Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Gazi Mustafa Kemal en olumsuz şartlarda bir tamim yayınlıyor. Tamimde diyor ki: 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' Ankara'daki karışıklığın formülü bu" dedi. Unakıtan, arabayla hız almış giderlerken el freninin çekilmeye çalışıldığını, bunun ekonomi arabasına sıkıntı vereceğini söyledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, Amasya'da 2007 yılı gelir ve kurumlar vergisi, yatırım, istihdam ve ihracat rekortmenlerinin ödüllerini verdi. Amasya Saraydüzü Kışlası Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Celalettin Lekesiz, AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle, daire müdürleri ve vergi mükellefleri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Ankara'da herkesin kafasının karışık olduğunu belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Araba hız almış gidiyoruz, el freni çekiyorlar. Bu ekonomi arabasına sıkıntı verir. Türkiye olarak sistemimizde değişmesi gereken çok önemli hususlar var. Bir keresinde bir Amerikalı getirmişler, 'İncele bakalım bizim Türkiye'yi nasıl kalkınırız' diye sormuşlar. Adam 2 sene oturmuş incelemiş, 'Bu Türkiye kalkınırda mevzuat müsait değil' demiş. Şimdi bizde tam kalkınmaya geçtik o kanun değiştiriyoruz, bu kanunu değiştiriyoruz. Bir baktık Anayasa çıktı dedi ki: 'Ben bu meclisin bazı yetkilerini kullanırım.' Meclis çıktı 'Kullanamazsın.' Şimdi onlar konuşuluyor. Sonunda oturacaklar konuşacaklar bir şekilde. Türk milletinin önünün açılması lazım. Türkiye artık eski Türkiye değil. Atatürk'ün kurtuluş harekatını başlattığı en önemli yer olan Saraydüzü Kışlası binasından konuşuyorum. Gazi Mustafa Kemal en olumsuz şartlarda bir tamim yayınlıyor. Tamimde diyor ki: 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' Ankara'daki karışıklığın formülü bu. Atatürk 89 yıl önce bunu bu kürsüden söylemiş bütün dünyaya. O dava açar, bu neticelenir sonunda bu milletin azim ve kararlılığı her şeyi çözer. Anahtar milletin elinde" diye konuştu.
2002 yılının sonunda Gayri Safi Milli Hasıla'nın 230 milyar dolar olduğunu, 2007 yılı sonu itibariyle 659 milyara yükseldiğini söyleyen Bakan Unakıtan, "Ankara'da ki bu durum geçici. Belli bir süre sonra her şey yoluna girer. Türkiye'ye güvenin. Her şey yolunda gider. Ankara'ya bakıp da yatırımı aksatmayın, Ankara'ya bakıp yatırım da yapmayın. Türkiye'nin gerçek durumu sizin ölçünüz olsun. Türkiye'nin gerçek durumu bambaşka. O işler bitsin, belli bir noktaya gelsin göreceksiniz Türkiye'de ki beklemiş talep nasıl ileriye doğru gidecek göreceksiniz. Bugün esnaf sıkıntı içerisindeyse herkes parasının üzerine yattı da ondan. Merkez Bankası ne kadar para çıkartırsa çıkartsın ben baktım hiçte öyle az değil piyasada ki para. Ama bu dönemlerde herkes paranın üzerinde oturuyor" şeklinde konuştu.
Amasyalı mermer sanayicilerine çıkartılan mermerleri kalıp halinde değil, işleyerek satmaları isteyen Bakan Unakıtan, "Bizim Türkiye'de bir şey var, çıkan madene maalesef olduğu gibi satıyoruz. Bazen diyorum ki, 'Dış Ticaret Bakanı ile konuşayım, arkadaş ham madde satmayın, işleyin bunu öyle satın.' Çinliler aç gibi alıyorlar bunu. Bizler kıymetimizi bilelim. Türkiye'de çok zengin yataklarımız var" ifadelerini kullandı.
"TİCARETTE DEĞİŞİM SÜRECİ" TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise dünyada ticarette bir değişim süreci yaşandığını belirterek, "Değişimin başlangıcı 1800'lerde olmuştu, o fırsatı biz kaybettik. İkincisi de 1990'da başladı. Buna da 'globalleşme' diyorlar. Bu ne götürür, ne getirir diye baktığımız zaman bunu ticaret rakamları ile değerlendirmemiz lazım. Dünya ticareti 1990'da 1 trilyon dolardı. 2006'ya geldiğimiz zaman tam 12 trilyon dolara çıktı. Yani dünya ticareti 16 yılda 12 misli büyüdü. Dünyanın hiçbir evresinde dünya ticaretinin 16 yılda 12 misli büyüdüğü bir devre olmadı. Bu özellikle ticaret yapmak isteyenler, ürettiklerini satmak isteyenler için müthiş bir fırsat sunmaya başladı, fırsat da tehdidi beraberinde getirdi. Suluova'da ürettiğin bir ürünü Avustralya'nın bir kasabasında bulabilme imkanın var. Sen satıyorsan fırsat, alıyorsan tehdit. Dünya ticaretinde sınırlar kalktı. Herkes birbiri ile gümrükleri indirerek birbirleri ile ticaret yapıyor" dedi.
Kayıt dışı ekonomiye değinen ve markalaşmanın önemini anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Kayıt dışı ekonominin dışında kaldığımız sürece işimizi büyütebilmemiz mümkün değil. Kayıt dışında kaldığınız sürece de bugün kar gibi görünürken yarın kaybedeceksin. 'Tapuyu getir krediyi al' devri bitiyor. Bizim hemen kayıtlı ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Biz geçemezsek, yabancılar bizim yerimizi alacaklar. Artık dünya bir köy haline geliyor ticarette. Ne yaparsak yapalım işimizi markalaştıracağız.
Neye hizmet ediyorsak marka haline getireceğiz. Dün yaptığınızın aynısını bugün yaparsanız kaybederseniz bu küresel yarışta müthiş bir hızla bir rekabet sürüyor. Bunu algılayabilmek mümkün değil." İş adamlarından devlete para harcatmamalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, "Vergiden hep beraber şikayetçiyiz. Yüzde 10'a da düşse memnun değiliz. Yapacağımız bir iş daha var, siyasetçilere diyeceğiz ki, 'harcamayın.' Devlet harcayınca parayı iki yerden buluyor, birincisi borç alacak, borç aldığında hoşumuza gitmiyor. İkincisi vergi alacak, vergiyi de bizden alacak. Havadan para gelecek hali yok. Harcarsa ya bizden alacak ya da borç alacak. Onun için devlete harcatmayacağız. Harcatmazsak karlı çıkarız" diye konuştu.
Düzenlenen törende il genelinde dereceye giren mükelleflere plaketlerini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verirken, yatırım yapan mükellefler dalında örgü teli imal eden Apaydın Metal Ürün Sanayi Ticaret A.Ş birinci, aspiratör imal eden Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş ikinci, mermer imalatı yapan Fimar Mermer Maden Sanayi A.Ş üçüncü oldu. İhracat ve ihraç kayıtlı teslim yapan mükellefler dalında Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş birinci, un ve çuval imalatı yapan Birsan Birlik Gıda Sanayi Ticaret A.Ş ikinci, davlumbaz imal eden Sente Makina Kalıp Sanayi Ticaret A.Ş üçüncü oldu. Vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi rekortmenleri dalında menkul yatırım ortaklığı faaliyeti gösteren İbrahim Atalay birinci, menkul yatırım ortaklığı faaliyeti yapan Mehmet İlhan Atay ikinci, zirai ilaçlar satışı yapan Sabri Şenel üçüncü oldu. en fazla istihdama katkıda bulunan mükellefler dalında yemek imalatı yapan Tadal Yemek A.Ş birinci, temizlik işleri yapan Tümen İnşaat Ticaret Ltd. Şti. ikinci Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş üçüncü oldu. Vergilendirme dönemi kurumlar vergisi dalında birinci olan mükellefin isteği üzerine ismi açıklanmazken, Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş ikinci, un imalatı yapan Teksin Gıda Sanayi Ticaret A.Ş ise üçüncü oldu.
(DY-SA-KK-Y)
Son Dakika › Güncel › Unakıtan'dan Siyasi Krize Çözüm Formülü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?