoğlu, kızı Meryem'in doğuştan bir böbreğinin olmadığını kaydetti. Yapılan ultrasonlarda kızının böbreğinin olmadığının anlaşıldığını belirten Kıllıoğlu, "Kızım doğduktan sonra nefroloji bölümünde durumun ciddi olduğu söylendi. 1 yaşından itibaren kızım diyalize girmeye başladı. Doktorlar tarafından 2,5 yıllık diyalizin ardından böbreğimin uyumlu olmasının açıklanmasıyla ardından İstanbul Memorial Hastanesi'nde nakil gerçekleştirildi. Şu an kızımın durumu çok iyi" dedi.
Naklin ardından kızının boyunun uzamaya ve kilo almaya başladığını da ifade eden Kıllıoğlu, başkalarının da bu konuda sıkıntı çekmemesi için organ naklinin önemine işaret etti.
Kızı Meryem Kıllıoğlu ise iyi olduğunu belirterek, istediği herşeyi yiyip ve içtiğinden mutlu olduğunu kaydetti.
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Burak Koçak ise çocuklarda böbrek naklinin yetişkinlere göre daha zor yapıldığını dile getirdi. Bu şekildeki çocuklarda gelişme geriliği ve sosyal açıdan da sıkıntı yaşadığını açıklayan Koçak, "Naklin erken gerçekleşmesi çok önemli. Nakil gerçekleşince çocuklar normale dönüyor. Nakil gerçekleştiğinden Meryem 11 kilogram ağırlığındaydı. 10 kilogramın altındaki çocuklarda da nakil gerçekleşmiyor" dedi.
Koçak, Türkiye'de 60 bin diyaliz hastasının bulunduğunu ve bunun 2020 yılında 120 bine kadar çıkmasının öngörüldüğünü belirterek, "Her yıl 5 - 6 bin kişi diyaliz tedavisine başlıyor. 3 binine nakil oluyor. Bu sayı yeterli değil. Bu oranı 10 bin seviyesine çıkarabilirsek eritebiliriz. Devlete de maddi olarak yük getiriyor. Aynı zamanda devlet kaynaklarında da buraya ayrılan pay büyüyor. ABD ve AB'de gibi ilk etapta 5 bin daha sonra 9 - 10 bin böbrek nakli sayısını arttırabilirsek, buradaki hasta sayımızı eritebiliriz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Verdiği Böbreği ile Kızını Hayata Bağladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?