Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, 85. doğum günü vesilesiyle mezarı başında anıldı.
Sovyet Birliği liderlerinden Stalin tarafından 1937-1938 yıllarında sürgüne gönderilen ve idam edilen Kırgız aydınların arasında yer alan merhum Cengiz Aytmatov'un babası Tolekul Aytmatov'un mezarının da bulunduğu Ata Beyit Anıt Mezarlığı'nda tören düzenlendi.
Aytmatov'un ölümünün 5 yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in desteğiyle mezarı başında inşa edilerek geçen ay açılan Cengiz Aytmatov türbesi başında düzenlenen anma törenine, Başbakan Cantoro Satıbaldiyev, eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, hükümet üyeleri, milletvekilleri, ailesi ve dostları katıldı.
Başbakan Satıbaldiyev, burada yaptığı konuşmada, "Aytmatov'un her zaman, Kırgızistan'ın gururu ve birliğinin simgesi olduğunu" söyledi. Satıbaldiyev, Aytmatov'un eserleri sayesinde okuyucularına, şefkat, merhamet, dürüstlük, affedicilik gibi değerleri aktarmaya çalıştığını dile getirdi.
Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov da babasının türbesinin 5 yıl sonra yapıldığını ifade ederek, "Türbesi, beyaz mermerden yapıldı. Türbe, babasının ruhunu ve hedefini simgeliyor. Türbe inşaatı, oğul borcudur. Ama onun eserleri okuyucularına en güzel heykeldir" diye konuştu.
Bu arada ülke genelinde, okullarda, üniversitelerde, devlet kurumlarında, müze, sinema ve sergi salonlarında Cengiz Aytmatov'un 85. doğum günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Kırgızistan'ın Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928'de dünyaya gelen Aytmatov, 2008'de belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da ani böbrek rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmış, Almanya'da tedavisi devam ederken hayatını kaybetmişti.
Eserleri 157 dile çevrilen ve 60 milyon baskısıyla dünyanın en çok satan yazarlarından olan Aytmatov, 15 yıl boyunca da Avrupa'da Kırgızistan'ı büyükelçi olarak temsil etmişti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kırgızistan'da Cengiz Aytmatov Doğumunun 85. Yılında Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?