Üretim hatalarını oluştuğu anda tespit eden ve yüzde 30’lara varan kayıpları ortadan kaldırmayı hedefleyen proje, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ALUTEAM) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç ve New Jersey City Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Al-Jabbouli tarafından geliştirildi. Dünyada ilk kez üretilen ve mikroskobik olarak yüzeyin denetimini yapan Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 23 Ekim’de düzenlediği Metalik Fikirler 3. AR-GE Proje Pazarı’nda 264 projenin arasından birincilik ödülüne layık görüldü. Alüminyumla ilgili bir fuar sırasında hata tespit sistemine duyulan ihtiyaçtan yola çıkılarak oluşturulan proje, alüminyum sanayisi için önemli problemi ortadan kaldırıyor. Sistemin temel çalışma prensibinin üretim hattını rahatsız etmeden gerçekleştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, alüminyum profiller cihazın içinden geçecek şekilde düzenlendiğinde sistemin rahatlıkla çalıştığını söyledi.
ZEKİ YÜZEY KUSUR TESPİT SİSTEMİ
Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi, alüminyum ekstrüzyon ile profil imalatı yapan tesislerde üretim sırasında yüzeyde oluşan kalıp, billet ve işçi kaynaklı hataların engellenebilmesi için tesislerde tam otomatik, bütün üretimi takip edebilen ve çeşitli hata türlerini birbirinden ayırt edebilen bir kalite kontrol sistemidir. Bu sistemin alüminyum ekstrüzyon ve hadde tesislerinde kullanılması amaçlanıyor.
“ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE”
Sektörün önde gelen firmalarıyla çalıştıklarını ve sistemin ihtiyaçlara göre şekillendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, “Türkiye’de alüminyum üzerine çalışan tek araştırma merkezi olan ALUTEAM’de üniversite ve sanayi işbirliğini hayata geçiriyoruz. Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve alüminyum sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin desteğiyle kurulan ALUTEAM’de, test, araştırma ve eğitim başlıkları altında projelere imza atıyoruz. Ayrıca belirli uzmanlık gerektiren konularda yuvarlak masa toplantıları ya da seminerler yapıyoruz. Türkiye’de ilk akredite test laboratuarı olma yolunda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
Sanayicinin prototip ürün geliştirme ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Ebubekir Koç, “Sistemleri geliştirip piyasaya sunmak ve üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Sanayicinin prototip ürün geliştirme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Türüne göre birkaç günden birkaç hafta süre zarfına kadar ürünler geliştiriliyor. Hem kendilerini yetiştirmeleri hem de sanayiciyle iletişim kurabilmeleri için öğrenciler bu süreçlerde görev alıyor ve sektöre hazırlanıyor. Tüm araştırma başlıklarında sonuç almaya yönelik işler yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
HABER: BANU EZBER
KAMERA: GÖKHAN YARGICI
Son Dakika › Güncel › Üretimdeki Kayıplar Bu Projeyle Engellenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?