GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Uzunçayır Barajı
Avlanan balıkçılıar
Balıkçı Erdal Aktan'ın açıklamaları
Avlanan balıklar Uzunçayır Barajı'nda balıkçılığı öğrendiler
Tunceli'de enerji üretimi için yaptırılan ve 2010 yılında işletmeye alınan Uzunçayır Barajı, yapılan balık aşılamasının ardından yöre insanı için yeni bir gelir kapısı oldu
Bu yıl itibarıyla avlanmanın serbest olduğu baraj göletinde, kurdukları kooperatifle artık birer balıkçı olan Tuncelililer "vira bismillah" deyip açıldıkları göletten aynalı ve pullu sazan avlamaya başladı
Balıkçı Aktan:
"Bu sayede kış aylarında boş durmayıp buradan ekmek yiyoruz, ailelerimizin geçimini sağlayabiliyoruz"
TUNCELİ - Tunceli'de, 2010 yılında elektrik üretimi için işletmeye alınan Uzunçayır Barajı, bunun yanı sıra göletinde yapılan balık aşılamasıyla yöre insanı için yeni bir geçim kapısı oldu.
Tunceli il merkezinde Munzur Nehri üzerinde kurulan Uzunçayır Barajı göletinde yaklaşık 3 yıl önce 200'er bin aynalı ve pullu sazan yavrusuyla yapılan balık aşılamasının ardından gölet, bu yıl başından itibaren profesyonel balıkçılık faaliyetine açıldı.
Munzur Kanoğlu Köyü Su Ürünleri Kooperatifi'ni kurarak gölette balıkçılık yapmaya başlayan yöre insanı, her gün "vira bismillah" diyerek açıldıkları baraj göletinde yeni bir gelir imkanına kavuşmuş oldu.
Gölette balıkçılık yapmaya başlayan Erdal Aktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden Munzur Nehri'nde amatör olarak balık tuttuklarını ama gölette yapılan balık aşılamasıyla bunu artık profesyonel olarak yaptıklarını söyledi.
Bu sayede ekmek paralarını barajdan çıkardıklarını belirten Aktan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden verilen izinle burada balıkçılık yapıyoruz. 10 Mart'a kadar da süremiz var. Bu tarihten sonra balığın yumurtlama dönemi olduğu için avlanmayı durduracağız. Yumurtlama dönemi bittikten sonra tekrar başlayacağız" diye konuştu.
Günde 100 kilogram balık avlıyorlar
Erdal Aktan, avlanmak için gölete iki kez açıldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Gölete akşamdan açılarak bin 200 metre uzunluğundaki ağımızı seriyoruz, sonra sabah çekiyoruz. Şu anki şartlara göre 100 kilograma yakın balık çıkarıyoruz. Eğer küçük balık varsa, zarar vermeden tekrar suya bırakıyoruz. Tuttuğumuz balıkları da şehir merkezinde satıyoruz. Yakaladığımız en lezzetli balık, Munzur'un doğal balığı olan kırmızı benekli alabalık. Bunun yanı sıra aşılamayla bırakılan aynalı ve pullu sazan balıklarını da avlıyoruz. Bu sayede kış aylarında boş durmayıp buradan ekmek yiyoruz, ailelerimizin geçimini sağlayabiliyoruz."
Son Dakika › Güncel › Uzunçayır Barajı'nda Balıkçılığı Öğrendiler - Tunceli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)