GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilciliği'nde UNESCO Milli Komisyonu'nun genel kurula hazırlık çalışmaları
UNESCO Mlli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz'un açıklamaları
Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın açıklamaları UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taraf Devletler 6. Genel Kurulu
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz:
"UNESCO'ya güçlü ve dikkatli bir şekilde hazırlanıyoruz. 2017'de UNESCO'nun Yürütme Kurulu üyeliğine adaylığımızın süreçlerin sonunda başarıyla sonuçlanacağını umuyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü İbiş:
"Türkiye somut olmayan kültürel mirasın korunması konusunda önemli ülkelerden birisi. Bu konuda Türkiye'nin öncü pozisyonunu korumayı hedefliyoruz"
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye'nin 2017 yılı için aday olduğu UNESCO yürütme kuruluna üyeliğine ilişkin, "UNESCO'ya güçlü ve dikkatli bir şekilde hazırlanıyoruz. 2017'de UNESCO'nun Yürütme Kurulu üyeliğine adaylığımızın süreçlerin sonunda başarıyla sonuçlanacağını umuyoruz." dedi.
Fransa'nın başkenti Paris'te UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Taraf Devletler 6. Genel Kurulu düzenlendi. Genel Kurulda Türkiye'yi UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve uzmanlardan oluşan heyet temsil etti.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Oğuz, Türkiye'nin Genel Kurulda verimli bir çalışma ortaya koyduğunu belirterek, "Türkiye olarak katkı ve beklentilerimizi sunarak başarılı bir genel kurul geçirdik. Büyük oranda Etiyopya'daki toplantıya hazırlanıyoruz. Orada hem miraslarımız, dünya mirası olacak, hem de komitenin etkin bir üyesi olarak, Namibya'daki gibi başarılı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'nin UNESCO'da önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Oğuz,"Uluslararası toplum komitenin hem başkan yardımcılığını ve hem de raportörlüğünü güvenle Türkiye'ye teslim etti. Temmuz ayında Dünya Miras Komitesi İstanbul'da toplanacak. Orada bir yıldır başkanlığımız var. UNESCO'ya güçlü ve dikkatli bir şekilde hazırlanıyoruz. 2017'de UNESCO'nun Yürütme Kurulu üyeliğine adaylığımızın süreçlerin sonunda başarıyla sonuçlanacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dünya mirası bakımından zengin olduğu kadar, somut olmayan miras açısında da çok zengin bir birikimi bulunduğunu vurgulayan Oğuz, "Türkiye mümkün olduğu kadar bu birikimi de uluslararası toplumla paylaşıyor. Gerek Dışişleri Bakanlığı, gerek Kültür Bakanlığı, gerekse milli komisyonumuz iyi bir koordinasyon içerisinde Türkiye'yi gittiğimiz her yerde yüz akıyla temsil ediyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin dünya mirası açısından dünyada önemli ülkeler arasında olduğuna işaret eden Oğuz, "Şu ana kadar 12 mirasımız dünya mirası listesine girdi. Bu şu anlama geliyor. İlk 5-6 önemli ülke arasındayız. Miras kaydettirme başarısı bakımından sadece kendi mirasımız açısından değil dünya mirasları açısından da yönlendiriciyiz." ifadelerini kullandı.
Oğuz birçok ülkeden Türkiye'yle dünya mirası konusunda işbirliği teklifi geldiğini kaydeden Oğuz, " Afrika, Asya, Latin Amerika, Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden dostlarımız, komşu ülkelerimiz bize gelip deneyimlerimizi soruyorlar. Bize de birikimlerinizi aktarın, biz bu başarıları takip etmek istiyoruz diyorlar." şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ise kültür mirası unsurlarına ilişkin sunulan dosyaların sınırlandırılması konusuna değinerek, "Genel Kurulda UNESCO SOKÜM listelerine uygulanan dosya kotalarının kaldırılmasına ilişkin Türkiye ve uluslararası kamuoyunda oluşan beklentiyi Genel Kurulun dikkatine sunduk." ifadelerini kullandı.
İbiş, Türkiye'nin SOKÜM'e unsur kaydettiren ülkeler arasında ilk onda bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye somut olmayan kültürel mirasın korunması konusunda önemli ülkelerden birisi. Bu konuda Türkiye'nin öncü pozisyonun korumayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı da UNESCO'daki bugün düzenlenen Genel Kurul toplantısının Etiyopya'da yapılacak somut olmayan kültürel miras komitesinin de hazırlıkları açısından önemli bir buluşma olduğunu vurguladı.
Botsalı, Türkiye'nin gönüllü olarak geçen sene somut olmayan kültürel miras listesine, diğer bölgelere ve daha gerideki ülkelere fırsat sağlamak için dosya sunmadığını hatırlattı.
Türkiye Cumhuriyeti 2014-2018 dönemi itibariyle UNESCO SOKÜM Korunması Sözleşmesi Komitesi üyeliğine seçilmiş, 2016 yılı için ise komitenin Başkan Yardımcılığı ve Raportörlüğünü de üstlenmişti.
Türkiye'nin 2016 yılı itibariyle SOKÜM listesinde, Meddahlık Geleneği, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği ve Ebru bulunuyor.
Kasım 2016'da Etiyopya'da yapılacak 11. SOKÜM toplantısında Türkiye, lavaş ekmeği, Hıdırellez ve geleneksel çini ustalığı dosyalarıyla SOKÜM temsili listesine kaydolmak üzere aday oldu.
Son Dakika › Güncel › Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Taraf Devletler 6. Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?