Ülkenin ilk şeker fabrikası olan 1926 yılından bu yana pancardan şeker üreten Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın A kotada ton başına verdiği 210 TL'yi, C kota olarak belirlediği ek kotada 140 TL'ye düşürmesi Uşaklı şeker pancarı üreticilerinin tepkisine neden oldu.
Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası önünde şeker pancarı üreticileri ile basın açıklaması yapan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, üretilen pancarının aynı pancar olduğunu, bu nedenle her iki kota fiyatının da aynı olması gerektiğini söyledi. Hükümetin şeker pancarına ton başında 210 TL fiyat açıkladığını ifade eden Yalım, "Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada şeker pancarının ton fiyatını 210 TL olarak açıklamıştı. Ben de takdir etmiştim. Ardından şimdide ek kota verdiler ve tonunu 140 TL'den alınacağını açıkladılar. 210 TL'ye alınan şeker pancarı A kalite de, 140 TL'ye alınacak pancar farklı mı? Her ikisi de aynı pancar aralarında bir fark yok. Uşaklı pancar üreticilerimiz 230 bin ton pancarı nasıl tarlaya ekiyorsa, verilen ek kota ekimini de aynı maliyette aynı emekle üretecek. Pancarın fiyatını düşürüp ek kota verilmesi doğru değil, maliyeti bile kurtarmaz. Verilen ek kotanın aynı şekilde 210 TL olması gerekir" dedi.
Türkiye'de öncelikle iç piyasadaki üretim politikasının düzeltilmesi gerektiğine dikkat çeken Yalım şöyle konuştu:
"Türkiye'de gıda ve şekerleme sektöründe 3 büyük firma bulunuyor. Bu firmalara hükümet olarak gerekli baskıyı yapıp, sentetik şeker kullanımını yasaklamadıkça, şeker üreticisini destekleyemezsiniz. Bu 3 büyük fabrikaya gerekli uyarıyı yapıp, 79 milyonun sağlıklı, beslenmesi ve büyüyebilmesi için firmaları şeker pancarı tüketimine zorlamalıyız. Bu gerçekleşirse öncelikle sağlık olarak 79 milyon insan kazanacak, daha sonrada Uşak ve Türkiye'deki pancar üreticisi çiftçimiz kazanacak. Üretim kotası Uşak'ta belki de 230 bin tonda kalmayıp, 300 binleri bulacak. Onun için hükümet yetkililerinin pancarda uygulanan yanlış politikayı biran önce düzeltmesi gerekiyor. Biz muhalefet milletvekilleri olarak doğru yolu göstermek zorundayız. İktidarda uygulamak zorundadır. Doğru politika uygulanırsa, o zaman bu halk sizi takdir edecektir" dedi.
"ÇİFTÇİYİ ENAYİ YERİNE KOYMAYIN"
Uşaklı şeker pancarı üreticisi çiftçilerin ek kotalarda çekilen ton fiyatları ile enayi yerine konulduğunu ifade eden CHP'li Yalım, "Şeker pancarına ton başına fiyatını 210 TL belirleyip, sonradan ek kotayla 140 TL düşürüp benim çiftçimi enayi yerine koymayınız. Ben çiftçilerimizin her zaman yanındayım, zor durumda olduklarında da yanlarında olmaya devam edeceğim. Bizler çiftçilerimizle birlikte uğraşarak haklarını geri alacağız. Çiftçimize ek kotayla da üretim yaptırılacaksa ton başına 210 TL verilmesini, ayrıca hayvan yemi olarak kullanılan küspe ve melasın da verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
"FİYAT YÜKSELMEZSE EKİM YAPMAYIZ"
Şeker pancarı üreticileri ise, "Uşak'ta 230 bin ton pancar alımı yapılacağı belirtilip ekimler yaptırıldı ve ton başına fiyat 210 TL olarak belirlendi. Ardından ek kota çıkarılarak ton fiyatı 140 TL olarak açıklandı. Bizler pancarı 210 TL'ye zaten güç şartlarda mal ediyoruz. Ek kotada ton başına verilen 140 TL tamamen zarar. Fiyat 210 TL olmazsa ekmeyeceğiz ve üretmeyeceğiz. Neden zararına pancar ekelim? Ayrıca pancardan arta kalan hayvan yemi olarak kullanılan melas ve küspenin de verilmesini istiyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Uşaklı Pancar Üreticilerinin Ek Kota Tepkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?