Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı dağcılarından olan Tunç Fındık, 'Türkiye' ile zirveye çıkacak.
Haziran ayının 7'sinde 9'uncu zirve olan Nanga Parbat'a (8125 metre) tırmanacak olan Tunç, Türk bayrağı ile birlikte Türkiye Gazetesi'nin flamasını da zirveye dikecek. Şimdiye kadar -ikisi Everest olmak üzere- 9 kez 8 bin metrenin üzerindeki dağların zirvesinde Türk bayrağını dalgalandıran Tunç'un hedefi kalan 6 zirveyi de tamamlayarak, dünyada bu seriyi tamamlamış olan 33 dağcının arasına ismini yazdırmak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan, 2001 ve 2007'de Everest'e farklı rotalardan iki kez çıkan ilk Türk dağcı olan Fındık, "Medya ve iletişim anlamında büyük sıkıntılarım vardı. Türkiye Gazetesi'nin bu anlamda yanımda olması benim için çok önemliydi. İnşallah 8 bin metrenin üzerinde kalan 6 zirveyi de birlikte aşarız. Tırmanış öncesi büyük bir motivasyon kazandım. Türkiye ailesine çok teşekkür ediyorum" dedi. Türkiye Gazetesi Genel Müdürü M. Asım Gök ise, "Tunç bizim zirvelerdeki gözümüz, kulağımız olacak. Oralarda Türk bayrağı ile birlikte bizim bayrağımızın dalgalanacak olması çok anlamlı. İki tarafa da hayırlı olsun" diye konuştu.
1972 yılında Ankara'da doğan Tunç Fındık, profesyonel dağcı, dağ rehberi, yazar. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Türkiye Dağcılık Federasyonu ve AKUT Arama Kurtarma Derneği'nde aktif görevlerde bulundu, Zirve Dağcılık Kulübü ve elit GHM (Groupe de Haute Montagne derneği) üyesi. Dağcılık konusunda, en önemlisi 'Dağcılık-Zirvelerin Özgürlüğü' olmak üzere, toplamı 2500 sayfayı bulan beş kitabın Türkçeye çevirisini yapmanın yanı sıra, kendine ait yedi adet özgün kitabı bulunmakta. Tunç Fındık, 2013 yılı itibariyle 10'dan çok 7000 metrelik dağa ve dokuz adet 8000 metrelik dağa tırmanmış. Türkiye'de ve dünyada tırmandığı 700'den çok zirvenin, 300'den ilk çıkış, ilk kış çıkışı ve ilk Türk çıkışının yanı sıra, 2001 ve 2007'de Everest'e, farklı rotalardan iki kez çıktı ve bunu yapan ilk Türk oldu.
Lisanslı bir dağcı olarak, Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun 1996 tarihine kadar olan faaliyetlerinde (Karaca federasyonuna dek) eğitmenlik ve teknik danışmanlık görevleri yaptı. 14x8000 projesi dahilinde (Dünyada 8000 metrenin üzerindeki en yüksek 14 zirvesinin tümüne tırmanmayı içeren ve yeryüzünde sadece 15 farklı milletten 33 kişinin bitirebildiği proje) iki kere ve farklı rotadan Everest'e (8850 m), Lhotse (8516 m), Cho Oyu (8205 m), Dhaulagiri (8167 m), Makalu (8463 m), Kanchenjunga (8586 m), K2 (8611 m) ve Shishapangma (8013 m) zirvelerine tırmandı. Böylece Türkiye'de en çok 8000 metrelik tırmanışı olan dağcı konumuna gelirken, 'yeryüzünde en yüksek yedi dağın tümüne çıkan' 44 dünya dağcısı arasına girdi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Ünlü Dağcı 'Türkiye' ile Zirveye Çıkacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?