Anadolu Basın Yayın Birliği (ABYB) Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerini kabul eden Van Valisi Aydın Nezih Doğan, gündemdeki soruları yanıtladı. ABYB Şube Başkanı Bişar Ulutaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Cafer Karakoç, Turan Şahinbaş, Kamil Koyuncu'yu kabulünde konuşan Vali Doğan, ildeki vali yardımcılarının olayından, TOKİ'deki sorunlara kadar çok sayıda konuda değerlendirmelerde bulundu.
"MEVCUT HÜKÜMETİN ATAMA ŞEKLİ FARKLIDIR"
Van'a atanmasının kendisi için sürpriz olup olmadığını değerlendiren Vali Doğan, "Vali atamalarında eskiden bir usul vardı. Genelde Valiler hükümetin ve devletin temsilcisi olması hasebiyle küçük illerden başlayarak büyük illere doğru giderlerdi. Bir noktadan sonra da sistemin dışına iterlerdi. Ama hükümetimiz döneminde bu gelenek ortadan kaldırıldı. Bu kararı çok doğru buluyorum. Büyüklüğü, küçüklüğü çok sorun etmemeye başladı. Yani illerin büyük olması veya küçük olması gibi bir sorun değil. Vali olmayı zati bir değer haline getirmiş oldu. Türkiye'nin bir takım meseleleri yüzünden önemli buldukları illere daha tecrübeli insanlar göndermeye başladılar. Örneğin İzmir Valisi Diyarbakır'a atandı. Balıkesir Valisi Batman'a atandı. Kırklareli Valisi Kocaeli'ne atandı. Manisa Valisi Şanlıurfa'ya atandı. Zonguldak Valisi Gaziantep'e atandı. Sinop Valisi Mardin'e atandı. Artvin Valisi Hakkâri'ye atandı. Konya Valisi'nin de kendisinin Van'a atanmasını beklemesi lazım. Şu tabloyu görerek bir valinin kendisinin ne olduğunu kestirmesi lazım, buraya atanmam benim için bir sürpriz olmadı. Hükümetin bu konudaki genel politikalarını görmüşüz ve çokta değerli buluyoruz. Böylesi olması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir il kendisi şöyle hissetmemeli ben genellikle daha az tecrübeliler tarafından yönetiliyorum gibi bir kaygıya düşmemeleri gerekiyor. Bütün iller için gelen valiler, gelen müdürler, gelen sorumlular belli bir tecrübenin yansıması olarak o ile gelmiş olmalılar. Çok daha tecrübeli valiler gitti yerlere ilk valilik olarak atadı. Daha evvel az tecrübeli kişilerin gittiği yerlere çok tecrübeli kişiler atadı. Yani her il şuanda tecrübeli valilerin çalışabileceği il durumuna gelmiş oldu. Bunun doğusu-batısı yok. Her ilde hizmet etmek mümkün, dolayısıyla valilerde bu bilinçle hareket ediyor. Ben hiçbir valinin de şuraya niye atandım, niye buraya atamdım derdi içerisine girdiğine şahit olmadım. Bütün meslektaşlarımız canı gönülden üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için gayret gösteriyorlar. Valilik böyle bir şeydir" diye konuştu.
"MÜFETTİŞLERİN KARARINI BEKLİYORUZ"
İldeki vali yardımcılarının yer değişikliği talebiyle ilgili soruları yanıtlayan Vali Doğan, "Vali yardımcılarımla ilgili herhangi bir ithamda bulunacak değilim. Bizim devlet geleneğimizde böyle bir şey yoktur. Bir ithamla da karşı karşıya kalınca da buna karşılık durumun incelenmesi istenir. Bende durumun incelenmesini istedim. Müfettiş geldi inceledi. Raporunu verdikten sonra sonuç ortaya çıkacak. Müfettişlerin kararını bekliyoruz. Bu konunun sağa sola çelecek bir konu olduğunu düşünmüyorum. Çok da önemli bir konu değildir" dedi.
Van'daki toplu konutlardaki sorunlarla ilgili konuşan Vali Doğan, "Afet, insanın beklemediği bir anda oluşuyor. Afetin geleceği ön görülerek yapılacak bir şey değil. Buna ilişkin devlet elinden gelen tedbiri alıyor, ama ateş düştüğü yeri yakar. Yani buraya afet ateşi değmiştir. Dolayısıyla burada bir takım kurumsal problemler ortaya çıkmıştır. Eğitim yuvaları sıkıntıya düşmüştür. Hastaneler sıkıntıya düşmüştür. Kamu binalarımızın bir kısmı kullanılamaz hale gelmiştir. Lojmanlarımız kullanılamaz hale gelmiştir. Dolayısıyla devlet bunu hızlı biçimde ikame etmiştir. Bakıldığında yıkılan derslik sayısı 3 katı kadar derslik yapıldı. Bu binalar Ekim 2011'de yıkıldı. Bugün Kasım 2013'teyiz. Depremin üzerinden 2 yıl geçmiş. 600 küsur tane derslik yıkılmış, buna ilişkin 2 bin küsur tane derslik yapılmış. Bunlar bitmiş ve fiilen içine oturulmuş. Bundan sonrada yapılmaya devam edene derslikler var. Dersliklerin hepsini aynı gün ihale etmediğiniz için bitiş tarihleri de aynı gün olmaz tabi. Diyelim bir okul 1 derslikli, bir okul var 2 derslikli iki derslikli okulun bitmesi için tanıdığını süre diyelim ki 120 günse, 40 derslikli bir okulun bitmesi içinse 250-300 gün tanınması gerekiyor. Dolayısıyla bunları yılın 12 ayına yayarak ihalesini yapıyorsunuz. Başka türlü olmaz. Bir bölümü süresine uygun olarak erken bitiyor. Bir bölümü ise süresine uygun olarak beklediğiniz tarihte bitiyor. Bunu okul açılış tarihlerini değerlendirdiğiniz zaman geç gelebilir ama inşaatın kendi mantığı içerisinde düşünülmesi lazım. Ama süresi içerisinde teslim edilmeyenler okullarda var. Bunların sayısı çok az. Bununla ilgili devlet müteahhitlere gerekli hatırlatmalarda bulunuyor. Yine işi yapamayan müteahhitler için ise tavsiye süresi içerisine giriliyor. Yani ortada çok eleştirilecek bir durum görünmüyor. Ama tabi gönül şöyle arzu eder. Biz önümüzdeki 5-10 yılda bütün eğitim eksikliklerimizi tamamlamış olalım ve her şeyi öyle zamanında yapalım ki okullar açıldığında derslikler hazır olsun, öğretmenler hazır olsun, kitaplar hazır olsun, öğrenciler hazır olsun. Bunlar böyle kurgulansın. Bunu arzı ederiz. Bununla ilgili planlamalarda yapıyoruz elbette. Önümüzde bir çalışma yürütüyoruz şuanda. Yaptığımız çalışmada önümüzdeki birkaç yıl içerisinde temel altyapı hizmetlerinde, eğitim altyapı hizmetlerinde eksikliklerimizi giderebileceğimiz bir plan hazırlayacağız. Bu plana göre elde ettiğimiz kaynakları da en iyi biçimde değerlendirerek zamanında işleri bitirmeye çalışacağız" diye konuştu.
"YENİ VALİLİK BİNASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Hükümet Konağı'nın güçlendirilmesi, maliyeti ve ne zaman yeni yere taşınacağı yönündeki soruları yanıtlayan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, "Şöyle bir akıl yürütmek doğru olmaz. Burası eski bir bina bunu güçlendirene kadar yeni bir bina yapalım demek doğru olmaz. Şunun için doğru olmaz, yeni yapacağınız bina için harcayacağınız kaynak farklıdır, eski bir binayı güçlendirmek için harcayacağınız kaynak farklıdır. Eğer harcayacağınız kaynağın toplam miktarı, güçlendirme yapmak için harcayacağınız kaymak miktarından çok fazla ise o zaman güçlendirme daha mantıklı. Ama kullanabileceğiniz bir binayı da kullanmaktan vazgeçmeyi çok doğru bulmuyoruz. Hükümet konağı önümüzdeki birkaç yıl daha kullanılabilir ölçektedir. Hasar alan bir binadır. Bir takım takviye ihtiyaçları vardı. O takviye ihtiyaçları için arkadaşlarımızı ihale yapmış. Binan onarımı önümüzdeki birkaç gün içerisinde tamamlanmış olacak. Aşağı yukarı müteahhit firma işi toparladı. Bina bittiği zaman oraya taşınacağız. 3-4 hafta içerisinde oraya taşınmış olacağız. Yeni bir valilik binası yapılmasına ilişkin ön hazırlıklar var. Yeni bir valilik yapılması konusu öncelikle bir arsa tedarikini gerektirir. İmar planı tadilatını gerektirir. Arsa tedarikini gerektirir. Akabinde buna ilişkin büyüklüğün ne olduğuna karar vermek, imar projeyi hazırlatmak, ihale için kaynak temin etmek ve ihale etmeyi gerektirir. Buna nereden bakarsanız birkaç yıllık bir süreçtir. Bu birkaç yıllık süreçte de valilik hizmetlerinin bir yerlerde yürütülmesine ihtiyaç var. Ya bunları bina kiralayarak yapacaksınız, ya prefabrik binalar imar edeceksiniz, veya yeni bina yapacaksınız, ya da mevcut binanızı onaracaksınız. Bu dört yolu arkadaşlar oturup değerlendirmişler. Devlet açısından en kârlı gördükleri yolu tercih etmişler. Biz de o yolu takip etmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"BARDAĞIN DOLU TARAFINA DA BAKILMALI"
Van Depremi sonrası Ak Parti Hükümeti'nin çok kısa süre zarfında 17 binden fazla TOKİ konutu inşa ettiğini, buradaki küçük sorunların yakın zamanda çözüleceğini ve bardağın dolu tarafına da bakmak gerektiğini ifade eden Vali Doğan, "Hem Edremit'in hem de Van il merkezinin 2045 yılına kadar içme suyu sorunun halletmek üzere devlet çok önemli bir projeyi çok hızlı bir sürede tamamlıyor. Edremit'in içme suyu sorununu Kurban Bayramı'nın 1. Günü verildi. Van merkezinin de içme suyu verilmesine ilişkin çalışmalar tamamlanmak üzere, muhtemelen Aralık ayı ortasında Van'a yeni getirilen içme suyunu kullanma imkânı içerisine gireceğiz. Bu tür büyük ölçekli toplu konutların yönetimleri dünyada belirli bir sistem dâhilinde yürütülür ve bir yönetim modeli geliştirilir. Bu yönetim modelinde şirket usulleri vardır. Yâda kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan yöntemler vardır. Burada da bir şirket usulü benimsenmiş. Bogaziçi A.Ş. diye bir şirkete Türkiye'de yetkinliği tartışılmaz bir şirkete buranın yönetim sorumluluğu verilmiştir. Binlerce konutun çeşitli ihtiyaçlarını yönetecek, park bahçe ihtiyaçlarını yönetecek, meydana gelen su arızalarını yönetecek, çatı problemlerini yönetecek. Dolayısıyla böyle bir şirketin varlığı avantajdır. Dezavantaj değildir. İşi her apartmanın yönetimine bırakırsanız daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Orayı ortak akılla yönetememenin sakıncaları yaşadıkça daha da derin problemlerle karşı karşıya kaldığınızı anlarsınız. Burada aidatlarını ödeyen vatandaşlar var, aidatlarını ödemeyen vatandaşlarımız var. Şirket aidatların ödenmesini takip ediyor. Elde ettiği gelir çerçevesinde de oradaki yatırım hizmetlerini de finanse etmeye çalışıyor. Bence bu konularda habbeyi kubbe yapmanın bir âlemi yoktur. Bunlar çok büyük sorunlar değil. Söz gelini Amerika Birleşik Devletlerinde de böyle birlerce konut bir arada bulunduğu bir şehirde kiracı olarak yaşamış bir kardeşiniz olarak bizde çok büyük sorunlara karşı karşıya kaldık. İdare gidip sorunlarımız illettik. İdare gelip sorunlarımızı çözdü. Bu kez başka sorunlarla karşı karşıya kaldık, bu kez onu da çözdük. Yani sizin bireysel olarak yaşadığınız evlerde de aynı sorunlar vardır. Bir gün bakarsınız musluğunuzun arıza yaptığını şahit olursunuz. Bir gün bacanız tütmeye başlar. Boyanız bir yerden dökülür orayı boyamak zorunda kalırsınız. Mozaik kırılır, mozaik yapmak zorunda kalırsınız. Fayans kırılır, fayans yapmak zorunda kalırsınız. Eğer bir yerde bir gayrimenkul varsa o gayrimenkulün hayatiyetini uzun süre devam ettirmek için alınması gereken günlük tedbirleri alırsınız. Burada da yapılan o dur. Onun için çok büyütmemek lazım" diye konuştu.
ABYB Şube Başkanı Bişar Ulutaş da kendilerini kabul eden Vali Doğan'a teşekkür ederek, ildeki birçok sorunun çözümü noktasında kendilerinden beklentilerin fazla olduğunu vurguladı.
Son Dakika › Güncel › Vali Doğan: Müfettişlerin Kararını Bekliyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?