Van Yyü'de Deprem Anma Töreni Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Van Yyü'de Deprem Anma Töreni Düzenlendi

Van Yyü\'de Deprem Anma Töreni Düzenlendi

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin 4'üncü yıldönümü nedeniyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) anma programı düzenlendi.

23.10.2015 18:48

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin 4'üncü yıldönümü nedeniyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) anma programı düzenlendi. Programa katılan ve oğlunu depremde yitiren baba Murat Bakırcı yaptığı konuşmasında gözyaşlarına boğuldu.

Van depreminin 4'üncü yıldönümü nedeniyle YYÜ'de düzenlenen anma etkinlikleri cuma namazının ardından okunan mevlit ve saygı yürüyüşüyle başladı. Daha sonra Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde programa başlandı. Programa YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, akademisyenler, öğrenciler ve depremde hayatını kaybeden YYÜ öğrencisi Yusuf Bakırcı'nın babası Murat Bakırcı katıldı. İlk konuşmayı yapan baba Bakırcı deprem anını ve yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Konuşmasını ağlayarak tamamlayan baba Bakırcı, aynı acının bir daha yaşanmama temennisinde bulundu.

ÇOK CİDDİ DERSLER ÇIKARDIK

Ardından konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Van depreminden çok ciddi dersler çıkardıklarını belirterek, "Aslında 2011'deki Türkiye, 1999 depremini yaşayan Türkiye'nin çok ilerisinde ama 2015'de de 2011'de yaşanan Van depreminin yaşayan Türkiye'nin çok ötesinde bir Türkiye'yi oluşturmak zorundaydık. Bugünde onu oluşturduk. Bu tür etkinlikler faydalı yürekten inanıyoruz. Üzerimizdeki tişörtlerde bunu ifade ediyoruz. Unutmadık unutmuyoruz. Ama unutmamanın önemi acıları tazelemek asla değil. Yakınlarını kaybedene kardeşlerimizin acılarını tazeletmek asla değil. Bu yürekleri tekrardan parçalatmak asla değil. Ama buradan dersler çıkartmak evet, geleceğe güvenle bakmak evet, yeni Yusufların başka Yusufların hayatlarını kaybetmemeleri için elimizden gelen her türlü gayret her türlü çaba evet" dedi. Afet anında yapılması gerekenleri konusunda çalışma yaptıklarını anlatan Oktay şöyle konuştu:

AFETLERE HAZIR HALE GELDİK

"Bugün itibariyle de bütün kurumlarımız anında harekete geçebilecek şekilde sistemimizi kurmuş durumdayız. Bunun bilişim altyapısını oluşturduk. Herhangi bir afette şimdi Türkiye genelinde 81 ilde herhangi bir afet olduğunda her neye ihtiyacımız var ise tek bir kaynaklarımızı tek bir veri tabanında görebilecek şekilde bir bilişim alt yapısını geliştirdik. Bu ay itibari ile de veri tabanı oluşturuyoruz. Yani Van depreminde olduğu gibi nerede neyimiz var diye kimseye sormayacağız. Nerede neyimiz var biliyor olacağız anında talimatla oraya getirmiş olacağız. Türkiye'de 27 alanda bu sistemle lojistik merkezlerini oluşturduk. Bu sistem ile depolarımızı oluşturduk. Belirli saatler içerisinde Türkiye'nin her yerine ulaşabilecek şekilde. Sistemi farklı yaptık. Herhangi bir TIR'ın gelip içeri girip sonrasında yükleyip ayrıldığı süre 12 dakikadır. Bu çalışmaları yürüttük. Sadece Türkiye'de değil, sınırlarımızın ötesinde de çalışmalar yürütüyoruz. Sadece Van değil, Nepal'de de deprem olduğunda ilk giden biz oluyoruz."

Daha sonra konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, deprem anında yaşadıklarını ve üniversitenin deprem sonrası dönüşümünü anlattı. Program Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Savaş Onur Şen'in multimedya sunumu ile devam ederken, 'Psikolojik ve Yapısal Yönleriyle Van Depremi' konulu panelde düzenlendi. - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van Yyü'de Deprem Anma Töreni Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement