Üniversite öğrencisinden toplumsal olaylara 'sesle müdahale sistemi' projesi
İSTANBUL (DHA) - Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ali Kaan Ergün, geliştirdiği "doğrusal ses sistemi" projesi ile sadece eylemcilerin duyabileceği, kolluk kuvvetlerinin ve alanda ikamet eden halkın etkilenmeyeceği, aynı zamanda tamamen sağlığa zararsız bir ses müdahalesinde bulunulabileceğini söyledi. Bu projeyle üniversiteden yüzde 50 burs kazandığını belirten Ergün, projesinin hayata geçirilmesi için maddi destek bekliyor.
"1 KM'YE KADAR TİZ SESİ HEDEF KİTLEYE İLETEBİLİYOR"
Ürettiği projeyle kolluk kuvvetlerinin göstericilere sağlığa ve çevreye zarar vermeden müdahalede bulunabileceklerini söyleyen Ali Kaan Ergün, şöyle konuştu:
"Bu sistem toplumsal olaylara müdahalede kullanılabilir. Mevcut yöntemlerde göstericilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ediliyor. Bu, hem göstericilere hem kolluk kuvvetlerine hem de oradan geçen ve ikamet eden halka zarar veriyor. Bu proje sayesinde uzun menzilde yaklaşık 200 metre ile 1 kilometre arasında tiz bir sesi oradaki gösterici kitlesine vererek onların dağılması sağlanacak. Ses,sadece gösterici kitlesine yönlendirildiği için çevredeki binalarda ikamet eden insanlar yada kolluk kuvvetleri bu sesi duymayacaklar, sadece göstericiler duyacak. Göstericiler sesin rahatsız edici etkisinden kurtulmak için dağılmak zorunda kalacaklar. Böylece fiziksel müdahalede bulunmadan gösteri engellenmiş olacak."
"SAĞLIĞA ZARARSIZ"
Müdahalenin sağlığa hiçbir zararı olmadığını belirten Ergün, "Kullandığımız ses dalgaları ve ultrason. Ultrason zaten sağlık alanında kullanılan bir ses dalgası olduğu için herhangi bir zararı da bulunmuyor" dedi.
"AMACIM GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK"
Sistemin aynı zamanda gürültü kirliliğine de faydası olabileceğini söyleyen Ergün, sözlerini şöyle noktaladı:
"Bu projede amacım sesi bir lazer gibi huzme halinde göndererek sadece yönlendirildiği tarafta duyulmasını sağlamak, gürültü kirliliğinin önüne geçmek ve sesin en verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktı. Öncelikle gürültü kirliliğini önlemek amacıyla araştırmalar yaptım. Gürültü kirliliğinin sebebi ses dalgalarının birbirine karışmasıdır. Yaptığım projede sesin sadece yönlendirildiği yerden yani ilgili kişi tarafından duyulmasını sağlıyorum ve bu sayede hedefin başka seslerden etkilenmesini engelliyorum."
PROJESİ İLE ÜNİVERSİTEDEN BURS ALDI
Projesiyle Bahçeşehir Üniversitesi'nden yüzde 50 bursa kazandığını da anlatan Ergün, "Ben bu projeye lise son sınıfta başlamıştım. Sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi'nin hayata geçirdiği ApplyBAU sistemi ile tanıştım. ApplyBAU'da sınav puanlarından bağımsız olarak, proje yada fikirleri olan üniversite adayı öğrencilere burs imkanları ve projeyi hayata geçirme fırsatı sunduklarını öğrendim. Katıldım ve yüzde 50 burs kazandım. Projem sayesinde şu anda Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyorum aynı zamanda sistemi hayata geçirmek için bir fırsat yakaladım" dedi.
Ergün, projesinin hayata geçirilmesi için maddi destek bekliyor.
(FOTOĞRAFLI)
(Tür: İstanbul)
Son Dakika › Güncel › Üniversite Öğrencisinden Toplumsal Olaylara 'Sesle Müdahale Sistemi' Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?