DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Zülkif Dağlı, madde bağımlılığı ile mücadele konusunda din adamlarına büyük görevler düştüğünü söyledi.
Geçtiğimiz günlerde muhtarlara yönelik düzenlenen madde bağımlılığı ile mücadele bilgilendirme toplantısı bu kez imam ve müezzinlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantıya, Vali Zülkif Dağlı, DÜ rektör Yardımcısı İlhan Genç, İl Müftüsü Selami Emen, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Gençlik Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci ve ASKF Başkanı Erdoğan Bıyık, ilçe müftüler ve merkez ve köylerde görev yapan imamlar ve müezzinler katıldı.
Toplantı müezzin Ömer Meydan'ın okuduğu Kur'an ile başladı.
Toplantıda konuşan Vali Zülkif Dağlı, imamların örnek insanlar olduğunu görevinin sadece camiyle sınırlı olmadığını söyledi.
"Görevleriniz cami ile sınırlı kalmamalı"
"Camide namaz kıldırdıktan sonra görevimiz kesinlikle bitmiyor" diyen Vali Zülkif Dağlı, "Asıl ondan sonra görev alanımız neresiyse, ilgili mahalle, ilgili köy, bulunduğumuz her yerde bu örnek durumumuzu, çalışmalarımızı devam ettirmek durumundayız. Gıpta ile bakılan örnek kişiler olmak durumundayız. Arkadaşlarımızın çoğunda ben bunu görüyorum. Zaman zaman yaptığımız değerlendirmelerde imamlarımızın kendilerini geliştirmekte olduklarını, genelde topluma indiklerini, çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Düzce ilimizde de bu gelenek gerçekten var" ifadelerinde bulundu.
"Görevlerimizi en iyi şekilde yapmak durumundayız"
Toplumdaki dejenerasyonun çok fazla hareket ettiğini vurgulayan Vali Dağlı, teröre karşı ordumuzun mücadele ettiğini, sivilde ise uyuşturucuyla mücadelede üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Vali Dağlı, "Biz yerimizde durursak, çalışmalarımızı depar atmak suretiyle gerçekleştiremezsek toplumdaki bu dejenerasyonu düzeltme babında maalesef ki gelişemeyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın bizlere ve halkımıza olan hitaplarında her zaman vurguladığı iki unsur var. Ülkemizin başındaki iki önemli tehlike var. Bunlardan birincisi terör, ikincisi uyuşturucu. Bu manada bize talimatlarını veriyorlar. Afrin'de bir harekat var, şehitler veriyoruz, baktığımızda onlar canlarını vermek suretiyle görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Bize düşen de görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmek, hepimiz oraya gidip savaşacak değiliz buradaki görevlerimizi yapmak durumundayız" şeklinde konuştu.
İmamların bölgelerinde, özellikle muhtarlar varsa cami dernekleri ile işbirliği içinde olması gerektiğini belirten Vali Dağlı, okul idarecileri ile de birlikte çalışma kültürü geliştirilmesini istedi.
Mekanlarda sıkıntı olması halinde yapılması gerekenlerden söz eden Vali Dağlı, "Baktık ki köyde spor salonu yok doğal olarak, kullanılmayan bir ilkokul var. Burada bir okuma salonu yapalım, gençlerimizin spor yapabileceği mekan oluşturalım. Bir tarafında bayanlarımıza Kur'an kursu veya dikiş buna benzer kurs açalım, biz her türlü desteği vermeye hazırız. Sadece gençlik spor müdürlüğümüzün değil okullarımızın da salonları size açık. Spor faaliyeti yapmasanız bile sadece onlarla bir araya gelip nasılsınız demek bile çok büyük bir hizmet" dedi.
Köylerde cami dernekleri ile ilişkilerde önemli bir noktaya değinen Vali Dağlı, imamlara destek olmayan derneklerle ilgili gereken işlemi hemen yapacaklarını bildirdi.
Vali Dağlı, "Eğer cami derneği başkanı veya yöneticileri, imamımızın hızına, çalışmalarına ayak uyduramıyorsa, sekte vurmaya çalışıyorsa bundan mutlaka haberimiz olsun. Biz gereken işlemi hemen yapacağız" dedi.
"Üzerimize önemli görevler düşüyor"
Toplantıda konuşan İl Müftüsü Selami Emen, uyuşturucu ve sigara kullanmanın küçük yaşlara indiği dönemde kendilerine de düşen çok önemli görevler olduğunu vurguladı. Emen, müftülüğün faaliyetleri ve cami, Kur'an kursu ve personelle ilgili bir sunum yaptı.
İl Mili Eğitim Müdürü Murat Yiğit de, okur-yazarlık seferberliği ile ilgili bir sunum yaparak imamlardan destek istedi.
Gençlik Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci'de kurumunun faaliyetlerini anlattı. Dereci, imamlardan bulundukları bölgelerde sohbet grupları kurmalarını istedi, bu genç grupların müdürlükle irtibata geçmeleri halinde spor salonlarını kullanabileceklerini bildirdi.
Daha sonra Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan Futbol Bahane Sohbet şahane projesi anlatıldı. Projeye dahil edilen köylerde madde bağımlılığı ve suç oranının yüksekliği göz önüne alındığı belirtilerek, bu projeyle en az 250 gence hitap edileceği kaydedildi.
ASKF Başkanı Erdoğan Bıyık da, toplum lideri olan din adamlarının önemli bir görevi olduğunu dile getirerek, amatör kulüplerin madde bağımlılığı ile mücadele ettiğini, spor kulüpleri içindeki din adamlarının da mücadeleye büyük katkı verdiğini kendilerinin de her türlü desteğe açık olduklarını söyledi.
Aziziye'de yaptığı çalışmalarla uyuşturucu ile mücadelede büyük yol kat edilmesine katkıda bulunan Ömer Meydan ise yaptığı konuşmada, bağımlı olmadan gençleri nasıl korunması gerektiği üzerinde durdu. Yaptığı sunumda dünya sağlık örgütü verilerini paylaşan Meydan, gençlere ulaşmak için toplumun en çok teveccüh gösterdiği din adamlarının sokağa inmesi gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından toplantı sona erdi. - DÜZCE
Son Dakika › Güncel › Uyuşturucu ile Mücadeleye Devam - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?