MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, belediyenin imar revizyonuyla arsalarında küçülme yaşanan vatandaşların yaptığı şikayet, bir imar rantını ortaya çıkardı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı soruşturmada, zimmet suçundan 6 ay önce tutuklanıp, yargılaması devam eden eski Erdemli Belediye Başkanı Ak Partili Musa Mutlu döneminde konut bölgelerinin, verimli tarım arazilerinin ticari alana çevrilerek veya yoğunluk değiştirilip, çok katlı izin verilerek rant elde edildiği öne sürüldü.
Verimli tarım alanları, seracılığı, limon bahçeleriyle ünlü Erdemli'de oturan 65 yaşındaki Elif Otluk ve varisleri, belediyenin yaptığı imar düzenlemesi sonrası, kendilerine ait arsanın büyük bölümünün azalması üzerine geçen yıl İçişleri Bakanlığı'na şikayette bulundu. Vatandaşların suçladığı, o dönemde, AK Parti'den yeniden aday gösterilen, ancak seçimi kazanamayan Erdemli Belediyesi eski Başkanı Musa Mutlu, 6 ay önce zimmet suçundan tutuklandı. İlçeye gelerek, vatandaşların şikayetlerini değerlendiren İçişleri Bakanlığı müfettişleri, tutuklu olan eski başkanın görev yaptığı 2004-2009 dönemindeki tüm imar düzenlemelerini de mercek altına aldı. Mutlu döneminde, özellikle Erdemli Devlet Hastanesi ve Çevre Yolu civarındaki arsalarda imar düzenlemelerinin gerçekleştirildiği, bu düzenlemelerle konut bölgelerinin ticari alana çevrildiği, yoğunluğun artırılıp, çok katlı binalara izin verilerek rant sağlandığı, söz konusu bölgelerde bu yıllar arasında hızlı bir yapılanma yaşandığı belirlendi. Bazı bölgelerde de, harita üzerinde yer alan onaylanmamış imar planına göre müteahhitlerin hareket edip, mecliste imar düzenlemesi konusunda karar çıkmadan, "Nasıl olsa imar çıkacak" diyerek, ruhsat almadan inşaata başladığı, 29 Mart 2009'daki seçimde yönetimin değişmesinin ardından imar düzenlemesinin yapılmaması nedeniyle inşaatın kaçak sürdüğü anlaşıldı. Müfettişler, gerek ruhsatsız ve kaçak inşaatları, gerekse belediye içinde yapıldığı iddia edilen usulsüzlük ve yolsuzlukları da mercek altına aldı. 15 kaçak bina inşaatı saptandı, inşaatları yapan müteahhitlere toplamda 5 milyon TL ceza verileceği belirtildi.
Erdemli Belediye Başkanı MHP'li Mükerrem Tollu, imar usulsüzlüğü soruşturmasının sürdüğünü belirterek, "Bizden önce, 2004-2009 tarihleri arasında belediyenin imar planı meclis onayından geçmeden ve resmileşmeden müteahhitler ruhsatları alıp inşaata başlamışlar. Biz bu imar planını meclisten geçirerek resmileştirdik. Bu soruşturma ve araştırma nedeniyle yaklaşık 4 ay ruhsat işlemlerini durdurduk. Yapılan müfettiş soruşturması sonucunda bir kısım ruhsatsız inşaatlara ceza kesildi. O müteahhitler işlemlerini tamamlayarak şimdi ruhsatlarını aldılar ve inşaatlarına devam ediyorlar. Şu anda kanuna aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Müfettiş incelemesi sonucu başka cezalar da gelebilir. Bizler kanuna uygun ve işlemlerini tamamlamış bütün müteahhitlerimize ruhsatlarını veriyoruz. Belediyemizde bizim dönemimizde açılmış herhangi bir yolsuzluk davası yok. Bütün inşaatları kontrol ediyor ve takip ediyoruz. Kimse elindeki ruhsat haricinde ne bina yapabilir, ne de bina üzerinde değişiklik yapabilir" dedi.
Adli süreç tamamlanmadığı için, Mutlu hakkında AK Parti'de henüz bir karar alınmadığı bildirildi.
- KUTUSU -
18 uygulamalarıyla uçan arsalar
'18 uygulaması' olarak bilinen İmar Kanunu'nun 18'inci maddesine göre yapılan imar düzenlemelerinde, belediye yol, okul, cami, park, karakol, hastane gibi yerler için imara açılan parselden yüzde 35 pay alıyor. Bunun yanı sıra, vatandaşın arsasına el konulup, hak sahibine belediyece başka bir yerde yer tahsis ediliyor. Mersin'in Erdemli İlçesi'nde bakanlık müfettişlerinin yaptığı araştırmada ortaya çıkan uygulamalar şöyle:
-Hak sahibinin arsası Hastane Caddesi'ne kaydırılıp, buradan yer verildi. Bu bölge ticari alana girdiği için arsa değerlendi, kat yoğunluğu da fazla olduğundan rant elde edildi.
-İnşaatların yapımı aşamasında belediye yetkilileri kaçak yapıya göz yumdu.
-Henüz imar planı uygulanmadan, dönemin belediye başkanına yakınlığı ile bilinen müteahhitler, bölgede ticari inşaat izni vermeyen 2005 imar planına göre ruhsat aldı, ancak, imar planının değişeceğini dikkate alarak inşaatlarında işyerleri de inşa etti, temel aşamasında bu işyerleri ve daireler satılıp, haksız kazanç elde edildi. 2005 planına göre izni olmamasına rağmen, binalar kat sayısı artırılarak inşa edildi.
-Yeni Hastane Caddesi'ndeki bir arazisi 2005 imarına göre kat yoğunluğu 2.1 iken, yapılması beklenen imar revizyonu ile 3.40 yoğunluğa göre inşa edilip, satış yapıldı. Yeni Devlet Hastanesi inşaatı karşısında, dönemin belediye başkanı Musa Mutlu'ya yakınlığı ile bilinen kişilere ait inşaatlar, 3.40 yoğunluğa göre 15 kat yükseldi.
-Eski ruhsata göre yapılan yüksek katlı binalarda daireler adi sözleşmelerle vatandaşa satıldı, kaçak işlemi nedeniyle vatandaşlar tapularını alamadı.
-29 Mart seçimlerinin ardından göreve gelen belediye başkanı, bir çok inşaatı imar durumundaki belirsizlik nedeni ile mühürletti. Eski belediye başkanı Musa Mutlu'nun tutuklanmasının ardından yasalara aykırı inşaat yapan ve inşaatları mühürlenen müteahhitler belediyeye çağrılarak, belediyeye araç alınması ve hibe etmeleri karşılığında inşaatlarına devam etmeleri için gizlice izin verildi.
Son Dakika › Güncel › Vatandaş Şikayeti Vurgunu Gösterdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?