Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın girişimiyle oluşturulan "Ütopyalar Atölyesi" dersinde öğrencilerin sıradışı fikirlerle ortaya koyduğu çalışmalar sergiye dönüştü. Prof. Dr. Koçan, Ütopyalar Atölyesi ile insanoğlunun en değerli özelliklerinden birisi olan "Hayal Kurma" hakkını engelleyen unsurlara tepki göstererek, "Hayalleriniz varsa siz de varsınız, hayalleriniz yoksa siz de yoksunuz" mesajı veriyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, bütün bir sene boyunca farklı disiplinlerin yardımıyla gerçekleştirmek istedikleri ütopyalarını birer sanat yapıtına dönüştürmek için çalıştı. Birbirinden çarpıcı çalışmalar ortaya koyan öğrencilerin eserleri, "Ütopyalar Atölyesi Sergisi"nde biraraya geldi.
Üniversitenin Tuzla Kampüsü'nde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye alanındaki serginin 20 Ekim 2011 Perşembe günü düzenlenen açılışına Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, GSF Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar ve GSF Plastik Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın yanısıra çok sayıda davetli katıldı.
Yaratıcılık eğitimi verenlerin önündeki en büyük engelin "sansür" olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Koçan, şunları söyledi:
"Bu, otosansürdür daha çok. Yani insanların bir bakıma hayal edebilme ve hayallerinin peşinden gitmelerini engelleyen, onları sürekli olarak makul ve tutucu olmaya zorlayan bir sistem. Hayallerini bir kenara bırakıp, zihni dağılmış, fokus yapamayan ve uğrunda mücadele edecek hiçbir şeyi olmayan insanlara dönüştürülmüş genel bir eğitim sistemimiz ve yapımız var. Ütopyalar Atölyesi'nin, bütün bunların üstüne çıkmak isteyen bir ön ana fikri var. 'Hayal kurmak çok değerlidir', 'hayalleriniz varsa siz de varsınız, hayalleriniz yoksa sizde yoksunuz' diyen, hayal kurmayı doğru-yanlış cetveline oturtmadan ve insanoğlunun en önemli özelliği yerine koyan bir ana fikri var. Aslında bizim atölyemiz hayal kurma atölyesidir. Bizim atölye uzağa gidebilme atölyesidir.
O nedenle adı Ütopyalar Atölyesi."
Ütopyalar Atölyesi ile herkesin hayal kurma, ütopya üretme hakkı olduğunu anlatmak istediklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koçan, "Bizim fakültemiz yaratıcılık eğitimi veren bir fakülte. Bunda hiç kuşku yok. Geçmişteki deneyimlerim şunu söyledi bana. İnsanlar teknik öğrendikleri zaman sanatçı olacaklarını zannedelerler. Hiç o iş öyle değil. Tekniği vasat zeka da öğrenebilir. Hayal kurmaktır asıl kahramanlık, kafa tutmaktır. Hayalleriniz varsa siz yeniden büyük dağların arkasına gidip geri dönebilirsiniz. Kaf dağından ilacı alıp sevgilinize ya da bir dostunuza ikram edebilirsiniz. Yedi başlı canavarla savaşabilirsiniz. Onun için bu atölye hayal kurma atölyesidir" dedi.
Son Dakika › Güncel › 'Ütopyalar Atölyesi Sergisi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?