Üreticinin Emeği Peşkeş Çekiliyor - Son Dakika
Güncel

Üreticinin Emeği Peşkeş Çekiliyor

Üreticinin Emeği Peşkeş Çekiliyor

Türkiye'deki mısır üretiminin yüzde 18'ini gerçekleştiren Urfalı üreticiye bugünlerde kimse sahip çıkmıyor.

16.11.2015 11:27

Son yıllarda Urfa'da pamuğa alternatif ürün olarak gelişen mısır üretimiyle ilgili üretici zor günler yaşıyor. Sulama alanlarının gelişmesiyle Urfa, Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 18'ini üretir duruma geldi. 2015 yılında Urfa'da mısır üretiminde yüksek rekolte sağlanmasıyla çiftçi sevinirken Türkiye Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yapma konusunda günlük alım miktarını diğer illere göre çok düşük tutması, randevu konusunda Urfalı üreticiye engeller çıkartması çiftçinin bu sevincini kursağında bıraktı.

URFA'DA ALIM 27 BİN TON

TMO'nun şimdiye kadar Urfa'dan aldığı mısır miktarının da oldukça düşük olduğu ortaya çıktı. TMO, Adana'da 489 bin ton, Diyarbakır'da 232 bin ton, Gaziantep'te 129 bin ton, Batman'da 105 bin ton, İskenderun'da 102 bin mısır alımı yaparken, en fazla mısırın yetiştirildiği Urfa'da ise bu rakamın sadece 27 bin tonda kalması şaşkınlık yarattı.

GÜNLÜK 2 BİN TON ALIYOR

Urfalı mısır üreticinin TMO konusunda yaşadığı bir başka sorun ise, Adana'da ve Diyarbakır'da günlük 10 bin alım yapılırken Urfa'da günlük alımın sadece 2 bin tonda kalması. Urfalı mısır üreticileri TMO'nun alım yapmamak için özellikle randevu vermediğini öne sürüyor. Diğer bir sorun da çevre illere nazaran alım yapılan noktaların yetersiz oluşu.

ÇİFTÇİ, TÜCCARIN KUCAĞINA İTİLİYOR

TMO'nun Urfalı çiftçiye böylesi sıkıntılar ve engeller çıkartması en çok mısır alımı yapan tüccarların işine geliyor. TMO'nun kilosunu 72,5 kuruştan aldığı mısırı, Urfalı üreticiden 55 ile 60 kuruşa alan tüccar aynı mısırı farklı illere götürüp çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemiyle (ÇKS) ve yüksek fiyattan tekrar TMO'ya satıyor.

KİMSE ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMIYOR

Urfalı mısır üreticisi TMO karşısındaki mağduriyetini gidermeye ve bir çıkış yolu bulmaya çalışırken, işin en acı tarafı ise Urfalı üreticiye kimsenin sahip çıkmaması. Mısır üreticisinin yaşadığı sorunlarla ilgili şu ana kadar ne Şanlıurfa Ticaret Borsası ne Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) ne de Şanlıurfa Ziraat Odası bir açıklama yaptı. Bu konuyla ilgili tek açıklama geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyelerinden Vedat Polat'tan geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen ise, TMO'nun yaptığı yanlışı ve mısır üreticisinin nasıl zor duruma düştüğünü Gazete İpekyol'a anlattı.

ÖZTÜRKMEN: RANDEVULAR ÜRETİCİDEN ÖNCE ALINMIŞ

TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, "Türkiye'de 6 milyon ton mısır üretiliyor. Bunun yaklaşık 1 milyonu Urfa'da üretiliyor. Diğer illerde mısır alımları yapıldı. TMO, 72,5 kuruştan fiyat açıklayıp alımlar yapmaya başlamış. Karadeniz olsun, İç Anadolu olsun hemen hemen hepsinde alımlarını tamamlamış. Kendi kapasiteleri olmayınca özel depolar kiralamış. Mısır aldıkları için de Urfa'da çok yüklü miktarda mısır almak istemiyorlar. Bir de randevulu sistem diye bir sistem koymuşlar. Tarımın saati olmaz ki. Böyle yanlış bir şekilde bir politika yürütmüşler. Çiftçinin kâr etmesi gerekirken, birkaç tüccara yaramış. Bunlar daha önceden randevularını da almışlar. Köylüsün, satamadığın için getirip tüccara 60 kuruşa vermek zorunda kalıyorsun. Urfa'da alım olmamasının sebebi budur. Urfa'da özel depolarla anlaşmamışlar, silolar da yetersiz. Bu yüzden alım çok az. Burada çiftçi eziliyor, birkaç tüccar kazanıyor" dedi.
POLAT: TMO URFA İÇİN AYNI DUYARLILIĞI GÖSTERMEMİŞTİR

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) gerek Çukurova'da gerekse Diyarbakır'da açıkladığı müdahale alım fiyatı üzerinden ciddi anlamda mısır alımı yaparak çiftçilerin mağdur olmasının önüne geçtiğini kaydeden Polat, "Ama Toprak Mahsulleri Ofisi aynı duyarlılığı ve tutumu Şanlıurfa için göstermemiştir ve göstermemeye de devam etmektedir. Her nasıl olduysa Diyarbakır ve Batman çiftçilerinin 1 ay önceki hasatlarından elde ettikleri ürünlerinin büyük bir kısmını Toprak Mahsulleri Ofisi almıştır. Ama TMO tabiri caizse burada mal almamak için çiftçilere her türlü problemi çıkarıyor. Artık bunun sebebi son 10 yıldır tarım bakanlarının Diyarbakırlı olmasından mıdır, yoksa Urfa'nın bu kadar milletvekili olmasına rağmen sahipsiz olması mıdır, işin orasını siyasilere bırakıyoruz" dedi.

'YURT DIŞINDAN İTHAL ETMEYE MAHKUM OLURUZ'

Mısır üreticisinin yaşadığı sorunların giderilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Polat, "Siyasilerimizden ve yetkililerden isteğimiz Toprak Mahsulleri Ofisinin bölgemize negatif ayrımcılık yapmasının önüne geçilmesidir. Resmi olarak alım yapması gerekirken, bu olumsuz tutumunu değiştirip bölgede çiftçileri mağdur etmemek için gerçek anlamda alım faaliyete başlaması ve mısır alımı için gerekenleri yapmasıdır. Bu anlamda, gerek Ziraat Odası gerekse Ticaret Borsası üzerine düşeni yapmalı, çiftçilerin ve üreticilerin yanında olmalı ve gerekli görüşmeleri yaparak, Toprak Mahsulleri Ofisini bölgede faaliyete geçmesi için çaba göstermelidirler. Aksi halde bundan en büyük zararı başta bölge çiftçileri, sonra ülke tarımı ve ülke ekonomisi görecektir. Çünkü bu ülkede insanlar mısır ekmeyi bırakırlarsa, 10 yıl önce olduğu gibi yurt dışından mısır ithal etmeye mahkum oluruz. Umarız bu konuda tüm yetkililer üzerine düşeni yaparlar" ifadelerini kullandı.

TMO'DAN DA BİR AÇIKLAMA YOK

Mürşitpınar ve Hilvan'da tesisli ekibi, Akçakale, Bozova, Ceylanpınar, Siverek ve Viranşehir gibi ilçelerde ajansı bulunan TMO Şanlıurfa Taşra Teşkilatından da bugüne kadar mısır üreticisinin karşılaştığı sorunlarla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Üreticinin Emeği Peşkeş Çekiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement