CEM ŞAN - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, çocukları için okul alışverişine çıkacak velileri uyarırken, "Veliler, hem bütçelerini hem de çocuklarının sağlığını gözeterek, kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinde kaliteyi araştırsınlar. Satın alacakları ürünün menşeine bakıp, Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı dikkatli olsunlar." dedi.
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla velilerin, çocuklarının eğitim araç ve gereçlerini temin etmek için alışveriş telaşına girdiğini söyledi.
Bazı fırsatçılara karşı velilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirten Ağaoğlu, "Veliler, hem bütçelerini hem de çocuklarının sağlığını gözeterek kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinde kaliteyi araştırsınlar. Satın alacakları ürünün menşeine bakıp, Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı dikkatli olsunlar. Buralardan gelen kalitesiz ve zararlı ürünlerin çeşitli hileli yöntemlerle gümrüklerden girerek piyasaya sürüldüğü anlaşılıyor." diye konuştu.
Her yıl okulların açılacağı dönemde bazı fırsatçıların standartlara uymayan okul malzemelerini piyasaya sürdüğünü anlatan Ağaoğlu, "Aileler çocuklarının kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını karşılama çabası içindeyken birtakım vicdan yoksunu kişiler de yüksek kazanç sağlamak adına ucuz maliyetli, sağlığa aykırı ürünleri piyasaya sürmektedirler." ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, albenisi yüksek, renkli, kokulu, kalem, silgi, kalem kutuları, mataralar, beslenme çantaları gibi okul malzemelerinin ve giysilerin çocuk sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna işaret etti.
"TSE" ve "CE" aranmalı
Her yıl olduğu gibi bu yıl da standart dışı üretilmiş kırtasiye ürünlerinin piyasada olduğuna yönelik duyumlar aldıklarını bildiren Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Alınacak ürünlerde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin bulunmasına veya ürünlerin AB tarafından güvenlik göstergesi kabul edilmiş normlara uygun olmasına dikkat edilmeli. Bu anlamda şüpheye düşen veliler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilciliklerine başvurdukları takdirde, şüpheli ürünlerin toplatılmalarını sağlayabilir, diğer velilerin de zararlı ürünleri satın almalarını önleyebilirler. Zararlı maddelerden üretilmiş bir kalem, öğrencinin hassas parmak derilerinde alerjik kızarıklıklara, kokladığı silgi ve benzeri materyaller ciğerlerinde tahribata neden olabilir. Hele okula yeni başlayan minik öğrencilerin bunları ağızlarına sokmaları, ilk anda belirti vermese de gelecek yaşamında ciddi hastalıklara yol açabiliyor."
Sakıncalı olmayan ürünlere "bandrol" önerisi
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de piyasada albenili ve ucuz oluşlarından dolayı çok sayıda markasız ve menşei belli olmayan kırtasiye ürünü satıldığını söyledi. İmrek, şöyle devam etti:
"Markasız ve menşei belli olmayan kırtasiye ürünleri yüksek miktarda kanserojen madde içermektedir. Bu ürünlerin satışının kolaylaşması için daha cazip görünüm ve ucuz fiyat uygulamasıyla tüketiciler yönlendirilmektedir. Bu ürünler okul giysileri, sırt çantası, kalem, kalem kutusu, silgi, su matarası, beslenme kabı gibi okul malzemelerini kapsamaktadır."
Forma, yaka, tişört, çorap ve ayakkabı gibi ürünlerde de tehlikeli kimyasalların bulunabileceğine işaret eden İmrek, "Özellikle bu ürünlerde kanserojen 'arilamin' maddesine yoğun şekilde rastlandığı denetimler sonucu ortaya çıkmıştı. Bu maddenin kanser yaptığını Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü açıklamıştı. Ebeveynler, çocuklarının geleceği ve sağlığı için bilinçli hareket ederek markası ve menşei bilinen ürünleri tercih etmeli ve bu ürünlerin kimyasal içeriği hakkında açıklayıcı bilgi edindikten sonra satın almalı."
Son Dakika › Güncel › Velilere Kırtasiye Malzemeleri İçin 'Menşe' Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?