Sare Davutoğlu ve Bakan Avcı Erciş'te kız yurdunun açılışına katıldı
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dışişleri Mensubu Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) Van'ın Erciş İlçesi'nde yapımı tamamlanan kız yurdunun açılışına katıldı.
Başbakan'ın eşi Sare Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve DMEDD Başkanı Canan Koru ile özel uçakla Van'a geldi. Heyet, Van Ferit Melen Havalimanı'nda Van Valisi İbrahim Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, Ak Parti Milletvekilleri, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve parti üyeleri tarafından karşılandı. Buradan karayoluyla Erciş'e geçen Sare Davutoğlu, Bakan Avcı ve beraberindekiler Dışişleri Mensubu Eşleri Dayınışma Derneği (DMEDD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)tarafından yapımı tamamlanan 192 öğrenci kapasiteli kız yurdunun açılışına katıldı. Sare Davutoğlu, yaptığı konuşmada ülkede yapılan tüm hizmetlerin ve yatırımların temelinde eğitimin olduğunu, eğitim olmadan toplumların sağlıklı yapıya kavuşması imkanının bulunmadığını söyledi. Eğitimde fırsat eşitliğine değinen Davutoğlu şöyle konuştu:
"Eğitimde fırsat eşitliği açısından kızlar için yapılan hizmetlerin, özellikle Doğu'da yapılan hizmetlerin daha büyük öneme sahip olduğunu düşünüyorum. DMEDD ve TİM tarafından yapılan kız öğrenci yurdu projesinin en başından beri takipçisi ve destekçisi oldum. Bu nedene heyecanlıyım. Ülkemizin her bir köşesini, ilini, ilçesini, köyünü ayrı ayrı seviyoruz ama inanın bunu sadece burada Vanlılara bir kompliman olarak söylemiyorum, bütün kalbimle hissederek söylüyorum. Van'ın bizde ayrı bir yeri oldu. Zorlukları beraber yaşamak, insanları birbirine yaklaştırıyor. Bu 2011 depremiyle başladı. Van benim hep görmek istediğim, ailece yaptığımız Doğu gezisinde zaman darlığı nedeniyle gelemediğimiz bir yerdi. Vanlı arkadaşım, Van'daki depremzedeler soruyorlar, 'Van'da Ankara'dan kim bize bayramlaşmaya gelecek.' Bunu akşam Başbakanımıza ilettiğimde, 'Biz mutlaka gidelim' dedi. Bir seyahatimizi iptal ederek Van'a gelmek üzere program yaptık. O dönemde nöbet teslimi gibi burada sürdürülen kurtarma çalışmalarına nezaret etmek ve dayanışma yürütmek için bir, iki bakanımız buraya geliyordu. Biz de bu amaçla buraya geldik."
Türkiye'de en çok gittiği illerden birinin de Van olduğunu söyleyen Sare Davutoğlu, "Yapılan her hayırlı işin mutlaka amaçlanan sonucunun yanında çok güzel başka sonuçları oluyor. Bunun için güzel bir atasözümüz var. Niyet hayır, akıbet hayır. Biz bunun ne kadar güzel sonuçlar doğurduğunu yaşayarak gördük. Bizi uğurladıktan sonra küçük uçakla gelinmişti ve Dışişleri Bakanı'mızın koruma ekibinde olan arkadaşlarımız, bir otelde yer ayırmışlardı. İkinci depremde bu otel yıkıldı ve çok sayıda insanımızı kaybettik. Çok büyük ihtimalle bu genç polis arkadaşlarımızın bir kısmı depreme orada yakalanacaktı, belki bir kısmını kaybedecektik. Beyefendinin, öğrencilerinin ailesini görme ısrarı böyle güzel bir sonuç doğurmuş oldu ve biz geri dönmedik, geceyi burada geçirdik. Yaşanan çabaya, acılara ve büyük bir gayretle Türkiye'nin her yerinden buraya gelen insanlarımızın çabasına şahit olduk. Buradaki herkesin yoğun çabasına şahit olduk, böylece bizim Van'la, Erciş'le gönül köprümüz kurulmuş oldu ve Türkiye'de en çok gittiğimiz illerden biri Van oldu." diye konuştu.
Kız çocuklarının okula kazandırılması konusunda gerçekleştirilen projeler sayesinde Türkiye'de önemli adımların atıldığını belirten Davutoğlu, "Türkiye'de şu anda bildiğiniz gibi 17 milyon öğrencinin kitapları ücretsiz olarak dağıtılıyor. Her eğitim dönemi başında ihtiyacı olan tüm öğrencilerimize 150 lira eğitim materyali desteği veriliyor. 672 bin evladımız taşımalı eğitimden yararlanıyor ve yemek ihtiyaçları karşılanıyor. 61 bin engelli çocuğumuz taşımalı olarak okullarına ulaştırılıyor. Bakanlığımız evde eğitim programı başlattı ve çocuklarımız haftada 10 saat evlerinde eğitim alıyorlar. Konya'da tanık olduğum bir anıyı paylaşmak istiyorum. İki çocuğu da kas hastası olan bir aileyi ziyaret etmiştim. Ailenin sevinci o kadar büyüktü ki o zaman Milli Eğitimde yaptığımız çalışmaların ne kadar bereketli sonuçlara ulaştığını görme imkanı bulduk" dedi.
DMEDD'in 1985 yılından bu yana ülkeye hizmet veren önemli bir dernek olduğunu, Atatürk Üniversitesi Kız Yurdu Projesi ile başlayan hizmetlerini ülkenin dört bir yanına taşıdığını anlatan Davutoğlu, projenin diğer paydaşı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin de çok önemli çalışmalar yaptığını, son 13 yılda Türkiye ekonomisinin büyümesinde 36 milyar dolardan 158 milyar dolara ulaşan ihracatın büyük bir katkı sağladığını bildirdi. Ülkenin ekonomisinin özellikle ihracat alanında büyük ivme kazandığını söyleyen Davutoğlu, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleşmesinde TİM'in önemli rolü olacağını belirtti. Davutoğlu, Türkiye'nin, artık küresel markalar çıkaran, Ar-Ge ve tasarım yapan etkin, verimli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu Türkiye'yi hazırlayan kurumlardan biri olan TİM'in, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine destek olması son derece önemli. Devlet politikaları sayesinde çeşitli imkanlarımız zenginleşiyor. Derneklerimiz ve vakıflarımız sayesinde halkımız bilinçleniyor. Böylece yarına umutla bakan bir toplum haline geliyoruz. Açılışını yapmaktan büyük gurur duyduğumuz kız öğrenci yurdumuza verdikleri maddi ve manevi destekler nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığımız, valiliğimiz, il ve ilçe mille eğitim müdürlüklerimiz, TİM, DMEDD başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise yaptığı konuşmalarda şu ana kadar yapılan yatırımların bazılarına değindi. Bakan Avcı, Van'da büyük bir deprem yaşadığını, Erciş'te de büyük kayıplar verdiklerini hatırlatarak, AK Parti hükümetleri boyunca eğitim alanında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Avcı, Van'da İmam Hatip Ortaokulu'nun bulunmadığını, 28 Şubat rüzgarının bu bölgede de estiğini bildirerek, şöyle konuştu:
"Önceden İmam Hatip Ortaokulu yoktu, şu anda 26 tane var. Şimdi 886 ilkokul, 280 ortaokul toplamda bin 166 ilk ve orta okul var. Önceden bu rakam 545'ti. İmam Hatip Lisesi 2 tane vardı, bunun üzerine 13 tane ekledik ve şu anda 15 Anadolu İmam Hatip Lisesi var. Fen Lisesi sayısı 3 oldu, spor, bilişim, güzel sanatlar, Anadolu denizcilik liseleri yoktu, şimdi var. Anadolu lisesi bir taneydi, şimdi 22 tane. 17 meslek lisesi vardı şimdi 50 tane var."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kız yurdunun açılış kurdelası kesildi. Ardından yurdu gezen protokol üyeleri yurt önündeki kız öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Sare Davutoğlu, Bakan Avcı ve bareberindekiler daha sonra geldikleri özel uçakla Ankara'ya döndü.
Son Dakika › Güncel › Van Sare Davutoğlu ve Bakan Avcı Erciş'te Kız Yurdunun Açılışına Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?