Gaziantep Sayacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası açtığı kursa gidip, sınavda başarılı olan 14 ayakkabı boyacısı ve tamircisine 'Ustalık Belgesi' verdi.
Sektörde yer alan meslek dallarında faaliyet gösteren çalışanların, ustalık belgelerini alabilmeleri için açılan kurstan sonra sınav yapıldı. Sınava giren 16 sektör çalışanından 14'ü ustalık belgesini almaya hak kazandı.
Gaziantep Sayacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Şube Başkanı Mehmet Sarıbal Türkiye de ilk defa ayakkabı tamirciliği üzerine böyle bir sınav yapıldığını belirterek, "Geçen hafta sınav yaptık bu ustalık belgesini almaya hak kazanan ayakkabı boyacısı ve tamircilerine ustalık belgelerini sınavla verdik. Bir kıvanç olduğu bizim için. Türkiye'de ilk defa böyle bir girişim oldu. Yoğun da talep var halen de talep alıyoruz. Şu anda sınavı geçen 14 kişiye ustalık belgesi verdik. 16 kişi katıldı 14 kişi bu sınavda başarılı olarak almaya hak kazandı. Ustalık belgesi sınavı için okuryazar belgesi olması gerek bazı arkadaşlar bu belgeye sahip olmadığı için bu sınava giremedi.
"USTALIK BELGESİ ALANLAR EHLİYET ALMIŞ GİBİ OLUYOR"
Ustalık belgesini alanların ehliyet almış gibi olduğunu vurgulayan Mehmet Sarıbal, "Nasıl ki ehliyetiniz yoksa araba süremiyorsanız, bu belge olmadan da ayakkabı tamircisi ve boyacılığı yapamıyorsunuz. Bütün belediyelerimizin açmış olduğu ihalelerdeki şartnamelerin içinde ustalık belgesi olduğu için iş yeri alıp kiralama ve çalıştırma hakkına resmi olarak hak kazanıyorlar. Ustalık Belgesi alanlar, ruhsatlarını rahatlıkla alıyor, kamu kuruluşlarına rahatça müracaat edebiliyor, rahatlıkla kredi çekebiliyor. Bize büyük firmalar müracaat ettiğinde bu ayakkabı tamirleri ile alakalı, biz de bunları bu belgesi alan ustalara yönlendiriyoruz. Bu belgeyi alanlar hem esnaf hem sanatkar hem de kendi kimliğini bulmuş oldu" şeklinde konuştu.
Ustalık belgesini almaya hak kazanan ayakkabı tamircisi ve boyacısı Ramazan Çağlar bu belgeyi almak için emek verdiğini vurgulayarak, "Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işin resmi olabilmesi için bu ustalık belgesine başvurduk. Bu ustalık belgesi için ilk önce kalfalığa gittik, kalfalıktan sonra ustalık belgemizi aldık. Bir nevi çarpık yapılaşma gibi bir şeydi bizimki de yani her önüne gelen bu işi yapıyordu. Bunun da inşallah önüne geçildi. Böyle olması çok iyi oldu bizim için. Biz vergi veriyoruz kira veriyoruz sonuçta bir emeğimiz var. Her önüne gelen bu işi yaparsa iş kalitesi düşer. Bu işi yapmak isteyenlerin bizim geçtiğimiz aşamalardan geçmesi lazım. Sonuçta 6 aya yakın emek verdik bu ustalık belgesi için. Zaten iş yeri açmak için bu belge şart oldu" diye konuştu. - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › Ustalık Belgeli Ayakkabı Boyacıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?