Vatikan, Katoliklerin lideri Papa Francesco'nun, mültecilerle dayanışmak için 16 Nisan'da yapacağı Midilli Adası ziyaretinin, Türkiye- Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan anlaşmaya eleştiri amacı da taşıyacağına ilişkin iddialara cevap verdi.
Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, mülteci sorununda sembol yerlerden biri haline gelen Yunanistan'ın Midilli Adası'na ruhani liderin günübirlik gerçekleştireceği ziyaretin programını açıkladı.
Buna göre, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ve İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'un daveti üzerine buraya gidecek olan Papa'yı, yerel saatle 10.20'de resmi törenle Başbakan Aleksis Çipras Midilli Havalimanı'nda karşılayacak.
Törende Patrik Bartholomeos'un yanı sıra, Atina Başepiskoposu İeronimos da olacak.
DENİZE ÇELENK BIRAKACAKLAR
Çipras ile havalimanında 20 dakika kadar ikili bir görüşme gerçekleştirmesi beklenen Papa, daha sonra bir minibüs ile Patrik Bartholomeos ve İeronimos'un eşliğinde Moria mülteci kampını ziyaret edecek.
3 dini lider, 150'si çocuk 2500 kadar mültecinin tutulduğu kampta kısa birer konuşma yapacak ve bu insani krize dikkat çekmek için ortak bir deklarasyona imza koyacak.
Bunun ardından 3 dini lider, 8 göçmenle birlikte bir öğlen yemeği yiyecek.
Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı yerleşkesine geçecek olan liderler, burada yerel yetkililerle bir araya gelecek ve umut yolculuğu ölümle biten göçmenler için dua edip, onları anmak için denize çelenk bırakacak.
Yaklaşık 5 saat sürecek olan ziyaret, Papa Francesco'nun yurtdışına yapacağı 13. gezi olma özelliğini taşıyor.
PAPA, TÜRKİYE İLE YAPILAN ANLAŞMAYI ELEŞTİRMEYİ Mİ AMAÇLIYOR?
Öte yandan Vatikan Sözcüsü Peder Lombardi, Papa'nın Midilli ziyaretinin amacını şöyle açıkladı:
"Papa, bu göreve geldikten hemen sonra İtalya'nın Lampedusa Adası'na gerçekleştirdiği ziyarette de olduğu gibi, şiddetli insani krize müdahale, ihtiyacı olan insanlarla dayanışma amacını güdüyor. Bu seyahat fikri, Ortodoks Kilisesi ve Patrik Bartholomeos ile birlikte mülteciler için duyulan ortak endişeden doğmuştur ve kesinlikle insani ve ekümenik bir doğaya sahiptir, siyasi bir boyutu yoktur."
Gazetecilerin, bu ziyaretin Türkiye-AB arasında mültecilerin iadesine ilişkin Geri Kabul Anlaşması'na bir eleştiri niteliği taşıyıp taşımadığı yönündeki sorularına Peder Lombardi, "Papa'nın konuşmalarında da bu soruna hep insani ve ekümenik referanslarla değindiğini göreceksiniz. Bu anlamda, bunun bizim tarafımızdan eleştiri niyetli bir ziyaret olarak tanımlanması gerektiğini sanmıyorum. Ancak elbette ki ciddi bir insani sorunla karşı karşıyayız, bu sorun kapsamında birçok insan acı çekiyor ve halen bu soruna çözümler bulunamadığı da açıktır" diye karşılık verdi.
"Bunu direkt olarak 'eleştiri' niteliğinde bir ziyaret olarak tanımlamak bana doğru gelmiyor" diye ekleyen Lombardi, "Ancak elbette ki herkes kendi istediği gibi düşünebilir, ama bunu Papa'ya atfetmeden. Bakalım Papa orada neler diyecek. Önce onu dinleyin sonra bunu nasıl yorumlamak isterseniz yorumlarsınız" diye konuştu.
Papa'nın, insani karakterde ağır ve ciddi bir soruna, daha yapacak çok şeyin olduğuna dikkat çekmek istediğini dile getiren Lombardi, "Halen bu soruna uygun çözümler de bulunmuş değil" dedi.
"PAPA BU ANLAŞMADAN ENDİŞE DUYUYOR MU BİLEMEM"
Ziyaret boyunca ne Türk tarafından ne de Avrupa Birliği (AB) tarafından yetkililer olmayacağına dikkat çeken Lombardi, "Yani 3 dini otorite, sadece acı çeken insanlar için endişelerini ortaya koyacak" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'in, mültecilerin geri kabulüne ilişkin Türkiye ile yapılan anlaşma ile uluslararası anlaşmalar ve insan haklarının ihlal edildiğine dair endişesini, Papa'nın da yaşayıp yaşamadığı sorulan Sözcü, "Ben bunu bilemem. Papa bunu dile getirirse getirir, ama bu konuda bir şey söylemezse açıkçası bunu ben de söyleyemem. Benden O'nun aklına bir şey koymamı beklemeyin" diye konuştu. - Vatikan
Son Dakika › Güncel › Vatikan: 'Papa'nın Midilli Ziyaretini, Türkiye-Ab Anlaşmasını Eleştirme Amaçlı Olarak Nitelemek... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?